Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tablete pentru prieteni : "Corectitudine politica"

Daca oamenii si-au riscat viata sau, mai mult, au acceptat sa moara pentru un scop care le-a fost absolut necesar a fost acela de a fi liberi adica de a gindi liber, de a-si exprima liber gindirea si de a se misca liber; toate regimurile absolutiste si dogmatice au cautat in primul rind sa suprime libertatea oamenilor, libertate de a se intilni, de a se exprima sau de a se departa dela o linie oficiala de gindire,ideologie sau dogma.
Societatea libera si democrata se presupune ca garanteaza aceste libertati fara de care omul s-a simtit oprimat delungul secolelor si pentru care a rasturnat prin revolutii singeroase regimuri absolutiste care i-au suprimat acest drept elementar.
Atit nazismul cit si mai ales comunismul au suprimat libertatile cetatzenesti- libertatea cuvintului vorbit si scris,adica radioul, si presa in prim rind- ca prima masura luata atunci cind s-au instalat ca regimuri politice .
Odata cu victoria democratiilor libere se spera ca aceste practici au fost lichidate;din nefericire oamenii s-au inselat si de aceasta data;a aparut o qusi-censura mascata sub forma de "corectitudine politica" conform careia unele adevaruri nu trebuesc mentionate chiar daca sunt "adevaruri" daca ar "ofensa" un sector etnic al populatiei intr-o comunitate multiculturala ; exprimarea unei opinii, oral sau in scris,chiar lipsita de orice intentie de propaganda sau ideologie este etichetata ca "ura" de rasa sau de minoritate etnica de catre unele comitete si comisii care isi depasesc limitele pentru care au fost create;universitatile care prin traditie erau considerate foruri de aparare a libertatii de expresie s-au dovedit escaladate de elemente extremiste care prin actiuni violente de ocupatie de sali de cursuri sau amfiteatre impun suprimarea unor conferinte care fusesera programate : in Canada au fost suprimate conferintele lui Nataniahu,D Pipe,etc iar in Roma a fost suprimata recent la universitatea "La Sapienza" o conferinta a papei Benedict XVI care este considerat de catre unii "oamenii de stiinta" din Roma ca este "opus stiintei"! Cei 67 de universitari si vreo suta de studenti semnatari ai scrisorii catre rectorul universitatii s-au aratat atit de ridicoli incit sa se teama de cuvintele acestui Pontif care, spre deosebire de altii dinaintea lui , admite ca "ratiunea"-stiintza- poate ajuta "credintza".!!
Care a fost deci temerea acestor indivizi care i-a facut sa calce deliberat libertatea de expresie in cadrul universitatii si sa-i deterioreze prestigiul? Singurul raspuns este micimea lor morala si eventual impotenta lor intelectuala de a accepta un dialog. cu un Papa care i-a asigurat ca nu are nicio intentie sa impuna "credinta" -care in niciun caz nu poate fi impusa- ci acceptata numai in cadrul libertatii individuale si care invita pe credinciosi si cei fara credintza sa lucreze impreuna in cautarea si gasirea "adevarului",obiectiv dificil ,dar care tocmai deaceea nu trebue abandonat.
Rezulta deci ca o concluzie dureroasa ca ceea ce se numeste 'constiintza" ramine mereu in urma progresului "cunoasterii" : stim ca libertatea e necesara ca si aerul pe care il respiram dar nu suntem capabili sa o aparam cu eficacitate!.

Dr Dinu Dimitriu / Toronto
Dinu Dimitriu    1/20/2008


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian