Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Concepte : Libertatea

Nu de mult George Bush a facut afirmatia ca "libertatea este universala"; aceasta afirmatie insa asa cum arata Kay- intr-un articol recent in presa canadiana- este interpretabila si aceasta pentruca sensul cuvintului "libertate" ar fi diferit in functie de 'civilizatia" careia se adreseaza.
In tarile vestice unde " individul" este pretuit si libertatile lui sunt aparate de legi ,"libertatea "se refera la "persoana" ca unitate individuala consitutiva a grupului social;in alte parti ale lumii unde societatea are inca o organizare sau conceptie de tip tribal -tari muslime, Afganistan,Pakistan,-interesul este ca "libertatea " grupului trece inaintea celei a individului.
Aceasta conceptie se bazeaza pe aceea ca in astfel de societati unde se incurajeaza consanguinitatea si membrii ei se grupeaza si in conformitate cu relatiile "de singe" ,interesele individuale se supun celor ale grupului, 'familiei" largita in spetza,si astfel aceasta devine raspunzatoare de apararea "libertatilor"individuale care nu exista obiectiv decit in cadrul grupului social. Astfel s-ar explica de ce in societati organizate in acest fel ,membrii ai familiei (unchi, veri, nepoti etc) in afara de parintii ,se simt raspunzatori de eventuale defaimari morale suferite de un membru al familiei si astfel se implica in conflicte.
In acest mod in aceste societati umane "libertatea " nu trebue inteleasa ca este individuala ,cit tribala;numai astfel considerata ea trebue aparata ca fiind un bun comun.;daca libertatea individuala vine in conflict cu cea tribala, individul nu are multe sanse de a i se recunoaste drepturile si finalmemnte se supune sau pleaca din grup.
Evident ca aceste diferentze de conceptii exista in lumi care au evoluat istoriceste paralel cea vestica pe de o parte si cea mid-orientala sau orientala (societatea chineza pina la Mao) pe de alta.Dar aceste grupuri umane -care au fost numite "civilizatii"de catre unii istorici- nu au venit in conflict pe aceasta tema pina in perioada recenta.Ceea ce Huntington a numit "clash of civilizations" nu a avut loc din ferice pina in ultimii ani..
Doua evenimente istorice au dus la conflicte pe acest motiv:
1.procesul de imigratie intensa din tarile cu conceptii tribale despre "libertate" catre tarile vestice ,individualiste
2,.conflictul armat prelungit si singeros din orientul mijlociu-factor care poate turbura pacea si economia lumii, recunoscut recent ca atare de insusi ministrul de afaceri externe al Marei Britanii.
Greutatea rezolvarii confictului actual este nu numai trecerea dela regimuri autocratice si tirane la democratie,nu numai rezolvarea de dominatie si probleme teritoriale in Palestina care dureaza de 40 de ani dar si trecere dela conceptiile de tip tribal, la individualismul democratic.
Se poate deci considera ca "libertatea" este una singura, aceea a individului si prin acesta este universala;nu se poate imagina o libertate de grup bazata pe lipsa de libertate individuala.;intelegerea acestui adevar care pare asa de evident insa cere timp caci presupune rasturnarea unor conceptii deferite care dureaza de secole.in grupurile tribaliste.de populatie.

Dinu Dimitriu...

Dinu Dimitriu    12/19/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian