Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cronica optimista : cugetari automnale

Un Noiembrie romanesc .
Aceasta luna de toamna tarzie,cu vreme mai mohorata ca pana acum, cu cel putin trei foarte importante aniversari de zile ono-mastice: Sfintii Mihail si Gavril si Sfantul Andrei pe 30,sfinti care au mare trecere la romani. In asteptarea sezonului estival,aceste sarbatori romanesti traditionale vin sa lumineze comunitatile,dar si sufletele,noastre si sa ne aduca mai aproape de familii si in general de lumea,de istoria noastra ! Oricum,noi adresam,de aici,calde felicitari si cordiale urari de bine si de succes tuturor cititorilor nostri care s-au serbat sau se serbeaza in aceasta luna !

Dar luna Noiembrie vine si cu o incarcatura de amintiri din istoria noastra,unele mai senine,altele mai putin.
In Noiembrie este aniversarea terminarii Primului Razboi Mondial,in care Romania a iesit victorioasa si a obtinut cea mai mare realizare politica din istoria natiunii : Marea Unire din 1918. De fapt a fost din 1920,cand la terminarea confe-rintei de pace de la Paris,mai precis de la Trianon ni s-au recunoscut drepturile noastre istorice datorita intrarii noastre in razboi intr-un momemnt decisiv si in special pentru eforturilor uriase si sacrificiile imense facute de Romania in timpul razboiului,cand au obligat Germania sa deschida al treilea front la Dunare.

Dar exista si alte amintiri mai severe. In intunecatul an 1940,care pentru toata Europa a fost un an nefast,ni s-au dat doua ultimatumuri si ni s-au zmuls teritorii,la 26 Iunie si la 30 August; si in plus am fost fortati,in special de catre Germania,care de altfel a fost impotriva noastra si la celelalte cedari de teritoriu si cam tot timpul de cand ne stim,sa cedam,fara vorba,Cadrilaterul.

Iar in 1940 am avut si marele cutremur din 10 Noiembrie,cand in Bucuresti a cazut blocul Carlton ( era pe strada Regala,colt cu Bulevardul ).
Pe plan politic Noiembrie 1940 are si o incarcatura si mai severa. In 1938,la 29 Noiembrie,la ordinul Regelui Carol al II-lea,care avusese o foarte proasta intalnire cu Adolf Hitler la Bertensgarden si a vrut sa se razbune,pe legionari,primul ministru Armand Calinescu organizeaza lichidarea,adica omorarea,celor treisprezece lideri legionari,ce se aflau inchisi,in frunte cu seful miscarii,Corneliu Zelea Codreanu; sunt adusi de la inchisoarea din Ramnicul Sarat,seara si in dreptul padurii Strejnicul,sunt coborati cate unul din masina si strangulati. Sunt dusi apoi la Jilava si inmormantati, dupa care se anunta ca au incercat sa fuga de sub escorta si deci a trebuit sa fie impuscati !

Nimeni nu crede povestea oficiala,iar legionarii ameninta cu razbunarea. In 1939 este impuscat in Bucuresti primul ministru Armand Calinescu,cel care ordonase executia lui Codreanu si a celorlati,al doilea prim ministru care cade,dupa I.G.Duca, care fusese omorat in 1932,la Sinaia.
Dupa doi ani,in seara de 29 Noiembrie 1940,legionarii,care acum faceau parte din guvernul Ion Antonescu,se razbuna din nou si ataca prizonierii politici internati la Jilava,printre care se gaseau multe personalitati politice ale tarii din acel moment, un fost prim ministru,fosti ministri etc; cam 70 au fost lichidati sumar atunci,printre care si profesorul de economie Maghearu ! Tot atunci,la Tancabesti,pe acelasi loc unde fusese omorat Corneliu Zelea Codreanu si ceilalti,este omorat profesorul Nicolae Iorga,care se pronuntase politc,contra legionarilor si chiar avusese si un proces cu Codreanu.

Triste amintiri,care lasa societatea romaneasca destul de confuza si divizata,chiar
si acum,dupa atatia ani; dar totusi generatiile mai vechi trebue sa tina minte,iar cele mai tinere trebue sa afle,corect,ce s-a intamplat si cum.
Noiembrie aminteste si de razboi. Pe frontul din est,in 1942,pe 19 Noiembrie a avut loc lovitura surpriza de la Cotul Donului,cand masive forte sovietice,sustinute de tancuri,ataca frontul tinut de Armata a III-a romana si facand mari sacrificii,reusesc sa rupa frontul,profitand si de reactia tardiva si nehotarata a germanilor,care inteleg tarziu ce se intampla si nu intervin in ajutorul romanilor,desi aveau rezerve la indemana,reusesc sa inceapa incercuirea fortelor germane si aliate de la Staligrad,intorcand complet soarta razboiului in est,care pana atunci fusese,tot timpul,favorabila germanilor,definitiv in favoarea lor; au murit si multi din ai nostri,atunci,lasand indoliate multe familii din tara.
Imediat,Hitler a tinut o cuvantare plina de venin si de reprosuri nedrepte,in care a dat vina pe romani,ca nu au tinut singuri frontul,indiferent de conditii; o compor-tare foarte urata pentru un „aliat”,tinad cont de sacrificiile facute de romani pana atunci. Dar,de la inceputul razboiului,nemtii nu fusesera nici un moment un aliat ferm si onest al romanilor,iar Hitler cu atat mai putin !
Aceste amintiri din Noiembrie,unele mai severe,mai intunecate,chiar triste uneori, ca si vremea acestei luni,cheama la o meditatie inteleapta si calma,la o considera-re matura si cuprinzatoare a istoriei acestor perioade framantate,din care trebue sa fie trase toate concluziile pertinente,toate invatamintele ce se impun !

2. Un Noiembrie actual Sa ne intoarcem acum si spre vremurile noastre,spre aceasta perioada foarte pasnica si prospera din istoria noastra. In primul rand vreau sa amintesc concetatenilor nostri de o veste foarte buna si anume ca dolarul canadian este de o buna bucata de vreme aproape la paritate cu cel american,dupa ce decenii la rand a stat in umbra dolarului american si a fost in jur de 70 c US, uneori coborand chiar pana la 63 de cUS ! Recent,pentru o perioada scurta,de cateva zile,moneda canadiana a fost cotata chiar putin peste cea americana. Sa fie numai o supra-evaluarea temporara a pietii ? Nu. Nu cred; aprecierea valutei cana-diene este datorata stabilitatii politice si sociale a tarii si a increderii ferme,interne si internationale in forta reala a economiei canadiene.

Un alt aspect interesant al acestei situatii noi,surprinzator de bune,pe care,ciudat, presa canadiana nu a trambitat-o deloc,cum ar fi facut daca ar fi fost invers,este ca acest curs inalt al valutei canadiene ar trebui sa se soldeze cu o scadere sensibila a preturilor cu amanuntul pe piata canadiana,care depinde mult de importurile din sud; daca valuta canadiana ar fi scazut fata de cea americana,preturile pe piata interna ar fi crescut imediat. Negustorii,insa,baga castigul suplimentar in buzunar, fara probleme si fara sa restitue nimic cumparatorilor. Motiv pentru care ministrul federal de finante, Flaherty,s-a simtit obligat,zilele trecute,sa lanseze,la televizor, un apel direct catre business-men-ii canadieni,sa mai reduca din preturile cu amanuntul,ca este de mult cazul !

Si,oricum,inca o veste buna pentru noi,canadienii: valuta canadiana si-a consolidat si mai mult pozitia ca una dintre cele mai solide si mai cautate valute internatio-nale. Faptul are importanta in primul rand pentru cei care calatoresc mai mult,dar ,in mod indirect,si pentru noi ceilalti; cel putin ca motiv de mandrie nationala !

3. Zvon de sarbatoare Pana la sezonul estival mai este,dar de pe acum se zaresc in departare,lumini de sarbatoare; si visam in secret la bucuriile care ne-ar astepta acolo,in principiu,pe toti.

Mihai Semedrea    11/16/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian