Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Corul « Preludiu » - 35 de ani de tinerete


Timpul, pentru muzică, este o măsură cu întelesuri deosebite, fie legate de interpretare, fie reflectând destinul interprertilor. Am avut această perceptie la recenta sărbătorire, duminică seara, în sala Ateneului Român, a celor 35 de ani de când există Corul de cameră „Preludiu”, fondat si condus de Maestrul Voicu Enăchescu. În derularea stagiunilor, de la initierea formatiei, apartenente după 1990, Centrului national de cultură „Tinerimea română”, până la acest moment aniversar, s-au întâmplat multe si bune. Interpretii ansamblului au progresat artistic, depăsind treptat statutul initial al amatorilor în favoarea profesionalizării. Renumele lor, ca formatie etalon pentru arta corală natională, a devenit acum semn de certitudine, nu numai în tară ci si peste hotare, în numeroase turnee de succes.
Este interesant de comentat viata aparte a unui astfel de grup artistic în care anii se numără pentru fiecare component în parte. Astfel, asa cum observam, la concertul aniversar cei care fuseseră interpretii primelor stagiuni nu se mai aflau pe scenă, ci ascultau muzica din sală. Mereu, rulajul generatiilor a însemnat pentru dirijorul Voicu Enăchescu perpetua reînvătare a repertoriului si educare a cântăretilor, pentru a păstra stacheta calitătii într-o ascensiune continuă. Corul „Preludiu” este astfel opera unui muzician care a înteles tainele alcătuirii si slefuirii instrumentului viu cu care colaborează. Pentru toti cei prezenti la concertul jubiliar, muzica s-a păstrat astfel mereu captivantă si nouă. Au păstrat o astfel de rezonantă madrigalele Renasterii, bijuteriile corale clasice, cântările cultice si capodoperele de artă corală românească. Se stie, traditia cântării corale este extrem de puternică în România, reflectând nu numai talente, dar si o atitudine civică, morală si estetică proprie poporului nostru. Dincolo de orice dificultăti, dincolo de bugetul de timp, iubitorii de muzică se reîntâlnesc pentru a cânta, asemenea mosilor si strămosilor nostri. Corul „Preludiu” este un minunat model de înfăptuire a acestui simbol artistic, iar Maestrul Voicu Enăchescu tine făclia acestei iubiri pentru frumos aprinsă si fierbinte, ca si credinta sa în artă. Să le dorim viată lungă, pentru propria noastră bucurie.

Nota Observator:

Parte din Corul Preludiu a fost in anii 1968 - 1972 si Anca Popescu ( fosta Gheorghe) acum cu domiciliu in Canada. Un gand de bucurie si sanatate pentru toti cei care au ramas cu sufletul si fapta alaturi de corul Preludiu si de prietenul lor Voicu Enachescu.


Grigore Constantinescu    11/7/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian