Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Poetul VASILE MILITARUCel cunoscut publicului larg, îndeobste, după versurile,, A venit aseară mama/ Din sătucul dedeparte…,,- poetul Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1886 în Dobreni, judetul Ilfov. A plecat în cer la 8 iulie 1959.
Se vorbeste astăzi despre o criză tot mai pronuntată a constinței, a moralei, a bunului simt.
Auzim tot mai des spunându-se: ”Nu de mult a fost rău, acum e…dezastru!”.
,,Scriitorul merge înainte, cu viata lui privată si cu viata dedicată creației, căci asa îl obligă timpul, ca si pe semenii lui ( cei indiferenți de muze si disperați că nu găsesc, nu o dată, nici o posibilitate de a scăpa de spectrul foamei si al somajului )”- afirma Marcel Crihana, în volumul “Oglizi retrovizoare”-si continua: “Românul care gaseste vorbe de calificare (inspirate) la orice realitate, zice: ”Mergem înainte că înainte era mai bine, dar trebuie, haideti s-o spunem! să se uite si înainte si înapoi. Mai cu seamă atunci când vremurile tulburi fac confuzia între cele douㅔ
Ceea ce agravează această criza este împietrirea în cotidian, nemaireusind să se uite înapoi de mai înainte… acel înapoi ce poate avea în vedere tot trecutul, dar se referă în primul rând la epoca în care regăsim urmele pasilor nostri.
Privind înapoi doar am descoperit un Destint care, în mod nemeritat, este aproape uitat: poetul Vasile Militaru.
Multe decenii a cunoscut e drept, aprecieri, glorie, dar în final s-a instalat o nemeritată înfrangere totală.
Opera sa, nepotrivit apreciată de G.Calinescu, ce nu vedea în el decât ”…autorul unor fabule triviale… de un success extraordinar”, este vastă, abordand o tematică largă, dominată de patriotism, de cugetare filosofică si religioasă dar și de condamnare a deprinderilor inumane.
In perioada interbelică devine unul dintre cei mai populari oameni de cultura din tară. Se spune, că nu exista casă de om care stia să citeasca, fara o carte de Vasile Militaru pe etajera. Intreaga sa operă este prin excelență originală. Folosește un verb usor accesibil, limpede, asezat cu măestrie rar întalnită în idei mature. Formularea, uneori prea facila parcă, cucerește prin logica unui umanism profund, plin de întelepciune.
Omul trebuie inteles ca ultima si cea mai frumoasa creatie a lui Dumnezeu.Pentru poet a fi drept nu-i o virtute.Dreptatea si binele sunt private cu un firesc al firii care trebuie sa existe mereu in noi.
Comunistii au perceput credința in Dumnezeu a poetului și încrederea sa de neclintit în dreptate si adevăr ca pe un ghimpe în coaste. Prin sentinta 390 din 20 iunie 1959 a tribunalului Militar din Craiova, Militaru Vasile este condamnat la 42 ani de detentie si confiscarea totala a averii personale, pentru ,,crima,, de uneltire contra ordinei sociale si pentru delictul de deținere de publicații interzise”.
Avea atunci 74 de ani si daca nu murea la 18 zile dupa pronunțarea sentinței, ar fi iesit din inchisoare în anul 2001, la venerabila vârstă de 116 ani, reeducat, e drept, în disciplina comunistă.
Nemeritat este faptul că istoria si critica literară actuala, învătământul, societatea civila… nu fac nimic pentru a-i promova opera, riscând în acest fel ca tinerii nostri, copiii și nepotii nostri să nu stie mai mult de Vasile Militaru decât că a fost ,,un mărunt… fabulist trivial”.

-N.B. :Este pentru mine o mare cinste sa ma nasc exact la 101 ani de la nasterea celui ce ne-a darut versurile nemuritoare ale bine cunoscutului slagar « A venit aseara mama. »

Nota Observator;

La multi ani Claudiu !
O frumoasa varsta , un tanar talentat si serios.
Ne bucuram pentru ce faci si cum gandesti.
Salutari parintilor tai si felicitari pentru increderea care ti-o acorda.Claudiu-Mihai Coman    9/21/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian