Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Despre intoarcea emigrantului - sezatoare Observatorul

DESPRE INTOARCEREA EMIGRANTULUI si alte consideratii prietenesti despre romanii de acasa si romanii de peste mari si tari!

Da, aceasta a fost supratema sezatorii cenaclului "Observatorul" , ocazionata de intalnirea membrilor nostri si a multor conationali torontieni cu d-l prof. univ.dr. Adrian N. Mihalache, venit in vizita in Canada, intre altele pentru a-si lansa cartea de curand editata. ( n.r. cartea dlui Mihalache a fost a 400 carte lansata de cenaclul Observatorul in cei 12 ani de existenta).

Intelectual de larga formatie culturala, prof. Mihalache care, in efortul sau de a se informa si in filozofie, literatura si arta, i-a calcat pe urme enciclopedicului cititor de carte Mircea Eliade, a fost prezentat de catre moderatorul intalnirii, d-l Puiu Popescu, in nedesmintita-i ospitalitate fata de purtatorii schimbarilor innoitoare din Romania de azi, drept oaspete de onoare al sezatorii.
Pentru a nu incalca traditia cenaclului moderatorul a prezenta pe cei prezenti, a amintit evenimnte importante sarbatorite in aceasta perioada. Apoi, a trecut de graba la topicul principal al sezatorii, lansarea cartii "Inaintand mascat". Deosebit si incitant titlu, pe care autorul il desface de mister in capitolul de inceput al cartii. Cu emotie, cu multa emotie, i s-a dat cuvantul profesorului-scriitor chiar de catre fiica dansului, de multa vreme incetatenita in Toronto - pianista Antonia de Wolfe, cunoscuta in comunitatea noastra, datorita virtuoaselor sale concerte de muzica clasica. D-l Adrian Mihalache, profesor de electronica si cibernetica la "Politehnica" din Bucuresti, are multe lucrari stiintifice in specialitatea sa, dar, de asemenea, si interesante publicatii in diverse zone ale culturii, intre care volumul de eseistica si critica teatrala "Verva Thaliei", distins cu premiul AsociatieiScriitorilor, filiala Bucuresti.(Pentru cititorii interesati, amintim ca in numarul trecut al revistei Observatorul, pag.15, s-au enumerat cele mai importante lucrari stiintifice, literare, eseuri ale d-lui Adrian Mihalache). Cuvantul rostit in sezatoare de catre autor despre cartea sa "{naintand mascat" - un grupaj de schite eseistice, la inceput glumet, auto-ironic si sub scuza unei aparente frivolitati, pe parcurs a inchegat partile disparate pe un fir unitar de antinomii, de duplicitati : rational-irational, ori imaginar-mitic, ori risipitor-senzual, ori volitiv-autoritar etc. Cateva subtitluri au fost detasate succint sa elucideze intentiile subterane ale cartii : Ratiune si imaginatie ; Autoritate si putere ; Rivalitate si seductie; {ntoarcere in spatiu-intoarcere in timp ; Prevazatori si risipitori. Scriitorul eseist, poate prea profesoral in a ne demonstra subtilitatea constructiva a grupajului, a riscat, fie si partial, sa ne puna in cumpana pe noi, ascultatorii de fata, care nu citisem cartea : daca merita sau nu sa o rasfoim ? Semnatarul acestor randuri, care a citit ulterior rand cu rand, profund absorbit de o bogata informatie filozofico-culturala, se grabeste sa va asigure, stimati conationali, ca partitura eseistica din carte nu pune intelegerea la incercare, nu cere o pregatire filozofica speciala.
Cartea, desi densa in informatie, cuprinzand nume si evenimente, filozofi, personalitati istorice si culturale, destine sociale, inventii epocale si consecinte imprevizibile etc., prin usurinta cu care sunt aduse in discutie acestea si pertinenta cunoastere a lor, filtrate printr-o abila pricepere de popularizare, o citesti cu interes, cu placuta punere in miscare a propriei judecati, a propriilor concluzii si intuitii ! {n sezatoarea noastra, la intrebari si discutii, un focar de atentie indelung dezbatut l-au constituit capitolele despre calatorii, despre "dorul de duca", despre emigratie cu necunoscutele ei mari : te mai intorci de unde ai plecat, ramai pana la sfarsitul vietii in noul taram ales ? Sigur ca pentru noi, emigrantii din "Eldorado"-ul descoperit de Columb si alti europeni, englezi sau francezi, din democratica si manoasa Canada, de mult scuturata de "pohte" dictatoriale, tentatia "{ntoarcerii definitive" in tara de bastina nu mai inseamna un nod gordian. Ne intoarcem cu drag in vizita, la parinti, rude, prieteni si colegi, cu nostalgia locurilor copilariei, a "timpului ireversibil" de altadata, din tineretea noastra!
{n tirul de replici, insa, dintre autor si audienta - aceasta din urma fiind reprezentata, in principal, de catre moderatorul insusi si de tanara doamna Dina Lefter, care citisera cartea in prealabil, argumentele, ca la teatru, scaparau aprinse, conflictuale! Autorul si-a aparat punctele de vedere cu rabdare, de parca si-ar fi rescris in fata noastra cele doua capitole in discutie : "Calatorii catre nicaieri" si "Intoarcerea emigrantului", cu citate convingatoare, de parca ar fi avut sub ochi fisele bogatei sale lecturi, de la Ulise al lui Homer pana la Moby Dick al lui Melville, si intre ei - Jules Verne, Rimbaud, Baudelaire, Flaubert, Voltaire, Edgar Poe si chiar Mateiu Caragiale al nostru. Dragi cititori din comunitatile romanesti Nord-Americane, cititi cartea profesorului Adrian N. Mihalache "INAINTAND MASCAT", care se poate comanda pe adresa : Curtea Veche Publishing, str. arh. Ion Mincu nr.11, sector 1, 0113556, Bucuresti sau e-mail : distributieacurteaveche.ro ; internet : www.curteaveche.ro

Partea finala a fost consacrata intalnirii cu valorosul grafician Florin Hategan din Toronto, laureat la numeroase expozitii internationale.
Despre Florin Hategan si lucrarile lui in numarul trecut al Observatorului, a fost un amplu reportaj.

Ca deobicei pe un fond muzical, la un pahar de vin si o gustare, au continuat discutiile prietenesti .

A consemnat: Stelian Mitadinu- Toronto
Stelian Mitadinu    9/4/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian