Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Deziluzia omului modern
In ziua de azi, parca mai mult ca oricand, oamenii care traiesc in tari relativ libere si prospere, sunt nemultumiti. Am auzit multi oameni, si din Romania si din alte tari, spunand ca toate necazurile si problemele din societatea de azi se datoreaza economiei capitaliste. Culmea ironiei este ca multi spun asta dupa terminarea razboiului rece. Mi se pare ironic mai ales faptul ca in Romania, unde oamenii nu mai sunt indoctrinati (cel putin nu ca inainte) de propaganda de Stat si Partid impotriva capitalismului, multi tineri sa ajunga sa creada ca economia de piata e ceva rau. Ceausescu si comunistii lui au incercat foarte mult sa-i convinga prin propaganda pe romani ca in Vest e mizerie si faliment si n-au prea reusit. Oamenii ascultau Europa Libera, mai aveau rude prin strainatate si stiau ca nu era asa cum li se spunea la radio si la televizor.

Deasemenea, comunistii au facut o propaganda violenta impotriva credintei religioase si au avut putin succes. Majoritatea oamenilor si mai ales copiii si tinerii romani din timpul dictaturii, credeau in Dumnezeu si mergeau la biserica. Astazi, foarte multi tineri romani privesc cu dispret credinta in Dumnezeu si Biblie. Au devenit relativisti si pluralisti in mentalitate. Au ajuns acum, in timpuri de libertate, sa creada ca religia e o inventie a preotilor si pastorilor si ca economia de piata inseamna exploatare. N-au reusit comunistii sa-i faca sa gandeasca asa, cum au reusit globalistii relativisti socialisti.

"Americanii's de vina dom'le, va spun eu". Cam asa spune de obicei cate un pensionar nemultumit de realitatea cruda din Romania, cand sta de vorba cu alti pensionari in piata sau in parc, despre politica si fotbal. Am auzit de multe ori afirmatii de genul, "Suntem doar niste consumatori manipulati de corporatiile care ne vand produse", "Democratia si economia capitalista sunt de vina pentru mizeria din Romania", "Nu exista libertate" etc.

Ce se intampla de fapt? Omul modern simte ca nimic din ce-i ofera lumea aceasta nu-l satisface. Mananca bine, strange obiecte materiale, se distreaza si totusi e neimplint. Si-a dat in sfarsit seama ca e nefericit. Si atunci da vina pe capitalism. Traieste cu falsa impresie ca toata neimplinirea lui se datoreaza economiei de piata. Nu rebeliunii lui impotriva poruncilor si invataturilor lui Dumnezeu care i-ar asigura o viata echilibrata si implinita.

Nu faptului ca respinge prietenia lui Hristos. Nici rautatii care e in firea omului.

Multi tineri isi dau seama ca distractia din discoteci, pornografia, bautura, sunt ca niste droguri care doar le dau iluzia ca sunt fericiti. Se plang de egoismul occidentalilor, dar il copiaza. Ii ironizeaza pe americani si pe vest europeni ca nu fac altceva decat sa manance si sa se uite la televizor, dar ei fac acelasi lucru. Se uita pe MTV la aceleasi clip-uri, mananca acelasi junk food ca americanii si occidentalii, chiar si injura in engleza. Parca nu-si dau seama ca au devenit ca ei.

"Nu exista libertate" este o afirmatie adevarata doar din punct de vedere spiritual. Ca suflet creat de Dumnezeu si cazut in sclavia pacatului si a Diavolului, omul nu este liber. Pe plan fizic si pamantesc insa, nu putem spune ca nu exista deloc libertate.

Pe langa faptul ca dau vina pe economia de piata, multi sunt foarte fascinati de budism si hinduism. Li se pare ca raspunsul la golul din sufletele lor este sa devina vegetarieni si sa incanteze la nesfarsit niste mantre. Oare de ce ii fascineaza pe multi tineri europeni si americani ascetismul oriental, si de ce in acelasi timp dispretuiesc trairea crestina autentica? Adica trebuie sa vina hindusii sau budistii sa ne spuna ca poftele egoiste de o clipa nu ne fac fericiti, nu e indeajuns ca ne-a spus Isus deja asta, vorbind din partea lui Dumnezeu? Multi ii admira pe budisti ca se abtin de la sex in afara casatoriei, dar cand crestinii fac asta, atunci nici nu vor sa auda. De ce nu vrei sa-l cunosti pe Hristos, tinere?! De ce alergi dupa himere din religiile orientale?

Una din reactiile cele mai des intalnite la multi oameni moderni sau postmoderni daca vreti, atunci cand vine vorba despre credinta, Dumnezeu, dragoste, familie, casatorie, adevar, este sa fie ironici. Demonii se reped cu o furie extraordinara si ii insufla cu ironie si sarcasm rautacios. Nu numai ca sunt ironici, dar uneori chiar ii urasc pe cei care cred in Dumnezeu, in dragoste, in adevar, in dreptate. Dar culmea ironiei e ca cei care rad de aceste lucruri, tanjesc dupa ele. Tanjesc si ei dupa dragoste, dupa adevar, isi doresc sa fie tratati cu dreptate si respect. Nu le place sa fie nedreptatiti si redusi la niste animale evoluate.

Sa revenim la economia de piata. Economia de piata se bazeaza pe concurenta si a dovedit, in timp, ca poate genera prosperitate, in comparatie cu economia socialista centralizata si planificata care a adus la faliment multe natiuni. Economia capitalista functioneaza dupa modelul unei piete, unde mai multi producatori de legume, fructe si altele merg sa-si vanda produsele. E ceva rau sa existe competitie? De ce e de vina proprietata particulara ca oamenii sunt rai? Nu vreau sa spun ca modelul economic capitalist e perfect si nu are defecte. Vreau sa spun ca problemele si necazurile oamenilor din ziua de azi, nu sunt din cauza economiei de piata.

Dar cum ramane cu raul pe care il fac chiar si guvernele occidentale "capitaliste"? Intrebarea e irelevanta. Capitalismul e un sistem pur economic, nu are o ideologie politica definita.

Faptul ca politicienii care conduc America sau Anglia fac si rau, nu are legatura cu economia capitalista. Materialismul lor e cauzat de natura lor si de alegerile care le fac ei ca oameni. Daca unii capitalisti sunt lacomi si rai, oare nu e de vina firea lor omeneasca si nicidecum economia de piata?

Am fost indoctrinati decade la rand, ca nu comunismul e rau, ci oamenii care l-au stricat. Fals! E tocmai invers. Capitalismul este bun dar poate fi stricat de oameni. Lacomia unor magnati e de vina, nu concurenta si proprietatea particulara. In sistemul capitalist, ideile de competitie si antrepriza particulara sunt excelente. In schimb, oamenii pot fi lacomi si rai in orice societate, indiferent de sistemul economic. In ce priveste comunismul, acesta are la baza ura de clasa, asa ca nu poate fi bun. Ii distruge pe oameni.

In concluzie, omul modern e nefericit pentru ca respinge singura solutie salvatoare pe care i-o da Dumnezeu - Isus Mesia. El nu stie ca in afara prezentei lui Dumnezeu si a lui Isus Hristos, nu exista decat haos si nebunie. Prin felul in care traieste, omul e rupt de Sursa absoluta a vietii spirituale si fizice, de Singurul care ii poate rezolva problemele. Viata traita in Hristos il poate salva pe omul modern din deziluzie si nefericire.

"In ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stătut în picioare, si a strigat: "Dacă însetează cineva, să vină la Mine, si să bea. Cine crede în Mine, din inima lui vor curge rîuri de apă vie, cum zice Scriptura." Spunea cuvintele acestea despre Duhul, pe care aveau să-L primească ceice vor crede în El. Căci Duhul Sfant încă nu fusese dat, fiindcă Isus nu fusese încă proslăvit. Evanghelia dupa Ioan 7:37-39


de Lucian Buzea     8/29/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian