Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Istoric al Transnistriei


Incepand din sec. VI i. Hr., timp de cateva sute de ani, zona de la varsarea Nistrului in Marea Neagra era controlata de cetatea Histria. Burebista isi intinsese stapanirea asupra triburilor geto-dace dintre Siret si Nipru; de alfel, descoperirile arheologice in regiunea Niprului, existenta ceramicii specific getica.

Istoricul antic Strabon numea intinderea dintre Dunarea de Jos si Nipru "stepa getica".

Populatie romaneasca va fi semnalata continuu la est de Nistru si in sec. XI - XIII.

In 1504, cade sub stapanirea Imperiului Otoman.
La 1574, Ion Voda Armeanul pomenea de ,,tara noastra a Moldovei de dincolo de Nistru".
1557 - Tratatul de pace turco-polon consemneaza dreptul de folosinta al pastorilor valahi asupra campiei dintre Bug si Nistru.
1681 - Duca Voda devine ,,Despot al Moldovei si Ucrainei", ceea ce insemna domnitor al Moldovei si hatman si administrator al Ucrainei, avand sub stapanire toate teritoriile dintre Carpati si Nipru. El a ridicat curti domnesti la Ticanova pe Nistru si Nimirov pe Bug.
Moldova continua pina la 1765 sa administreze si malul sting al Nistrului; conducerea Ucrainei, si implicit a actualei Transnistria, au mai detinut-o: Stefan Movila, Dimitrie Cantacuzino si Ene Draghici, iar cu mari functii au fost si Simeon Palis si Sandu Coltea.

1792 - In urma razboiului ruso-turc (1787 -1792), Transnistria este cedata Imperiului tarist, care isi schimba granita de pe Bug pe Nistru. In acea vreme, marea majoritate a populatiei era romaneasca.

Este intemeiat orasul Tiraspol, pe vatra vechiului sat romanesc Sucleia.
1812 - In urma razboiului ruso-turc (1806-1812), Rusia anexeaza teritoriul dintre Prut si Nistru - care de atunci, se va numi Basarabia. Va urma o intensa politica de rusificare si de colonizarea rusa si ucrainiana.
Totusi, in 1917, in Transnistria locuiau 700.000 de romani.
1918 - Basarabia revine la Romania
1924 - Dupa primul razboi mondial, Rusia a incercat sa redobandeasca Basarabia, prin orice mijloace. In acest scop, Stalin a dispus crearea, in Transnistria, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneasca (RASSM). Decizia constituirii a fost luata la 12 octombrie 1924 de actre Comitetul Executiv Central al PC din Ucraina.

Planul se incadreaza in planul stalinist al "politicii celor doua popoare". Conform ideologiei sovietice, Basarabia si Transnistria sunt locuite de poporul "moldovenesc" (diferit de poporul roman) si vorbesc limba "moldoveneasca" (diferita de limba romana); iar revenirea Basarabiei la Romania este calificata drept ocupatie imperialista.

Edificator este memoriul strict secret adresat CC al PC (bolsevic) din Rusia: "Republica Moldoveneasca ar putea juca acelasi rol de factor ploitico-propagandistic, pe care il joaca Republica Bielorusa fata de Polonia si cea Carela - fata de Finlanda. Ea ar focaliza atentia si simpatia populatiei basarabene si ar crea pretexte evidente in pretentiile alipirii Basarabiei la Republica Moldoveneasca (.). Unirea teritoriilor de pe ambele parti ale Nistrului ar servi drept bresa strategica a URSS fata de Balcani (prin Dobrogea) si fata de Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia), pe care URSS le-ar putea folosi drept cap de pod in scopuri militare si politice" . ([i]Memoriul cu privire la necesitatea crearii RSSM[/i], traducere si prezentare de Anton Moraru, in [bCugetul[/b] (Chisinau), nr. 5-6,p.55), apud "Victor Barsan, [i]Procesul Ilascu[/i]).]

RASSM avea o populatie de 545.000 locuitori, capitala la Balta, iar teritoriul a fost impartit in 14 districte.
23 August 1939 - Protocolul secret al Pactului Molotov-Ribbentrop consfintea includerea Basarabiei si a Tarilor Baltice in sfera de influenta sovietica.

"3. Cu privire la Europa Sud-Estica, partea sovietica accentueaza interesul pe care-l manifesta fata de Basarabia. Partea germana isi declara dezinteresul politic total fata de aceste teritorii.
4. Acest protocol va fi considerat de ambele parti ca strict secret."
([a href=http://www.unibuc.ro/eBooks/istorie/istorie1918-1940/13-1.htm target=_blank] www.unibuc.ro/eBooks/istorie/istorie1918-1940/13-1.htm[/a])

Mitel Popa    8/26/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian