Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Olimpia si Viorel Pantelimon Negrut, arhitecti – urbanisti, lucratori in cadrul Government of Nunavut / Canada

Nunavut este cel mai recent si cel mai întins teritoriu al Canadei, localizat în nordul tării, in zona din nord-vestul golfului Hudson, în insula Baffin, precum si în cea mai mare parte a arhipelagului Arctic. Provincia se întinde pe o suprafată de 1.920.000 km˛ si are 26.745 locuitori. Teritoriul s-a desprins administrativ în 1999, până atunci făcând parte din Teritoriile de Nord-Vest. Capitala este Iqualit cu o populatie in 2006 de numai 6.184 locuitori. Printre acestia se afla si.... 2 tineri conationali de-ai nostri, arhitect-urbanist, respectiv urbanist de profesie, formati la scolile de arhitectura si urbanism din Bucuresti si Montreal. Amandoi lucreaza in Kugluktuk (fost Coppermine) in Sediul Central al Deparatmentului de Proiectare in Urbanism al Guvernului de Nunavut ; rezultat al politicii de descentralizare, Headquarters cum spun cei de la Guvern, l-au situat in acest Kugluktuk care in prezent are 1.212 locuitori.

Olimpia este din Oradea, a absolvit Facultatea de Istorie-Filologie „Lucian Blaga” din Sibiu in anul 2002 in specialitatea Istorie - Limba engleza, iar in 2005 a absolvit un Master in Urbanism la Universitatea din Montreal. Este membru plin al Canadian Institute of Planners fiind urbanist integrat in Quebec la Ordre des Urbanistes de Quebec precum si urbanist inregistrat la Alberta Community Planner. Din 1993 lucreaza in domeniul de arhitectura, restaurare si urbanism, in prezent ocupand pozitia de Coordinator Planning & Lands cu Government of Nunavut.

Viorel este din Bacau, a absolvit Facultatea de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti in 1997 si a continuat cu Masteratul in Restaurarea Monumentelor, program derulat de „Ion Mincu” impreuna cu Scoala Chaillot din Paris. Este detinatorul unui Doctorat in Istoria Urbanismului, teza de disertatie fiind sustinuta in 2003 in Romania. In 2005 a absolvit Masterul in Urbanism la Universitatea din Montreal si in continuare urmeaza cursurile unui Master in Managementul Constructiilor cu Ecole de Technologie Superieure de Montreal. Este provisional member la Canadian Iinstitute of Planners inregistrat la Ordre des Urbanistes de Quebec precum si la Alberta Association Canadian Institute of Planners. In prezent ocupa pozitia de Territorial Community Planner cu Gouvernment of Nunavut in acelasi Headquarters la Keadquarters

Ei au avut amabilitatea de a impartasi pentru cititorii publicatiei „Observatorul” cateva ganduri.

Stimati colegi, Olimpia si Viorel, printre arhitectii din Societatea pentru Arhitectura Romaneasca din Toronto, sunteti cunoscuti ca... cei mai nordici lucratori la planseta. Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre activitatea voastra, cand ati venit in Canada si cand v-ati mutat in nordul Canadei, aici la Nunavut ?

In 2003 am ajuns in Montreal la trei zile dupa ce Viorel si-a sustinut teza de doctorat. Anul trecut am acceptat sa lucram pentru Governemnt of Nunavut, considerand o oportunitate pentru a pune in practica si impartasi cunostintele noastre.
Eu si cu sotia constituim o echipa. Biroul nostru coordoneaza, verifica si aproba orice proiect in toate cele 25 localitati ale Nunavut-ului, inclusiv in Iqaluit – capitala. Unele proiecte sunt realizate in-house, altele cu contractor, situatie in care noi asiguram buna derulare a contractului (contract management, cu toate etapele, cautare, RFP, evaluare, milestones, predare). Printre multe alte proiecte, elaborate de noi, mai semnificative sunt Planul de urbanism si Regulamentul de zonaj pentru localitatea Kugluktuk si implementarea GIS pentru localitatea Pangnirtung.
Sediul central are in subordine 3 birouri regionale si 25 de municipalitati, prin urmare biroul nostru asigura suportul profesional acestora, iar delegatiile vizeaza acordarea acestui support in functie de proiectele in derulare. In plus, Olimpia este responsabila de implementarea GIS-ului in toate cele 3 birouri regionale si cele 25 de municipalitati. GIS (Sistem Geografic de Informatii) este un lucru extraordinar pe care l-am invatat la programul de master in urbanism al Universitatii de MONTREAL. Ce este GIS-ul? Este un instrument de lucru extraordinar de necesar in munca de zi cu zi al diferitelor specialitati de planificare urbana, teritoriala, sociala etc. Poate fi folosit in previziuni pentru foarte mule specialitati. Acest sistem pune impreuna, realizeaza legatura dintre harti si bazele de date. De exemplu introduci date de demografie (care sunt in format word, statistic) si de exemplu ceri ceea ce se numeste o harta tematica privitor la venitul unei familii si pe grupe de varste si se genereaza automat o harta care ne arata acest lucru efectiv in teritoriu.
Desigur, nu este simplu sa gestionezi un teritoriu atat de vast si atat de particular prin definitie. Spiritul inovator este binevenit.

Exista regulamente de urbanism cum stiti ca acum avem si noi in tara; cam ce lucruri deosebite sunt in aceste reglementari ?

In urbanism, biroul nostru, deci si noi suntem cei care facem planurile de urbanism pentru toate municipalitatile. Desigur, exista o diferenta intre partea franceza si partea engleza a Canadei. Quebecul este cel mai avansat in acest domeniu, pentru ca ei au folosit mereu modelul francez reglementar, iar acesta este si cel pe care noi il cunoastem bine, avand baza construita pe acelasi model.
Noi, eu si Viorel am inceput in toamna trecuta planul de urbanism si regulamentul de zonaj pentru localitatea Kugluktuk, care a fost finalizat in martie, a fost acceptat de Consiliul municipal, este planificat pentru Public Hearing & a doua aprobare a Consiliului municipal, dupa care va fi propus pentru aprobarea ministrului si dupa a treia aprobare a Consiliului municipal va intra in vigoare. Planurile de urbanism si regulamentele sunt revizuite la fiecare 5 ani ca oriunde altundeva in Canada si Europa.
Un element nou la nivel national, insa, este introducerea standardelor LEED (eco-standarde) recomadate de catre Canada Green Buiding Council, adica expozitia cladirilor spre sud-est, folosirea luminii naturale, studio privind vanturile predominante, utilizarea materialelor eco (izolatie, ferestre, etc.), utilzarea produselor casnice Energy Star.
Am lucrat la diferite proiecte de lotizare, am introdus standarde in metodologia de lucru, am organizat licitatii, submisii, evaluari, contractari, derulari de contracte, teleconferinte, meetinguri, conferinte, prezentari. De asemenea, dat fiind ca si Nunavut se bazeaza pe un cadru legislativ in urbanism Nunavut Planning Act (cum este de exemplu in Quebec Loi sur l’amenagement du territoire, sau in Ontario este Planning Act) noi lucram de asemnea la imbunatatirea lui si facem propuneri de noi articole, desigur intr-un grup de lucru format din diferiti specialisti de diferite paliere, care sunt avansate ministrului spre aprobare.
Pozitiile nostre ne ofera sansa de a lucra variat si de a acumula o experienta ce ne va ajuta in demersurile noastre viitoare
Pe de alta parte noi vom prezenta planul de urbanism realizat pentru Kugluktuk la Alberta Association Canadian Institute of Planners (filiala de care Nunavut apartine) in concurs. In cazul in care va obtine un premiu va vom aduce la cunostinta.

Cum se desfasoara activitatea voastra ? Am inteles ca trebuie sa faceti si multe deplasari, cum se desfasoara acestea ? Ce faceti in aceste deplasari, cu ce va deplasati pe insule ? Ce temperaturi sunt pe acolo ? Aveti vreo patanie mai deosebita din astfel de deplasari ? Pe frigul acela merge si Olimpia ?!?

O sa credeti sau nu, pe aceste meleaguri indepartate cotidianul poate fi mult mai solicitant decat chiar o metropola. In plus suntem plecati in delegatie in teritoriu cel putin 7 zile / luna. Deplasarile dintr-o locatie in alta sunt cu avionul. Fiecare isi desfasoara activitatea precum functia o cere, dar nimeni nu este expus vreunui pericol. Cand conditiile meteorogice nu permit, angajatii guvernului raman acasa si sunt platiti ca pentru o zi normala de lucru. Inainte probabil au fost mai des intalnite astfel de situatii, dar in ultima perioada, probabil si incalzirea globala isi spune cuvantul, sunt mult mai rar intalnite furtuni de zapada.
Vara este bine, sunt 20-30 grade Celsius, dar este scurta : iulie - august. Iarna este lunga, incepe prin octombrie si se termina prin mai. In ianuarie este frig, poate ajunge la minus 30 minus 38 grade Celsius pe o durata continua de 2-3 luni.
Intr-un an de zile, de cand sunt eu aici, am avut pe timp de vara o amanare de zbor, din cauza vantului, o zi de toamna cu vant puternic, (atunci simteam ca am nevoie de niste pietre in buzunare ca sa ma tina la sol ), o zi de toamna tarzie in care zborul a fost amanat cu 4 ore din cauza cetii, o furtuna de zapada in ianuarie, pe care doar Viorel a prins-o, …si cam atat..

Grozav. Spuneti-mi cateva lucruri si despre timpul vostru liber, cum vi-l petreceti ? Cum este locuinta voastra ? Aveti copii, sau... pe cand vine barza ?

In prezent locuim in townhouse (locuinta insiruita de 4 familii), model tipic Canadian de ultima generatie aici in nord. Sunt diferite etape de design de locuinta cu semnificatii diferite temporal si sociale. Am inceput sa scriem berzei, dar se pare ca suntem intr-o locatie indepartata …. si intarzaie sa vina, dar vom deveni mai sarguinciosi, promitem !
Deoarece acum ne construim o istorie din punct de vedere profesional, mare parte din timpul liber este dedicat acestui scop. Imigrantii veniti din Europa se lupta cu recunoasterea profesionala, si noi am realizat pasi importanti in acest sens. Eu, Olimpia am devenit urbanist, membru plin al Canadian Institute of Planners. Viorel a finalizat stagiul in urbanism, pe cale de a deveni membru plin al Canadian Institute of Planners si este aproape de finalul stagiului in arhitectura, urmand doar examenele ARE. El a devenit International Associate Architect Member al American Institute of Architects – American Chapter.
Viorel are multe proiecte de arhitectura, urbanism design interior, amenajare peisagera realizate in Romania. El lucreaza la pagina web unde vor fi prezentate selectiv proiectele noastre, si speram sa fie gata spre publicare intr-o luna doua. Va vom tine la curent cu evolutia proiectului.
De fapt, in toate demersurile noastre am dorit sa castigam recunoasterea profesionala pe care am avut-o in Romania, si o viata normala. Am invatat cum toate acestea se dobandesc pas cu pas, cu eforturi semnificative, datorita ajustarii la o mentalitate si un context diferit de cel european si anume modelul nord-american. Si sa stiti ca este o diferenta !. Cu alta ocazie o sa discutam despre acest lucru.
Am dori apoi, in masura in care este posibil, sa purtam in viitor discutii, o runda – doua, efectiv despre cateva comparatii profesionale marcante si evolutia resimtita concret in practica de zi cu zi.

Cati romani stiti ca sunt pe acolo, cati arhitecti stiti ca sunt in Nunavut si daca mai sunt si alti arhitecti romani

In orasul Kugluktuk nu e nici un alt roman, este doar un maghiar, Atilla, profesor de sport, un domn foarte simpatic. Nu e nici un alt arhitect in oras. In Iqaluit, la Housing Corporation sunt vreo 2 arhitecti, dar afirmatia este relativa, intrucat, mereu vin unii, pleaca altii. Cei care vin din sudul Canadei in Nunavut lucreaza o perioada, dupa care se intorc la locatia lor de origine.

In ce consta fericirea voastra acolo in Nunavut; se castiga credeti mai bine decat in alte regiuni ale Canadei ?

Partea financiara este fireste legata de pozitia care o ocupi, iar aici am avut oferta pentru a lucra in sediul central guvernamental in urbanism, oferta care nu a fost lansata in Quebec, la vremea respectiva. Dorim insa, dupa acumularea unei experiente sa revenim pentru o pozitie similara undeva in Quebec sau Ontario, fireste.

Va multumim Olimpia si Viorel si Va dorim mult succes.
Astept cu nerabdare momentul cand sunteti dispusi sa discutam, asa cum ati propus si despre cateva comparatii profesionale marcante si evolutia resimtita concret in practica de zi cu zi.

Cititorilor publicatiei “Observatorul” care ar dori sa corespondeze cu voi - doi tineri deosebiti prin profesionalism, motivatie si pasiune, le oferim adresa voastra de e-mail : pantelimon_negrut@netzero.net

A consemnat,
arh. Ion Constantinescu, Toronto

Ion Constantinescu    6/24/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian