Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Am asistat la un spectacol de inalta clasa


Am avut ocazia sa calatoresc si sa vad tot felul de spectacole, uneori nemultumit de calitate lor, alteori chiar iritat de timpul si de banii pierduti. Dar uneori, mai rar, plec de la spectacol cu aceea satisfactie ca am oprit timpul in loc si am atins cerul cu mana. Si pot spune ca, in timp ce ma indreptam spre casa, aveam sentimentul unei descoperiri culturale de inalta clasa. As dori sa impartasesc si altora aceasta descoperire: un tanar artist, autor, compozitor, interpret si poet care a reusit o excelenta performanta in domeniul atat de subtiat, in ultimii ani, al bunului gust.

Artistul se numeste Leonard Constant. S-a nascut in Romania. Traieste in Canada de 25 de ani si se exprima, absolut fluent, in franceza, engleza, spaniola, portugheza si bineinteles, in limba materna - o romaneasca bine stapanita, dulce si frumoasa.... .

Am asistat la un recital de muzica pe versuri bine alese din cei mai cunoscuti si apreciati poeti romani contemporani, Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Emil Brumaru, Ovidiu Mihailescu si, nu in ultimul rind, Mircea Dinescu, in care "delirul poetic" a fost maestrit armonizat si interpretat chitaristic, cu un acompaniament de percutii braziliene oferit de doua artiste ale genului bossanovistic absolut inconfundabil.

Nici Leonard Constant, nici cele doua percutioniste, Regina Gomes Teixeira si Alyssa Teixeira Tardif, mama si fica, amandoua superbe in adevarata acceptiune a cuvantului, nu sunt inca bine cunoscuti ca artisti pe scena muzicala in Canada. Prezenta lor pe o scena este revelatoare pentru un adevarat liant de succes intre doua universuri muzicale care coabiteaza de minune din punct de vedere artistic.

Sergiu Cioiu, cunoscut publicului roman de pretutindeni a acceptat invitatia lui Leonard Constant de a participa ca invitat special la acest recital si a deschis spectacolul, printr-un omagiu adus scriitorului disparut Octavian Paler cu "Paradoxul vremurilor noastre", citit ca o simpla scrisoare de la inima la inimi. Dupa care Sergiu a coborat in sala, simplu spectator, pana aproape de sfarsitul spectacolului, cand s-a urcat pe scena din nou, vadit emotionat, acceptand invitatia repetata a fiului sau si a publicului.


Am descoperit cu incantare din discursul sau simplu, scurt, al unui tata mandru, partener sensibil, ca Leonard Constant e fiul lui Sergiu Cioiu...Sergiu a cantat un triptic pe versurile lui Miron Radu Paraschivescu, (Nevasta Mincinoasa, Terente si Titina, Tamplarul priceput) si a revenit la invitatia fiului pentru a incheia impreuna cu un cantec pe versurile lui Marin Sorescu, "Ce?". Aparitia lui Sergiu Cioiu in spectacol a adus buna dispozitie si acea culoare "crooner" sau "entertainer", care se rarefiaza pe zi ce trece datorita unei involutii a vocabularisticii folosite de prezentatorii emisiunilor muzicale de divertisment romanesti care abunda pe posturile televiziunilor din Romania.

Dar spectacolul, de inalta clasa si rafinament, a fost cu adevarat al fiului, Leonard Constant.

In afara cantecelor semnate de el, Leonard Constant a mai interpretat, intr-un stil propriu si in aranjamente muzicale originale, cantece de autori consacrati, Leonard Cohen, Caetano Veloso, Newton Mendonca, Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes, Celedonio Flores, Carlos Gardel, Jose Razzano, Felix Luna, Ariel Ramirez... dupa cum se vede, din cea mai aleasa stirpe a autorilor de cantec, vadind mult bun gust, originalitate in maniera sa interpretativa si o anume virtuozitate de ghitarist armonist care s-a impus pe tot parcursul recitalului.

Am ascultat cantece in care versul si muzica au fost semnate de o potriva de interpret care, ca autor, exceleaza, pentru moment, in franceza ("Tous les copains ont la moustache", cantec despre prietenie; "Franginette", admirabil cantec de dragoste -- amandoua pot fi gasite intr-o varianta video si, respectiv, audio in site-ul www.leonardconstant.com , unde puteti descoperi cate ceva din universul acesta bogat si special in care veti regasi momente de poezie originala creata de Leonard Constant, puncte de vedere personale, interviuri radiodifuzate, cronici sau pareri ale unor jurnalisti consacrati.

Am asistat cu totii la o adevarata seara de muzica si poezie in care poezia nu a fost tradata nici o clipa si in care muzica si rafinamentul interpretativ si-au dat intalnire pe scena Teatrului George Ignatieff, in buricul orasului Toronto. Sala cocheta de cca 200 de locuri a gazduit pe cei peste 100 de spectatori, majoritatea romani de origine.
Spectacolul a fost organizat de publicatia Observatorul si efortul editorul sau Dl. Dumitru Puiu Popescu.

Pe drum conducand masina acasa spre Kitchener, m-am intrebat de ce nu s-a putut aduce acest spectacol splendid si in Kitchener-Waterloo, o comunitate de cca 10,000 suflete romanesti. Amatorii de cultura din zona s-ar bucura de un spectacol de exceptie.

Nota


Trebuie mentionat numele domnului doctor Doru Dabuleanu care a mecenat spectacolul finantand chiria pentru sala de teatru. Deasemenea este de mentionat numele domnului Laurentiu Bebe Popescu, care a pus la dispozitie sistemul de sunet, precum si ajutorul oferit de Dl. Emanuel Enache, la buna desfasurare a acestei seri. O mentiune speciala pentru lumina in care a fost imbracat acest spectacol, semnata de Dna Aleksandra Podbereski.

Prof. Stelian George-Cosh

cosh@conestoga.net


Stelian George-Cosh / Kitchener    6/5/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian