Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania de dincolo de vorbe : Arta moderna canadiana sub aripa frunzei de artar - la Galeria Basil

La cumpana din ce in ce mai volatila dintre primavara si vara bucurestene, pe fondul sonor discret si relaxant al unei ploi care a curs doar atat cat sa domoleasca arsita strazii, selecta “Galerie Basil” din Capitala a mai gazduit un eveniment cultural de exceptie: vernisajul “EXPOZITIEI DE ARTA MODERNA CANADIANA”.
Lucrarile expuse – grafica si pictura – apartin colectionarului cipriot PANDOS LAMBROU si poarta semnaturile unor artisti canadieni bine cunoscuti si cu cote ridicate pe piata internationala de arta.
Evenimentul, initiat si sustinut cu generozitate de acest pasionat admirator al graficii moderne canadiene si inuite, posesor al unei colectii impresionante - peste 100 de lucrari ale unor artisti canadieni contemporani - s-a bucurat de sprijinul cald si atent al Excelentei Sale, MARTA MOSZCZENSKA, Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Canadei in Romania.
“Galeria Basil”, copilul de suflet si imperiul artistic al sotilor Luminita si Bogdan Vasile a fost deschisa in primavara anului 2005 in parcul Casei Universitarilor din Bucuresti. Batrana magazie, candva pierduta si uitata in umbra arborilor din fundul curtii, cu zidurile ramase la stadiul frust al caramizii netencuite si cu grinzile ei de lemn patinat de scurgerea anilor, a devenit incet, incet, prin stradania acestei perechi de tineri sufletisti, o galerie de arta amenajata cu gust si inspiratie.
Spatiul generos, in care exista chiar si un podium ce poate fi folosit ca scena, adaposteste frecvent acordurile muzicale ale unor recitaluri ori concerte de inalta tinuta artistica si expune obiecte de arta decorativa, piese de mobilier, ceramica, cufere retro vopsite in stil ornamental ce adapostesc in cotloane umbrite stralucirea unor coliere multicolore.
Peretii, in tonurile inconfundabile ale lutului ars, servesc drept simeze pentru expozitiile de tablouri, vernisate in prezenta a numerosi invitati, iubitori de arta si a specialistilor mereu in cautarea frumosului autentic.
Atmosfera sincera si calda a “Galeriei Basil” face ca orice manifestare artistica derulata aici sa se desfasoare sub semnul optimismului si al bunei dispozitii.
Acesta a fost dealtfel si numitorul comun al vernisajului “EXPOZITIEI DE ARTA MODERNA CANADIANA”, prilej cultural international “iscat” cu generozitate de neobositul colectionar cipriot.
Multumind cu caldura proprietarului colectiei pentru curajul de a selecta din cele peste 100 de lucrari ce le detine, realizate de pictori si graficieni canadieni, pe cele cateva ce au venit sa bucure ochii publicului bucurestean, Excelenta Sa doamna Marta Moszczenska, Ambasadorul Canadei la Bucuresti a tinut sa sublinieze:
”Proiectul pe care vreau sa vi-l prezint aici reprezinta initiativa Dlui Pandos Lambrou, cetatean cipriot.
Poate nu stiti, dar sint acreditata Ambasador al Canadei in patru tari: Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Cipru, o tara minunata!
Cu ocazia unei deplasari in Cipru, I-am intilnit pe Dl. Lambrou care mi-a povestit despre pasiunea sa de colectionar de tablouri si de intentia de a organiza o expozitie de arta moderna canadiana cu tablouri din colectia sa. El mi-a explicat ca are buni prieteni gata sa il ajute sa realizeze acest proiect in Romania.
Si astfel, Ioana Nicolau, Luminita si Bogdan Vasile i s-au alaturat si, cu mijloace modeste, dar cu mult entuziasm si preseverenta, au organizat aceasta expozitie.
Apreciem initiativa lor de a folosi arta ca numitor comun in comunicare, intelegere si afaceri intre popoare si culturi diferite cum sint cele reprezentate de Canada, Romania si Cipru.
Salutam initiativa lor de a trezi interesul publicului roman pentru pictura canadiana si de a face cunoscute opere create de artisti canadieni contemporani.
Arta canadiana, ca si statul canadian, nu are o lunga istorie.
Pe la 1660, cind a fost colonizata „Noua Franta”, existau putini pictori. Ei erau amatori, auto-didacti. Dupa cucerirea de catre englezi a acestei regiuni, a aparut o noua categorie de pictori care erau ofiteri din armata, instruiti sa picteze, in acuarela, lucrari topografice.
La sfirsitul secolului 18, au aparut scoli de portretistica la Montreal si Quebec City care erau subventionate de negustori bogati.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, artistii din Montreal si Toronto au inceput sa isi formeze asociatii si sa organizeze expozitii anuale.
Crearea Academiei Regale Canadiene in 1880 a reprezentat o legatura intre artisti deseori separati de marile spatii geografice si diversitatea de limbi. Lucrarile de diploma ale absolventilor Academiei au stat la baza colectiei de la Galeria Nationala infiintata la Ottawa in acelasi an.
Inceputul secolului XX a marcat promovarea de catre artisti a unei arte distinct canadiene. Asa numitul „grup al celor sapte” si-a cistigat o bine meritata apreciere pentru picturile lor, reprezentind padurile, lacurile si muntii specifici peisajului canadian.
In 1940, John Lyman a infiintat Societatea de arta canadiana ai carei membrii au creat lucrari experimentale avind modele pariziene. Un alt grup, cel al "Automatistilor", a dat nastere unei miscari fara precendent in domeniul abstractului. Jean Paul Riopelle, membru al grupului si important pictor abstractionist, a cistigat o reputatie internationala prin tablourile sale de mozaicuri foarte colorate.
Dupa 1970 arta canadiana a reusit sa se desprinda nu numai de influenta artei americane si europene, ci si sa iasa dintr-o criza de identitate. O noua generatie de artisti, increzatori in obiectivele lor nationale sau internationale, au creat o diversitate artistica fara precedent.
Datorita intiativei domnului Lambrou si cu sprijinul prietenilor sai din Romania, puteti astazi sa admirati mai multe lucrari ale unor pictori canadieni contemporani care si-au cistigat o bine meritata reputatie nationala si internationala”.
Asadar, „Galeria Basil” din Bucuresti, va invita sa admirati pe simezele sale, in perioada 1-30 iunie 2007, 32 de opere de arta reprezentative pentru grafica si pictura canadiana, puse la dispozitie cu generozitate si respect pentru cultura universala, de colectionarul cipriot Pandos Lambrou.
Va veti intalni cu semnaturile lui Ross Bollerup, Monique Crepault, Jennifer Falvy, Lynn Donoghue, Jiri Ladocha, Joseph Drapell, Mark Anthony Jacobson, Russel Noghansoh, Brian Marion si ale altor creatori canadieni de frumos.

Be what you want to become!


pentru Observatorul Marian TUDOR

Marian Tudor    6/2/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian