Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Recuperari: 10 mai este o sarbatoare a poporului roman

Nu poate exista un mai mare dispret decat desconsiderarea sangelui varsat de armata romana la Plevna, Grivita, Smardan, a vitejiei si jertfei acestora in 1877 pentru ca poporul roman sa fie liber si demn, pentru a-si putea proclama Regatul Romaniei.

Din 1947 si pana in zilele noastre tocmai asta se intampla, am sarbatorit 1 mai, 7 noiembrie, 23 august si tot felul de sarbatori, dar nicidecum independenta de stat a Romaniei, asa cum ar fi trebuit, cu toate onorurile cuvenite.
Care este deosebirea intre pozitia comunistilor si pozitia puterii de dupa revolutia anticommunista din 1989 fata de ziua de 10 Mai, ziua care a consfintit independenta de stat a Romaniei?
Nici atunci, nici astazi nu sarbatorim oficial cu tot fastul necesar independenta de stat, nu ne onoram armata, nu ne reculegem la mormintele eroilor neamului. S-au facut si se fac eforturi de catre cercuri nostalgice pentru ca meritele armatei romane sa fie neglijate, minimalizate, ingropate in uitare.

In fiecare an de dupa 1989 s-a mentinut o confuzie generala.
Intr-unul din ani s-a sarbatorit Ziua Europei, orasele au fost invadate cu afise, pancarte, reclame cu Ziua Europei, dar nu s-a suflat nici un cuvant despre independentta noastra nationala.
In alt an, tot de Ziua Independentei, a avut loc vizita Papei Paul al II-lea.
Au trecut multe zile de 10 Mai fara un tricolor si o rugaciune de multumire pentru armata romana care s-a jertfit pentru independenta noastra. Asa au trecut ani, cu tot felul de artificii si manipulari absolut deloc intamplatoare pentru a neglija sarbatorirea - asa cum se cuvine - a independentei de stat a Romaniei.
Nu putem sa-i cenzuram pe Alecsandri, Cosbuc, Grigorescu, pe alti mari oameni de cultura si arta, care au omagiat armata romana in Razboiul de Independenta, numai pentru ca anumite cercuri, oameni fara traditie si Dumnezeu vor acest lucru.
Nu se poate spune ca problema nu este cunoscuta la toate nivelele: Societatea "Timisoara" a lansat apelul privitor la sarbatorirea independenttei in urma cu cativa ani , apel care la vremea respectiva a fost semnat de o multime de personalitati si organizatii.
Cand subiectul nu poate fi ocolit, se inventeaza tot felul de surogate, cum ar fi de exemplu ziua de 9 mai, care este, in fapt, victoria asupra Germaniei naziste si nimic altceva. De fapt, se celebreaza victoria URSS asupra Germaniei, iar ziua victoriei armatei romane in 1877 nu se sarbatoreste.
Unii au gasit un asa-zis compromis: sa sarbatorim si 9, si 10 mai. Cu alte cuvinte, hai sa facem o concesie armatei romane, o sarbatorim si pe ea, nu numai glorioasa armata sovietica eliberatoare. Unde este recunostinta noastra cand de Ziua Armatei, 25 octombrie, doar in cateva orase au fost ceremonii plapande, fara nici un fel de organizare sau coordonare la nivel national?
Unde este recunostinta noastra nationala, cand la unele festivitati se pun inca coroane de flori la monumentul soldatului sovietic si nu se pun la mormantul ostasului roman, care de fapt nu are un monument iar cele ale independentei , facute inainte de 1944 au fost daramate sau sunt abandonate in depozitele muzeelor?
Trebuie sa intelegem ca, daca nu-ti respecti trecutul, nu te respecti pe tine insuti si nici nu impui respect.
Uscaturi si lichele sunt in toate popoarele. Important este ca ele sa fie marginalizate, chiar daca, la un moment dat, intamplator si temporar, ajung factori de decizie.

Noi nu avem voie sa uitam, dupa 130 de ani, jertfele armatei romane, chiar daca unii dintre politicienii nostri de azi, preocupati exclusiv de interese personale, fac toate eforturile sa mentina o anarhie a valorilor morale si o dezorientare sociala generala.
Cum se explica faptul ca tinerii romani sunt educati sa sarbatoreasca 1 Mai, dar nu sa sarbatoreasca independenta de stat a Romaniei.

Trebuie sa dam armatei romane respectul pe care il merita, pe care l-a castigat de-a lungul istoriei noastre, inclusiv la Revolutie, cand a refuzat sa traga in popor si a trecut de partea acestuia.
Datoram recunostinta si respectul nostru armatei si trebuie sa le aratam prin sarbatorirea independentei de stat a Romaniei.

Felicitari grupului Observatorul din Toronto care serbeaza in fiecare an in cadrul intalnirilor sale, ziua de 10 Mai.

Dragi cititori, sarbatoriti 10 Mai ca pe o mare sarbatoare nationala si salutati-va prietenii cu "La multi ani, Romania!"
Asta datoram memoriei stramosilor nostri din armata romana si conducatorilor ei , cei care si-au dat viata pentru Romania.

Paul Todoran / New York


Paul Todoran    5/8/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian