Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Tara de unde vin - La multi ani Gheorghe ZamfirMotto:"Si secolii-nchid-ori deschidŕ cum vreu / Eterna ursitelor carte
Din suflet eu fi-ti-voi, tu, neamule-al meu, / De-a pururi nerupta sa parte"
George Cosbuc

Caravana trece...

Cŕtre sfârsitul anului trecut, vorbind cu rudele la telefon despre ce se mai intâmplŕ prin Tarŕ, cumnata mea mi-a spus cŕ ar fi auzit cŕ maestrul Gheorghe Zamfir e într-o situatie foarte dificilŕ, a ajuns falit si rŕtŕceste disperat pe strazile Bucurestiului suferind de depresiune psihicŕ. Am înregistrat cu regret stirea, pentru cŕ mŕ numŕr si eu printre cei care, de mai bine de 30 de ani, admirŕ talentul marelui artist.
Nu micŕ mi-a fost mirarea, însŕ, (si în acelasi timp bucuria) când am gŕsit pe Internet un articol care spulberŕ zvonurile de mai sus, si anume transcrierea unui interviu luat de d-na Dani Rockhoff la Stuttgart cu prilejul turneului lui Gheorghe Zamfir în Germania la începutul lui decembrie trecut. Iatŕ ce declara autoarea articolului: "Cu putin timp înainte de turneul lui Gheorghe Zamfir în Germania, un post al televiziunii române transmitea un reportaj despre el, din Bucuresti. 'Zamfir e sŕrac, are probleme cu fiscul, umblŕ nebun de disperare pe strŕzile Bucurestiului' s-a înscris în presa româneascŕ de scandal despre muzicianul român numit de mass-media din întreaga lume, Marele Maestru al Naiului. Intentiile defaimante nu si-au atins scopul. La spectacolele organizate de Asociatia germano-românŕ din Stuttgart (AGERO) în 7 si 8 decembrie 2002, la Frankfurt-Offenbach, Nürnberg si Stuttgart, sute de iubitori de muzicŕ au venit sŕ-si întâlneascŕ spiritul întru liniste, reculegere si artŕ cu sunetul naiului fermecat al lui Zamfir. Bârfa de pe micul ecran a fost repede uitatŕ." Articolul mai mentioneazŕ cuvintele lui Duke Elington (1899-1974) - care afirma despre naistul român cŕ "un muzician atât de talentat, cu un stil atât de particular, trebuie sŕ facŕ parte din categoria artistilor înzestrati de Dumnezeu" - precum si faptul cŕ acest minunat talent l-a fŕcut cunoscut unor personalitŕti marcante precum Papa Ioan-Paul al II-lea si Impŕrŕteasa Japoniei. Ba mai mult, Gheorghe Zamfir a înfiintat la Arad o fundatie umanitarŕ care se ocupŕ cu ajutorarea copiilor, pensionarilor, bŕtrânilor, precum si cu stimularea tinerelor talente.
Asa precum copiii învatŕ sŕ înjure înainte de a învŕta sŕ vorbeascŕ si sŕ scrie corect, se pare cŕ si noi, oamenii maturi, înainte de a prelua tot ce e bun de la societatea liberŕ (care am fost, dar pe care a trebuit s-o uitŕm), ne-am lŕsat furati de stilul tabloidelor. Desigur, tot noi, românii, avem o vorbŕ de duh: caravana trece - câinii latrŕ... Si totusi, putinŕ decentŕ nu stricŕ. Dacŕ strŕinii s-au abtinut de a face glume proaste pe seama maestrului, poate cŕ n-ar trebui chiar noi sŕ dŕm tonul. Ca sŕ fim respectati de altii trebuie mai intâi sŕ ne respectŕm noi însine. Cu atât mai mult cu cât Gheorghe Zamfir, în toti anii de exil, si-a afirmat cu mândrie originea românŕ. Fiind o natiune micŕ, avem doar câteva personalitŕti de talie mondialŕ; e datoria noastrŕ sŕ le tratŕm cu consideratia cuvenitŕ, cŕci ei sunt cei care ne reprezintŕ în tot ce avem noi mai bun ca neam. Sŕ ne mândrim cu ei cŕ sunt de-ai nostri, ca sŕ aibŕ si dânsii de ce se mândri cu obârsia lor.

Liviu Rŕdulescu

N.R.
Nota Redactiei ; In anii 80, lumea intreaga a avut revelatia Naiului lui Gheorghe Zamfir, care a rasunat dincolo de ocean, in Carnegie Hall (1981). De mai bine de doua decenii, el duce solia muzicii folclorice si a spiritului romanesc intr-un spatiu in care cuvintele cu greu pot ajunge si in care sufletele oamenilor se intalnesc, nemaicunoscund granite.

Prin amabilitatea prietenului nostru Dan Popescu din Montreal redam un fragment din ;

JOURNAL L'ACTION,
Le Mardi 5 AOŰT 1986 Montreal

“ZAMFIR, TOUT UN ARTISTE !”
Mark Leporte

“ Le lendemain, c'était au tour de l'incroyable Gheorghe Zamfir, le génie de la flűte de pan, de se produire devant les habitué(e)s du Festival d'Été ; et męme si le p'tit Roumain de 45 ans n'a pas su rassembler sur le site extérieur (temporaire) du Festival autant de mélomanes que l'OSM l'avait fait la veille, environ 4 000 personnes ont quand męme profité d'une merveilleuse soirée de pleine lune pour écouter religieusement la musique envoűtante produite par l'instrument papillon de ce sympathique bonhomme, autrefois berger sur les montagnes de Bucarest, lui qui n'a jamais vécu pour autre chose que la musique....
... Écouter Zamfir, c'est un peu comme écouter la nature lors d'un périple hors nos villes de ciment et de béton, lŕ oů les cascades se joignent aux oiseaux et au vent pour des concerts de haut calibre.

Pour terminer son spectacle, comme pour remercier un auditoire attentif qu'il venait d'amener avec lui dans son monde de tendresse, Zamfir fera parler son instrument de 30 tubes, qu'il a lui-męme perfectionné, histoire d'établir une communication plus étroite entre les gens et lui. Le tout (teinté de plusieurs rappels) terminé, le petit Roumain ne se retirera pas derričre les décors, sans avoir eu droit ŕ une ovation debout qui allait durer quelques bonnes minutes, en disait long sur le degré de contentement de la foule, face ŕ ce merveilleux concert, et ŕ cette soirée plein air des plus réussie.”

In 6 aprilie maestrul Gheorghe Zamfir implineste 62 de ani.
Se cuvine sa-i multumim pentru ce a facut in afirmarea spiritului romanesc in lume si sa-i uram Ani Multi in sanatate si la mai multe succese spre bucuria tuturor celor care –l apreciaza cu adevarat .
Observator***    4/3/2003


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian