Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Nicolae Titulescu ( nascut la 4 martie 1882 la Craiova - decedat la Cannes dec 1941 ) a fost si deputat de RomanatiMarele diplomat a debutat in viata politica in anul 1912, fiind ales in Adunarea Deputatilor, ca deputat in Colegiul I, al judetului Romanati, din partea Partidului Conservator – Democrat condus de Take Ionescu. La Romanati, seful conservatorilor democrati era Paul Bratasanu, prieten apropiat cu Take Ionescu, caruia i l-a recomandat pe Nicolae Titulescu, tanar ce se anunta un stralucit politician si diplomat.
Miscat de onoarea ce i s-a facut cu prilejul alegerii sale, Nicolae Titulescu (avea atunci 30 de ani), in discursul catre alegatorii romanateni, le spunea printre altele : “Eu tin sa va multumesc si sa va asigur ca am priceput si valoarea manifestatiunii d-voastra si intinderea obligatiunii ce-mi impune….{mi voi face o placere sa va vizitez pe fiecare in parte la casele d-voastra pentru ca astfel, afland eu tanguielile d-voastra si afland d-voastra dorul meu de a le indeplini, legatura sufleteasca dintre noi sa se pecetluiasca pentru totdeauna. Pana atunci, tin sa aflati ca usa casei mele sta mereu deschisa pentru cine are nevoie de concursul meu in satisfacerea unui interes drept si nerespectat si ca nu exista pentru mine placere mai mare decat aceea cand reusesc sa multumesc pe unul din membrii familiei noastre romanatene”.
In aceasta calitate, Nicolae Titulescu s-a preocupat si a participat efectiv la rezolvarea unor probleme din Romanati in resedinta caruia venea de multe ori la solicitarea prietenilor politici in frunte cu Paul Bratasanu.
Rasfoind presa vremii, aflam din ziarul “Dimineata” (17 septembrie 1913) urmatoarea stire : “De catre primaria orasului Caracal, s-a primit din partea d-lui Nicolae Titulescu, deputat de Romanati, suma de 1000 lei in scopul de a inlesni combaterea holerei ce ameninta orasul nostru”. Tot in “Dimineata” (15 octombrie 1913) citim urmatoarele : “Ni se comunica din Caracal urmatoarea fapta laudabila a d-lui Nicolae Titulescu, deputat de Romanati : Pentru a veni in ajutorul copiilor sarguinciosi si saraci care erau amenintati sa ramana pe strazi, neavand loc in limitele vechii organizari a Gimnaziului “Ionita Asan” din Caracal, d-sa a facut sa se infiinteze, din initiativa sa, clasa I-a divizionara. D-l Titulescu a daruit 1400 lei pentru mobilierul acelei divizionare”.
In anul 1914 este reales deputat de Romanati, prilej cu care in luna martie, acelasi an, se adreseaza preotilor din Romanati : “In momentul votarii de Corpurile Legiuitoare a necesitatii revizuirii asezamantului nostru constitutional, doua datorii imi apar clare : sa multumesc alegatorilor care, prin votul lor, mi-au dat prilejul sa particip la aceasta opera istorica si, in al doilea rand, sa-mi indrept gandul catre cei care, prin schimbarile ce vom infaptui, sunt chemati sa fie primii factori ai vietii noi catre care ne indreptam : preotii si invatatorii. Ziua de maine, la pregatirea careia cu totii trebuie sa lucram cu dragoste si incredere ca s-o facem cat mai stralucitoare, eu n-am nevoie sa o astept ca sa o pricep, eu o salut de azi in persoana d-voastra. Pentru a avea bucuria de a va exprima acest salut, m-am adresat azi d-voastra. Sa traiasca preotimea judetului Romanati !”
Ca deputat de Romanati, el a avut o proprietate in acest judet. Este vorba de o casa superba situata pe strada Iancu Jianu nr. 27 din Caracal, cunoscuta in oras si zona drept “Casa Titulescu”, construita intre 1890 – 1893, de catre un negustor cunoscut in epoca, Florea Niculescu, dupa planurile arhitectului Julius Mariani, cu sprijinul inginerului Ernest Gesner. A fost conceputa in stilul barocului tarziu, cu predominarea asimetriei in ornamentatia exterioara si in dispunerea incaperilor. Exteriorul pastreaza forma originala, dar interiorul a suferit transformari la plafoane, pictura fiind acoperita cu var. Dupa ce, o buna perioada de timp, a functionat aici Casa de Copii din localitate, din 2001 cladirea a fost repartizata Agentiei locale de Ocupare a Fortei de Munca. In anul 2003, cu ocazia zilelor “Nicolae Titulescu”, a fost fixata o placa pe care scrie : “Aceasta casa a apartinut, in perioada 1910 – 1924, diplomatului roman Nicolae Titulescu, deputat de Romanati”. Cladirea se afla pe lista monumentelor istorice, avand codul de identificare OT – II – m13 – 08749.
Intr-un interviu acordat unui director de ziar, imediat dupa demiterea sa de la Ministerul de Externe, Nicolae Titulescu spunea : “Nu-i nimic, tara mea ma va aminti”. Este exact ceea ce se vor si aceste modeste randuri, acum cand consemnam 125 de ani de la nasterea sa.

Din Caracal, pentru Observatorul din Toronto , Prof. Dumitru BOTAR


Dumitru Botar    3/4/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian