Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


O fereastra in viitor ; The lost gold of Rome

Am inceput sa citesc cartea la ora 4 dupa amiaza si am terminat-o dupa miezul noptii!

In istoria culturii si civilizatiei umane, prezentul este un punct. Cei traind prezentul unei epoci sau alta traiesc la o scara de timp mult mai restrinsa decit societatea din care fac parte si au rareori pespectiva necesara sa inteleaga consecintele actiunilor lor.
Ca disciplina, istoria incearca sa ofere coordonatele a cit mai multe puncte pe curba evolutiei umane, la intervale cit mai mici. Coordonatele acestor puncte prin ele insele sint anoste si pentru doritorul de cunoastere este dificil sa le puna in succesiunea corecta. Pe de alta parte, cita vreme punctele ramin discrete, este foarte usor sa le manipulezi in scopuri propagandistice.
Este nevoie de un anumit tip de istoric sa prezinte corelatii obiective intre aceste puncte. In mod obisnuit numim o astfel de persoana, “un om de cultura”.
Si autorul acestei carti, Doctorul Daniel Costa, este un om de inalta cultura.

Citind cartea am realizat munca imensa ce sta in spatele ei si nivelul de inalt de profesionalism la care se ridica Doctorul Costa. Pentru mine ca iubitor de istorie a civilizatiei, este o revelatie. Arhitectura cartii si modul cum esti condus si asistat in timpul lecturii sint inedite. In fapt, cartea poate fi mai degraba numita o excursie decit o lectura. Toate cunostintele necesare excursiei sint primite la momentul oportun si intrebarea este raspunsa imediat dupa ce ti se naste in minte. Inedit este deasemenea si efortul pe care autorul il depune ca cititorul sa simta consecinele deciziilor politicienilor din punctul de vedere al personajului istoric de rind impreuna cu constringerile intre care isi poate exercita libertatea sau vointa.

Autorul nu iubeste si nu uraste, judeca acolo unde cititorul, indifferent de unde vine, ar judeca el insusi. Cartea prezinta fapte si focalizind intre detaliu si perspectiva te lasa sa tragi concluzii, te ajuta sa realizezi cit de repetitiva este istoria.
Intr-un final ajungi sa descoperi conexiuni in viata politica a lumii de azi la care nu te poti gindi fara sa ti se increteasca pielea.

Ce are aurul Romei cu lumea de azi?

Parcurgind cartea am inteles cum Imperiul Roman a incercat sa supravietuiasca adoptind religia monoteista, cum oportunistii, politicieni incapabili papusi in miinile unor grupuri de presiune cu interese rupte de cele ale majoritatii cetatenilor iau controlul imperiului, cum Roma ajunge o povara pentru imparati si cum este tradata, abandonata si in final sacrificata intr-o uriasa plasa de intrigi scapate de sub control. Privind indeaproape ezitarile si slabiciunile de la inceputurile crestinismului inteleg dece Islamul a avut un teren atit de fertil.
Si nu ma pot opri sa intreb; daca exista un singur Dumnezeu si crezi in el, de ce este atit de important cum ajungi la el?
Citesti si este imposibil sa nu faci o multitudine de paralelisme cu situatia politica in lumea zilelor noastre.
Traind pe continentul American si avind privilegiul sa citesc cartea, ma obsedeaza paralela care imi vine in minte intre Statele Unite si Imperiul Roman, intre idealurile pacifiste, egalitariste si stoicismul crestinismului la inceputuri si “corectitudinea politica” a sistemului politic si mass-mediei americane, intre instrainarea cetatenilor imperiului de Roma si continua instrainare a cetatenilor americani fata de Guvernul American.
Alte paralele obsedante: Presiunea geo-politica in afara Imperiului Roman si situatia lumii de azi inafara continentului Nord American si ultima dintre cele mai obsedante, Alaric si Osama Ben Laden ca pioni pe masa de sah a unor politicieni.

Cu acestea zise, oare este titlul cartii sufficient de motivat?
Mai mult decit atit! Aurul Romei este cuantificat, masurat, descris si urmarit in peregrinarile lui. Poti sa urmaresti cu ochii mintii cum aurul Romei a motivat invaziile barbare, a infiintat statele Europei, a finantat razboaie si expansiunea araba.
Autorul filtreaza multitudinea de teorii emise de-a lungul timpului privind partea ingropata cu Alaric, ca sa focalizeze in cele din urma pe cele mai probabile locatii.
Si mai mult decit atit, autorul dovedeste ca aurul Romei trebuie sa existe! Ca este numai temporar inaccesibil dar ca are cele mai mari sanse sa fie gasit. Odata cu el, ar putea fi gasite si o parte din cele mai importante simboluri ale religiei mosaice, implicit ale crestinismului si islamismului.

Un pic fortat sau nu, asta este ce am descoperit in carte cu formatia mea de umanist in lupta cu realitatile ingineresti si doresc sa impartasesc aceasta descoperire cu viitorii cititori ai cartii.
Sublimul cartii este ca altcineva poate gasi si intelege o multitudine de conexiuni, paralelisme si informatie care scapa subiectivismului meu.
Prin volumul de informatie, surse analizate si prin corelarile schitate de autor, cartea este o referinta pentru istoria culturii si civilizatiei, pentru Istoria Romei, pentru cum dispare o civilizatie, pentru situatia politica la inceputurile crestinismului si ale islamismului si poate pentru educatia politicienilor zilelor noastre.
Prin eruditie si modul de prezentare cartea Doctorului Daniel Costa este o lectura mai captivanta decit o aventura care deschide o fereastra spre unul din viitorurile pe care lumea si le creaza astazi.

La despartire, un ultim gind. Va fi viitorul lumii mai bun daca si politicienii ar citi cartea?
In mod absolut sigur!
Din toata inima, cu toata stima.

Dragos Nanu
E-mail: dragos@nortuk.ca

Toronto, Februarie

Cartea este tiparita de Editura Sutton Publishing din Londra
ISBN-10: 0750943971
ISBN-13: 978-0750943970

si apoate fi accesata pe http://www.amazon.co.uk/Lost-Gold-Rome-Alarics-Treasure/dp/0750943971/ref=pd_nr_b_1/202-7716617-2547858?ie=UTF8&s=books


Dragos Nanu    2/17/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian