Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Intre „da“ si „nu"

Certitudinile, osificate si transformate in „dogme“, au fost si sunt specialitatea dictaturilor. Fie de dreapta, fie de stânga, toate dictaturile au urât indoielile, le-au interzis si le-au pedepsit, arborând certitudini ferme, impuse cu ajutorul politiei.

Regimul comunist din România n-a facut exceptie de la aceasta regula. Dimpotriva, a fost unul din cele mai dogmatice din Estul Europei. De aceea, depresurizarea brusca din decembrie '89 a insemnat, inainte de toate, o traire exaltanta, isterica si imbatatoare a unei negatii pe care a ilustrat-o, sintetic, strigatul „Olé, olé, Ceausescu nu mai e“. In sfârsit, nimic nu mai era interzis. Totul devenise permis. Mai mult decât Parisul anului 1968, România a trait in decembrie '89 sloganul „este interzis de a interzice“, desi pe zidurile Bucurestiului el nu a fost scris.

Aceasta euforie a negatiei a avut efecte care pot fi observate si azi. Nu sunt putini românii care inteleg si acum prin „democratie“ dreptul de a spune orice, ceea ce, fireste, favorizeaza nu „normalitatea“, ci „haosul“. E una din explicatiile faptului ca nu avem o societate asezata, cu norme clare, care sa puna ordine intre „libertate“ si „bunul plac“. Si tot aici se afla, dupa parerea mea, cauza numeroaselor scandaluri care au facut din viata politica româneasca un continuu „spectacol“ sau „bâlci“, dupa cum zic unii. Ai spune ca aerul e in România suprasaturat de materii inflamabile. Din care pricina, pasiunile iau foc cu usurinta. Iar, de la pasiuni, la dusmanie, la vorbe grele si chiar la ura nu e decât un singur pas.

Mai poate, oare, cineva sa faca un inventar complet al scandalurilor din ultima vreme? Nu cred. Sa incerc o mica recapitulare. Asadar... Discutiile pro si contra despre „suspendarea“ presedintelui Basescu, pusa la cale de PSD... „Moartea clinica“ a „Aliantei portocalii“, anuntata de premierul Tariceanu dupa ce PD a decis sa mearga singur la alegerile europarlamentare... Agitatia „platformistilor“ lui Stolojan care se straduiesc la toate televiziunile unde sunt invitati sa demonstreze ca au idei putine, dar fixe... Tapajul stârnit de vestea ca doi români au fost arestati in Irak de trupele americane... Controversele pe tema legii „referendumului“... Schimburile de „amabilitati“ dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria... Si ma opresc aici. Nu pentru ca n-ar fi existat si alte scandaluri, ci pentru ca ma incearca o teama. Au vreo legatura toate astea cu problemele (multe si grele!) din „România reala“?

Nu e nevoie, cred, sa aproximez. N-au! Mai mult, ma tem ca politicienii au pierdut contactul cu realitatea; daca l-au avut vreodata. Politica a devenit un fel de joc in sine si pentru sine. Tot ce-i intereseaza, se pare, pe politicieni e sa apara la televizor, in speranta ca se vor gasi români care sa le ia in serios vorbaria, si sa se uite, dimineata, de cum deschid ochii pe ultimul sondaj, ca sa vada cum stau. Nu-i sperie - din câte observ - starea de lehamite pe care o dezvaluie sondajele. Si nici consecintele ei: derapajele spre extremism si ruinarea increderii in politica, in democratie.

Or, de data aceasta, negatia nu e fireasca. Si poate aduce surprize urâte. Iata de ce mi se pare si logica, si periculoasa prabusirea actualei Puteri. Logica, deoarece n-o putem duce intr-un continuu scandal. Periculoasa, pentru ca nu se intrevede inca o alternativa.de Octavian Paler    2/15/2007


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian