Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


CENACLUL LITERAR AL “OBSERVATORULUI”A SARBATORIT 8 MARTIE



Am fost din totdeauna fascinata de partea invizibila a lumii, ascunsa în spatele cortinelor sau usilor cu acces interzis si în ciuda demistificarii inerente a “spectacolului” la patrunderea mea în intimitatea secretelor tinute departe de ochii curiosilor, am fost, de când ma stiu, atrasa de lumea ascunsa în spatele actului de creatie artistica. De aceea, invitatia pe care am primit-o de a participa la sarbatorirea zilei femeii în incinta tipografiei ziarului “Observatorul” m-a bucurat si emotionat.
Iarna în Canada se prelungeste pâna adânc în martie. Copacii sunt desfrunziti, la marginile trotuarelor apar munti de zapada, iar sufletele Canadienilor de origina Româna sunt înghetate, triste si contrariate de lipsa ghioceilor si a violetelor care, în tara lor de bastina, însoteau martisorul oferit de ziua femeii.
Pe o asemenea zi friguroasa si înzapezita de “primavara” Canadiana, ideea directorului ziarului “Observatorul” Dumitru Popescu de a-si invita colaboratorii si membrii cenaclului literar cu ocazia zilei de 8 martie a avut darul nu numai de a ne lasa sa patrundem în tainicul loc al tiparnitelor, dar si de a ne oferi climatul de verva spirituala de care ducem lipsa în societatea valorilor strict materiale.
Tipografia “Centra-Web” este proprietatea d-lui Jean Mazare, un Canadian inimos de origina Româna, care, pe lânga editarea primul ziar franco-ontarian “L’Express” si a celui în limba engleza “European Reporter”, tipareste ziare pentru o ampla diversitate de comunitati etnice din Canada.
Tipografia ne-a întâmpinat cu editia proaspat tiparita a ziarului “Observatorul”. Pe o masa acoperita cu hârtie din rulourile de tiparit se afla o ampla expozitie de carti românesti, unele traduse în engleza, primite la redactie din Canada, SUA sau România. Putin mai departe, o tânara artista îsi expunea câteva tablouri. Autorii si-au amenajat mese de semnat autografe din rulourile de hârtie aflate în incinta tipografiei, iar într-o camaruta alaturata era plasat un cuier servind drept garderoba lânga o masina sofisticata de tiparit cu care domnul Popescu parea sa fie foarte familiar. Câteva doamne au improvizat niste mese acoperite si ele cu hârtie alba, pe care s-au pus de-ale gurii, iar pe una din mese trona un imens buchet de flori, din care, la sfârsit, fiecare doamna a primit câteva fire.
Ne-am aranjat în semicerc, unii s-au sprijinit de rulouri, altii de masinile de tiparit, câteva persoane au gasit si niste scaune si moderatorul cenaclului, domnul Popescu, a deschis festivitatea cu un omagiu adus lui Nichita Stanescu, nascut în luna martie. Au mai vorbit despre el si câteva persoane care l-au cunoscut. In continuare s-a adus un omagiu lui Nicolae Titulescu si Mircea Eliade nascuti in Martie.
S-a trecut apoi la prezentarea fiecarui invitat si a aportului sau fie la ziarul “Observatorul” fie la comunitatea culturala româneasca, dupa care s-a facut o trecere în revista a cartilor din expozitie, s-au citit din creatiile literare ale invitatilor, s-au dat premii câstigatorilor concursului de sah organizat de ziar si s-a facut o lansare de carte.
Atmosfera total lipsita de artificii ca si decorul, în mare parte improvizat, au creat o ambianta de confort si naturalete, lucru subliniat cu umor si de Consulul General Nicanor Teculescu prezent împreuna cu sotia ca iubitori de cultura.
Cineva a multumit la sfârsit domnului Popescu în numele tuturor colaboratorilor si cititorilor pentru noptile petrecute de acesta la tipografie. În încheiere, doamna Popescu mi--a marturisit ca în urma cu ani, când sotul ei a hotarât ca acest ziar sa aiba o tenta mai speciala decat alte publicatii, ea nu a crezut ca proiectul îi va reusi. Astazi însa era mândra de succesul si de pasiunea lui de a “colectiona si aduna oameni de valoare în jurul ziarului”.
În ciuda frigului de afara, am plecat cu sufletul încalzit de bucuria de a fi fost împreuna cu colegii de breasla, de a fi avut prilejul sa-i cunosc si sa vorbesc cu ei, de a-mi fi cumparat carti proaspat lansate, de a-i fi întâlnit pe campionii concursului de sah, de a fi avut ocazia sa vad medaliile de aur si argint câstigate în România de una din campioane, de a fi primit flori, de a fi auzit parerile cititorilor ziarului, pe scurt, de a fi participat la sarbatorirea zilei de 8 martie împreuna cu toti cei care, ca si mine, îsi manifesta dragostea pentru cultura Româneasca scriind sau citind “Observatorul”.







Veronica Pavel    3/12/2003


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian