Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Din Istoria Canadei ( I X )

1987
La doi ani si o zi dupa ce a inceput turul sau "Man in Motion" paraplegicul Rick Hansen ajunge in Vancouver, BC, in martie 22. {n timpul acestui tur, Hansen traverseaza, folosindu-se de scaunul sau cu rotile, toate continentele, cu exceptia Americii de Sud si a Antarcticii.

Prim ministrul Brian Mulroney si premierii din provinciile Canadei cad de acord in principiu cu "Meech Lake Accord" (acordul de la lacul Meech), care vrea sa introduca, in data de 30 aprilie, provincia Quebec in noua constitutie a Canadei.

{n data de 20 iulie o tornada puternica aduce pagube imense in Edmonton, Alberta, omorand 20 de persoane si ranind mii de oameni.

Alergatorul de viteza canadian, Ben Johnson, stabileste un nou record mondial pentru cursa de 100 metri viteza in data de 30 august. SUA propune spre ratificare acordul de comert liber (Gree Trade Agreement).

{ntre timp, piata stocurilor cunoaste o cadere vertiginoasa in toata lumea in 19 octombrie.

1988
Curtea Suprema a Canadei decide in data de ianuarie 28 ca legislatia in vigoare contra avortului este non-constitutionala.

Sunt inaugurate in februarie 13 Jocurile Olimpice din Calgary.

{n perioada de vara, inotatorul de cursa lunga Vicki Keith inoata de-a lungul celor cinci Mari Lacuri pentru a obtine fonduri pentru opere de caritate, stabatand in total 253 km (157 mile) in 160 ore si 22 minute.


David See-Chai Lam, nascut in Hong Kong, devine Guvernatorul General al provinciei British Columbia in 9 septembrie.

Sprinterul Ben Johnson stabileste un alt record mondial, castigand medalia de aur la Jocurile olimpice de la Seul, Korea, in 24 septembrie. Dar in urma testelor efectuate in 26 septembrie se dovedeste ca Johnson a luat steroizi si este deposedat de medalie.

Legea in vigoare in provincia Quebec "Semne in franceza numai" ("French only" sign law) este reversata de catre Curtea Suprema a Canadei in 15 decembrie. Dar, in ciuda acestei decizii, provincia Quebec gaseste o portita de scapare in Cartea Drepturilor Omului (clauza "nonwithstanding") si reinstaureaza legea in 21 decembrie. Ca rezultat, rectificarea acordului de la lacul Meech este incetinita considerabil de catre premierul Manitobei, Gary Filmon.

Legislatia comertului liber intre Canada si USA este ratificata de Camera Comunelor si de Senat in a doua jumatate a lui decembrie.

Ploaia acida: Canada si USA se intalnesc in sfarsit pentru a purta discutii serioase si USA isi exprima, in sfarsit, acordul de a reduce pe teritoriul USA semnificativ emisiile de sulf in atmosfera.

1989
Tratatul de comert liber intra in vigoare la 1 ianuarie.

Heather Erxleben devine prima soldat-femeie din istoria Canadei.

Bancnotele de un dolar canadiene sunt inlocuite cu noua moneda de un dolar, numita in mod popular "loonie", din cauza emblemei in relief a unei gaste pe una din fetele sale.
Publicul canadian protesteaza vehement cand guvernul lui Mulroney anunta, in 5 iunie, ca va reduce subventiile de stat pentru VIA Rail (compania de cale ferata a Canadei).

Audrey McLaughlin il inlocuieste la conducerea NDP (Noul partid democratic) pe Ed Broadbent, devenind in 2 decembrie prima femeie la conducerea unui partid federal.

Masacrul de la universitatea din Montreal are loc in 6 decembrie, cand 14 studente la facultatea de inginerie sunt separate de colegii lor si impuscate de un maniac care avea aversiune fata de femei.

1990-1993
Viitorul prim ministru Kim Campbell devine prima femeie din istoria Canadei care ocupa functia de Ministru al Justitiei. Ca urmare a masacrului de la Montreal din 1989, Kim introduce in 1991 schimbari in Codul Penal pentru a permite un control mai strans al armelor de foc.

In 1993, Curtea Suprema a Canadei declara non-constitutionala legea "rape-shield" in cazurile de viol. Inainte de a scrie textul pentru Legea C-49, Kim se consulta cu grupuri pentru protectia drepturilor femeii, agentii de avocatura si oficialitati in Ministerul de Justitie. In urma acestor convorbiri, este propusa spre ratificare Legea C-49, care, prin faptul ca se concentreaza asupra semnificatiei actului de consens, ramane constitutionala, protejand in acelasi timp drepturile victimelor. Legea a fost ratificata cu un vot de unanimitate de catre toate cele trei partide la putere, caz foarte rar intalnit in istoria Casei Comunelor.

1990
Acordul de la lacul Meech este incetinit si mai mult de catre premierul Newfoundland-ului, Clyde Wells. Lovitura finala si fatala ii este, insa, data de catre Elijah Harper, un membru din legislatura Manitobei, care refuza in iunie 22 in mod absolut sa recunoasca Quebec ca fiind provincia principala a Canadei, ca sa nu mai vorbim de "societate distincta." Ca rezultat este infiintat in 25 iulie partidul Bloc Québecois de catre o mana de politicieni canadieni francofoni dezamagiti de felul in care au evoluat evenimentele.

Bob Rae il invinge cu o surprinzatoare majoritate pe David Peterson si in septembrie devine primul conducator NDP (Noul Partid Democratic) care este in acelasi timp si premier al provinciei Ontario.

{n ciuda protestelor si amanarilor cauzate de partidul liberal, Senatul voteaza taxa extrem de nepopulara propusa de partidul conservator, GST (Goods and Service TAX).

Guvernul anunta oficial ca Canada se afla in recesiune economica.

1991
Legea care reglementeaza GST-ul intra in vigoare in 1 ianuarie creind haos in randurile atat a celor care asigura serviciile dar si a consumatorilor. GST-ul a adaugat efectiv o a doua taxa pe toate bonurile de casa, fiind aplicat pana si la cumpararea unui timbru.

Fortele armate canadiene se alatura in data de 15 ianuarie fortelor combatante in Razboiul Golfului, intr-un efort multinational de a inlatura trupele lui Saddam Hussein din Kuweit.

Premierul din British Columbia, Bill Van Der Zalm, isi da demisia in plin scandal funciar. George Erasmus, conducatorul Ansamblului primelor natiuni (Assembly of First Nations), isi da demisia la sfarsitul celui de-al doilea an al termenului sau la putere, in mai. Este succedat de Ovide Mercredi, a carui popularitate ii cucereste porecla de "Cel de-al 11-lea premier al Canadei."

David Schindler, de la University of Alberta, castiga premiul international Stockholm Water Prize pentru munca sa in domeniul cercetarii mediului inconjurator.

Nativii din Tungavik semneaza un acord cu Ottawa, care permite crearea unui nou teritoriu inuit cvasi independent in regiunile arctice de est (Nunavut).

Ploaia acida: Prim ministrul canadian Brian Mulroney si Presedintele USA George Bush semneaza Acordul de Calitate a Aerului dintre Canada si USA, care cere USA sa reduca emisiunile nocive in armosfera cu pana la 40% din nivelele anului 1980 pana in 2010. Actul de Puritate a Aerului American (U.S. Clean Air Act) este rescris si Coalitia canadiana pentru preventia ploii acide este dizolvata.

1992
Prima faza a proiectului Bay Project, unul dintre cele mai mari proiecte hidroenergetice din lume, este terminata, ducand la unul dintre cele mai mari dezastre ecologice cauzate de fiinta umana din istoria Canadei. A doua faza (Great Whale) este anulata cand agentiile de protectia mediului canadiene reusesc sa convinga statele New York si Vermont din USA sa anuleze contractele de cumparare a energiei electrice rezultate din acest proiect si sa se indrepte spre Quebec pentru a cumpara energie electrica.

Roberta Bondar devine prima femeie astronaut canadiana care sa efectueze o calatorie in spatiu.

Echipa Blue Jays din Toronto devine prima echipa de baseball din Canada care castiga World Series. ({n mod ironic, toti jucatorii erau americani.)

Este tinut un referendum national in 26 octombrie care voteaza "nu" pentru Acordul de la Charlottetown, o a doua incercare de a schimba constitutia canadiana dupa esecul acordului de la lacul Meech.

NAFTA (North American Free Trade Agreement) intra in vigoare.

1993
Acordul de popularizare a teritoriului Nunavut cu inuiti duce la inceperea planurilor de a imparti Teritoriile de NordWest (Northwest Territories) pentru a forma un al treilea tinut, Nunavut.

Catherine Callbeck devine prima femeie din istoria Canadei care sa detina functia de premier al provinciei Prince Edward Island.
{n martie, activistii pentru protectia mediului inconjurator demonstreaza in Victoria, BC, cauzand unele pagube cladirilor guvernamentale.

Kim Campbell il inlocuieste pe Brian Mulroney in functia de Conducator al Partidului Progresiv Conservatv (Progressive Conservative Party) si devine prima femeie prim ministru a Canadei in iunie. Din nefericire pentru Kim, mandatul conservatorilor de a guverna expirase si Kim a fost obligata sa organizeze alegeri.

{n iulie/august parte din nord-westul provinciei British Columbia este declarata monument international de protectia mediului, ca urmare a protestelor viguroase a conservationalistilor, care se opun defrisarii pe scara larga a padurilor vechi de langa Clayoquot Sound.

Echipa Blue Jays din Toronto castiga cupa World Series pentru al doilea an in sir in data de 3 octombrie.

Partidului progresist conservativ (Progressive Conservative Party) ii este data o lovitura puternica in alegerile din data de octombrie 25, fiind invinsi dupa ce fusesera la putere timp de 9 ani.
Dupa NAFTA (North American Free Trade Agreement) and the GST (Goods and Service Tax), canadienii sunt satui de conservatori si reduc partidul la numai 2 locuri in Casa Comunelor. Ca urmare, partidul isi pierde statutul de partid oficial.
Liberalul Jean Chrétien castiga o victorie stralucitoare.
Bloc Québecois, sub conducerea lui Lucien Bouchard, si Partidul Reformei (Reform Party), sub conducerea lui Preston Manning, sunt distantati unul de celalalt cu numai un loc.

1994
Pilotul canadian al unui avion corean care se prabuseste este arestat, fiind acuzat ca a pus in pericol viata pasagerilor.
Guvernul reduce taxele pe tigari intr-un efort de a stopa comertul ilicit cu tigari trecute peste granita ilegal din SUA.
Barierele pentru comertul intra-provincial sunt reduse.
Inuitii din Quebec-ul de nord formeaza propriul lor guvernamant.
Partidul Parti Québecois castiga o majoritate restransa in guvernamantul Québec-ului.

va urma


Rodica Stoila    12/13/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian