Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania de dincolo de vorbe - USOR CU EUROPA PE SCARI !Nerabdator sa impuste doi iepuri dintr-o data (Anul Nou 2007 si Marea Integrare de la 1 Ianuarie) Bucurestiul si-a atarnat deja pe marile bulevarde ghirlande de becuri colorate si rasuceste de zor fitilele rachetelor si artificiilor ce vor instela bolta metropolei in “Noaptea cea mare”.
Ce ne asteapta peste doar o luna si jumatate, in domenii vitale pentru Romania; politica externa, evolutia economica, tendintele sociale, este mai greu de estimat pentru ca, dupa cum spune o vorba veche, “intunericul cel mai adanc se afla tocmai la piciorul lampii”.
In contextul eforturilor intreprinse de Romania in vederea integrarii in Uniunea Europeana, prevenirea traficului cu fiinte umane a reprezentat o preocupare permanenta a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) care, prin structurile sale specializate, a urmarit indeaproape indeplinirea recomandarilor formulate de catre expertii europeni.
Nu mai este timp de vorbe, faptele sunt singurele in masura sa dea un impuls concret politicilor viitoare.
In acest sens, au fost intensificate activitatile de combatere a fenomenului migrationist ilegal, inclusiv prin dezvoltarea relatiilor de cooperare externa, scopul fiind asigurarea protectiei propriilor cetateni, dar si alinierea la standardele internationale.
Astfel, in perioada ianuarie 2005 si pana in ultimul trimestru al anului 2006, Politia de Frontiera romana a descoperit si anihilat 70 de filiere de trafic de carne vie, in care au fost implicati peste 350 de traficanti.
Numai in cursul lunilor mai si iunie ale acestui an au fost depistati aproape 70 de traficanti de fiinte umane.
Ca structuri de importanta cruciala in crearea si ermetizarea “cordonului sanitar” din jurul Uniunii Europene, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera romane au instrumentat, peste 1 300 de dosare de trafic de fiinte umane, in care au fost implicate mai mult de 2.300 de persoane, dintre care aproape 500 au fost arestate sau retinute.
In aceeasi perioada, aproape 1 200 de traficanti de fiinte umane au fost trimisi in judecata, iar 250 au fost condamnati definitiv.
Pentru ca raul sa fie taiat cu adevarat din radacini au fost audiate si circa 3.800 de potentiale.
Raportul de Monitorizare, prezentat in mai 2006 de Comisia Europeana, remarca progresele realizate de Romania in domeniul combaterii traficului de persoane, prin infiintarea Agentiei Nationale de Prevenire a Traficului de Fiinte Umane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului de Persoane.
O forma mai subtila de trafic cu fiinte umane, in special tinere fete dornice sa castige si ele un ban cinstit facand pe „miresele de ocazie”, este casatoria de convenienta.
„Sotii nu vorbesc o limba inteleasa de amandoi, in acest mod neexistand, practic, o comunicare reala intre ei, inclusiv cea legata de exprimarea sentimentelor reciproce de afectiune”. Aceasta este una dintre situatiile (elementele de baza), pe care specialistii din cadrul Autoritatii pentru Straini a Ministerului Administratiei si Internelor o urmaresc in cadrul interviurilor cu cetatenii straini (casatoriti cu romance) pentru a stabili daca mariajul dintre cei doi este sau nu „de convenienta”.
In primul semestru din acest an, au fost depistate 26 casatorii de convenienta incheiate de cetateni straini cu cetatene romane, cu scopul de a-si prelungi in mod ilegal sederea pe teritoriul tarii noastre (motivul principal invocat de romance fiind obtinerea de profituri financiare). 15 asemenea casatorii au fost incheiate in Bucuresti.
Casatoria de convenienta tinde sa devină o "practica" printre cetatenii straini care incearca sa-si prelungeasca ilegal dreptulul de sedere in Romania (profitand de posibilitatea oferita de legislatia in vigoare).
In „topul” barbatilor straini care au incheiat astfel de mariaje cu femeile din Romania, se afla pe un loc fruntas cetatenii sirieni, urmati pe pozitii egale de cei chinezi si egipteni.
Constient fiind de faptul ca aceasta practica se poate transforma intr-un fenomen periculos dupa momentul aderarii tarii noastre la UE, Ministerul Administratiei si Internelor a demarat o serie de actiuni menite sa alinieze legislatia romaneasca specifica acestui domeniu la cea internationala.
In acest sens, o masura prioritara consta in alinierea politicilor de migratie si azil fata de tarile terte, in deplina concordanta cu pozitia statelor membre.
Propunerile de modificare vizeaza alinierea deplina a actului normativ la acquis-ul Uniunii Europene, fiind preluate prevederi din documente extrem de importante si adaptate specificului legislatiei romanesti.
In paralel cu actiunile de armonizare legislativa, Ministerul Administratiei si Internelor prin Autoritatea pentru Straini, desfaşoara activitati de prevenire si combatere a imigratiei ilegale, precum si a altor fapte antisociale comise de cetatenii straini pe teritoriul
Romaniei.
Tot cifrele pot fi cele mai convingatoare; in primul semestrul al anului 2006, peste 2.000 cetateni straini au primit dispozitii de parasire a Romaniei, ca urmare a faptului ca au fost depistati cu sedere ilegala pe teritoriul tarii noastre sau nu mai indeplineau conditiile legale pentru prelungirea dreptului de sedere.
Dintre acestia, 825 au fost descoperiti in municipiul Bucuresti si 1 184 in judetele lasi, Constanta, Ilfov, Neamt, Timisoara si Brasov.
Ponderea pe cetatenii, a persoanelor care au facut obiectul acestei masuri, o detin cele din Turcia, Republica Moldova, China, Siria, Israel, Serbia si Ucraina.
Sigur ca, eforturile depuse de Ministerul Administratiei si Internelor din Romania de a „epura” societatea romaneasca de persoanele indezirabile potential criminogene este o realitate care deranjeaza dar, in egala masura, cetatenii romani aflati pe alte meleaguri „se bucura” de acelasi tratament. Apare aici insa o problema de „unitati si instrumente de masura” care, daca nu sunt universal valabile si acceptate ca atare, pot „otravi” relatiile bilaterale sau internationale ale Romaniei.
In acest context, Ministerul Administratiei si Internelor „apreciaza ca relatarile aparute in editia de miercuri, 1 noiembrie 2006, a cotidianului britanic „The Sun”, in legatura cu infractiunile in care sunt implicati cetateni romani aflati in Marea Britanie, sunt exagerate”, avand in vedere ca, in 2006, Biroul Central National Interpol Londra a efectuat 67 solicitari de verificari catre Biroul National Interpol Bucuresti.
Astfel, in aceasta perioada, au fost depistate doar 38 de cazuri de natura penala in care au fost implicati cetateni romani, semnalati ca autori de infractiuni (fals - 3, talharie - 2, furt – 1, tainuire - 1), un singur cetatean roman fiind extradat din Marea Britanie, acesta fiind condamnat in Romania pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
De altfel, numarul cetatenilor romani returnati din Marea Britanie pentru comiterea de acte ilegale pe teritoriul acestei tari a scazut considerabil in ultimii ani, de la 1.577 anul 2004, la 673 in 2006 (pana la data de 31 septembrie).
Problematica combaterii migratiei ilegale a cetatenilor romani catre Marea Britanie este gestionata, in principal, de Proiectul REFLEX Romania creat inca din anul 2002, in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, sub forma unui grup de lucru inter-jnstitutional comun, intre Romania si Marea Britanie. Despre acest proiect, revista noastra a mai scris cu ocazia vizitei oficiale pe care a intreprins-o in Romania ministrul de interne al Marii Britanii, Charles Clarke.
In perioada 2002-2005, la nivel central, Proiectului REFLEX Romania si-a adus contributia la anihilarea unui numar de 21 grupari infractionale, fapt ce a produs la arestarea a peste 130 persoane.
Ca noutate absoluta in Romania, a fost creata cu succes prima conexiune video intre Romania si Marea Britanie prin care au fost audiati in direct martori romani intr-un proces penal aflat in plina desfasurare in Marea Britanie.
Toate actiunile si initiativele intreprinse de MAI pentru stoparea fenomenului migratiei ilegale in si din Romania risca sa fie puternic torpilate de recentele evenimente petrecute la Bucuresti unde o ampla retea de intermediari, politisti si civili, facilitau ilegal, in schimbul unor sume de bani, acordarea de vize de munca in Spania.
Sunt sub ancheta 12 persoane invinuite de traficarea, contra cost, de certificate de cazier judiciar si alte acte necesare intocmirii dosarelor pentru vize de lucru.
Si dupa acest „dus rece” primit pe nedrept de intreaga breasla a politistilor romani care, cu siguranta, vor sti „sa-si faca singuri curatenie in ograda”, iata si masura reala a competentei lor:
Politia spaniola a arestat la Barcelona 110 romani implicati in afaceri cu bordeluri ilegale si trafic de fiinte umane. Operatiunea s-a desfasurat in colaborare cu autoritatile de la Bucuresti si este, potrivit Politiei spaniole, cea mai mare lovitura data mafiei romanesti a prostitutiei din Europa. La cei 110 infractori se mai adauga si alti 200, arestati in urma cu cateva luni, sub acuzatiile de proxenetism, falsificare de instrumente de plata electronice, trafic de droguri si jaf armat.
Uniunea Europeana ne-a transmis in mod direct toate mesajele de acceptare pentru integrarea in structurile sale. Mai sunt doar cateva zile pana cand proiectul va deveni fapta. Nimic nu va fi usor, dar efortul depus va da cu siguranta roade. Sa nu dezamagim Batranul Continent cu sprijinul caruia vom urca pe scara propriei noastre evolutii. Daca-l scapam din mana ne poate zdrobi viitorul.
Usor cu Europa pe scari!
Marian Tudor    11/26/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian