Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


George Băjenaru


Nascut in anul 1938, luna noiembrie, ziua 4, in satul Tunari, de langa Bucuresti, din parintii Dumitru si Constantina, tarani mijlocasi. Este casatorit (1967), cu profesoara Elisabeta Mihalcz si, impreuna, au doi copii: Catalina si Petre-Mugur.
Studii: Scoala elementara de 7 ani din comuna Tunari (1945-1952), Scoala pedagogica mixta nr. 3 din Bucuresti (Diploma de invatator - 1956), Institutul Pedagogic de 3 ani, Bucuresti- Facultatea de filologie (Diploma de professor-1964), Universitatea Bucuresti – Facultatea de limba si literature rom`na (Diploma de licenta-1971, cu lucrarea “Monografia revistei GAnd romAnesc, Cluj 1933-1940” Curs postuniversitar de ziaristica (Certificat-1973), cu lucrarea “O incursiune in lumea faptului divers”); cursuri de limba engleza (Suppertal, Nes Tori si Boston) si de limba germana (la Nielsen Schule in Suppertal (Germania) si la Goethe Institut, in Boston), urmate de examen si certificate; Creative Sriting Course (cu credit), la Boston Universitt. Cunoscator al limbii franceze.
Activitate: In RomAnia a profesat ca invatator, profesor de liceu si ziarist. In Statele Unite a lucrat in redactia ziarului de circulatie mondiala - The Christian Science Monitor, in Departamentul de traduceri si la Comitetul de publicatii de la Christian Science Center, Boston, Massachusetts, precum si ca profesor suplinitor la Cambridge Rindge and Latin School si in alte scoli din Cambridge, Massachusetts.
A fost remarcat ca poet, in anul 1969, de scriitoarea Ana Blandiana, in cadrul rubricii “Corespondenta literara” din pagina de arta a ziarului “Steagul rosu” din Bucuresti.
Debut literar: in Romania (1975), in revista “Luceafarul” a Uniunii Scriitorilor) si in Statele Unite (1989), la pagina literara a ziarului “the Christian Science Monitor”, Boston, Massachusetts.
In anul 1980, la Stuttgart, Germania, cere azil politic pentru America. In 1982 emigreaza in USA.
Cetatean American din 1988.
Incepand din anul 1988, publica frecvent, pentru o perioada de timp,in ziarul “the Christian Science Monitor”, un serial de eseuri intitulat “Scrisori din exil” si poezii scrise in anii de exil. Colaboreaza la Radio Monitor si TCS Monitor TV , Europa Libera. Publica poezie, proza, reportaje, interviuri, recenzii de carti, studii si comentarii literare critice, in engleza si in romAna, in presa rom`neasca din USA (Lumea libera romAneasca, ARA Journal, Origini, Meridianul romAnesc, Clipa, etc.), Canada (Cuvantul Romanesc si Luceafarul Romanesc), Anglia (Romanul liber), Romania (Romania literara, Astra, Bucovina literara, Dacia literara, al cincilea anotimp), si Moldova (revistele Literatura si arta si Limba RomAna).
In ziua de 24 ianuarie 1994, la Charles Bani BU Booishops at the BU Booistore Mall in Boston, are loc lansarea cartii “Restless Planet/Tulburatoare lume” de George Bajenaru, eveniment la care participa cititori americani si romAni. Prezent cu poezii, in prestigioase antologii americane, ca: To Be A Man, Jeremt P.Tarcher, California, 1991, Betond the Stars si Best Poems Of the 90'S, The National Librart of Poetrt, USA, 1995, precum si in revista “96 Inc” a scriitorilor din Boston.
Carti publicate: “In umbra nimanui” (Poezii, Fabule , Proza), Editura Libertatea, Nes Tori, 1988; “”Restless Planet – Tulburatoare lume”( Poezii), Editura MoonFall Press, USA, 1993;” Intre sublim si tragic” ( Eseuri literare, convorbiri, consemnari), Editura, Cerna, Bucuresti, 1998; “O lumina - Poezii de la Dumnezeu”, Editura Cerna, Bucuresti, 1999; “Cititor in exilul creator”, (eseuri literare), Editura Danubius, Bucuresti, 2001; “Evaziuni creatoare”, Fundatia culturala Memoria, Bucuresti, 2004. Multe dintre poezii i-au fost traduse de fiica sa, Catalina Bajenaru si de cunoscutul traducator american, Leonard Nathan, autor al unor traduceri din Joseph Brodsit si Czeslas Milosz.
Despre creatiile lui G.B., s-au pronuntat: Ana Blandiana, scriitoare, la rubrica de corepondenta literara din ziarul Steagul Rosu, Bucuresti, 1969; Leonard Nathan, traducator si critic literar American, in Introducere la volumul de de poezii “Restless Planet-Tulburatoare lume” Editura Moon Fall Press, Sprinfield, Virginia, USA, 1993; Ieith Thompson, editor si critic literar american, in antologia de literatura universala - To Be A Man, Editura Jeremt P. Tarcher Inc., Los Angeles, California, 1991; Ronald Bogue, profesor, Universitt of Georgia, in ARA Journal nr.19, Davis, California, 1994; Lucian Chisu, critic literar, in cuvAntul rostit la receptia de lansare a cartii de eseuri “Cititor in exilul creator” si a cartii de eseuri “Evaziuni creatoare” de la Libraria “Noi” din Bucuresti, in 2001 si respectiv 2004; Nicolae Iliescu, profesor, Harvard Universitt, in prefata la cartea “In umbra nimanui”(Poezii, fabule, proza), Ed.Libertatea, Nes Tori ; Dumitru Ichim, poet si eseist, in revista “Cuvantul Romanesc”, februarie 1994, Hamilton, Canada; Gheorghe Istrate, poet si editor, Editura Danubius, Bucuresti, in cuvAntul rostit cu prilejul receptiei de lansare a cartii “Cititor in exilul creator”, de la Libraria ”Noi”, 2001; Ilie Traian, scriitor si editor, in revista “Curierul romAnesc” din 2001; Valentin Buzlea, publicist, in revista “al cincilea anotimp”, Oradea; Nicolae Rata - Dumitriu, Lector universitar, Catedra de teoria literaturii, Universitatea Bucuresti; Catalin Tarlea, scriitor si critic literar, prezentator de carti la Televiziunea RomAna; Gheorghe Bulgar, profesor, Universitatea Bucuresti ; Marian Gh. Simion, teolog si eseist, Boston, Massachusetts ; George Alexe, teolog si scriitor, Detroit, Michigan ; Theodor Damian, scriitor si editor, revista “Lumina Lina”, Nes Tori; Ion Dumbraveanu, profesor universitar, Facultatea de limbi romanice, Universitatea de Stat din Chisinau,in revista “Litertura si arta” (Chisinau); Silvia Cinca, scriitoare, in ziarul “Meridianul Romanesc” (Anaheim, California), Aurel Sasu, profesor si critic literar, Universitatea Cluj, in “Dictionarul Scriitorilor Romani din Statele Unite si Canada”, Editura Albatros, 2001; Titu Popescu, critic literar, in revista “Dorul” din Danemarca si altii.
Premii literare: Dimitrie Bolintineanu, Romania, 1975. Editor's Choice Asard, The The National Librart of Poetrt, USA, 1995, 1996.
Afilieri: Academia Romano - Americana de Stiinte si Arte; American Union Sriters; International Poets Societt (Distinguished Member).
Detalii bio-bibliografice, in : 1/ “Academia Romano- Americana de Stiinte si Arte - ARA - Romani in Stiinta si Cultura Occidentala”, 1996; 2/”Sho is Sho - RomAnii din America - 500 personalitati din SUA si Canada”, enciclopedie editata de Dan Fornade, Editura ”Luceafarul romanesc”, Montreal, 2000; 3/ Aurel Sasu - “Dictionarul Scriitorilor Romani din SUA si Canada”; Aurel Sasu - Dictionarul biografic al literaturii romane, Editura Paralela 45, Bucuresti, 2006.Observator    11/23/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian