Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Cu artistul Dan Craciun, Portland Oregon

Gabriel Gherasim: Domnule Craciun, dati-ne va rog o descriere biografica si profesionala!

Dan Craciun: M-am nascut in Aiton, un sat intre Turda si Cluj, unde am urmat cursurile scolare pana in clasa a VIII-a, iar liceul l-am facut la Cluj-Napoca. De mic copil, imi placea sa cant, in liceu am facut parte din ansamblul scolii, iar dupa ce am terminat armata, m-am inscris la Scoala Populara de Arta din Cluj-Napoca, la sectia canto, profilul muzica populara. }n anul 1988, in timp ce eram la Scoala Populara de Arta, am devenit membru al Ansamblului de Cantece si Dansuri Populare “Somesul Napoca”, ca si dansator, acest ansamblu fiind unul dintre cele mai bune ansambluri din Cluj-Napoca. Am fost membru al acestui ansamblu din 1988 pana in 1993, si am participat la multe festivaluri, atat ]n tara, cat si ]n strainatate (Franta, Olanda, Germania, Rusia,etc.). Ca elev al Scolii Populare de Arta, am participat la concursuri de folclor ]n tara la Calarasi, Toplita, s.a. Din 1993 pana ]n 1994, am fost membrul unui alt ansamblu de renume din Cluj-Napoca, “Rapsodia Somesana”, cu care, ]n martie 1994 am venit ]n America si nu m-am mai ]ntors ]n tara . Din 1989 am avut alaturi de mine pe sotia mea, care mi-a fost si partenera de dans . De-a lungul activitatii mele ]n tara, am avut ocazia sa dau spectacole pe scena alaturi de mari cantareti ai cantecului popular, cum ar fi : Nicolae Furdui-Iancu, Ioan Bocsa, Irina Loghin, Dragan Muntean, Daniela Condurache, Nicolae Muresan, etc.

G.T.G.: Cum ati intrat in contact cu Biserica Romana “Sfanta Maria” din Portland?

D.C.: In anul 1994 m-am stabilit la Portland, dar nu stiam nici un roman ortodox, deoarece lucram la romani de religie penticostala si acestia ori nu stiau, ori nu vroiau sa tina legatura cu romanii ortodocsi. Am aflat de existenta singurei biserici ortodoxe romanesti de atunci “Sfanta Maria”, ]n anul 1995-1996. }n prezent sunt doua biserici ortodoxe romanesti ]n zona: Biserica “Sfanta Maria” din Portland si “Pogorarea Sfantului Duh” din Oregon City.


G.T.G.: In ce fel de activitati comunitare de propagare a culturii romanesti din
Nord-Vestul Americii v-ati angajat de-a lungul anilor?

D.C.: La inceput ne-a fost greu in America si foarte dor de activitatile culturale la care participam ]n tara. Am muncit greu la inceput si nu aveam timp pentru activitati culturale, iar in plus majoritatea romanilor cu care aveam contact erau penticostali, romani care nu vroiau nici macar sa auda de folclor romanesc; la unii le era rusine ca erau romani. Cand am venit ]n America comunitatea de romani ortodocsi era inexistenta comparativ cu cea a romanilor penticostali, asa ca ]nchipuiti-va ce ‘succes’ aveam la promovarea folclorului nostru romanesc. Dupa vre-o cinci ani am reusit sa adun cativa prieteni cu care am reusit sa formez un mic ansamblu de dansuri si cantece populare , Ansamblul “Transilvania”. Cu acest ansamblu am participat aproape ]n fiecare an la “Rose Festival” (Festivalul Trandafirilor), -care este un festival international organizat de primaria orasului Portland cu participarea unor ansambluri ale comunitatilor din zona- . }n ultimii ani am mai participat la festivalul “Toamna Romaneasca”, festival organizat de Biserica Ortodoxa “Sfanta Maria” din Portland. Tot ]n zona americana de nord-vest, am fost invitati de mai multe ori la “Maryhill Museum” (Muzeul Maryhill), cu ocazia diferitelor aniversari ale muzeului. Acest muzeu din statul ]nvecinat, Washington, are donatii de obiecte regale si traditionale romanesti de la Regina Maria a Romaniei. De asemenea, datorita calitatii si originalitatii dansurilor si cantecelor pe care le punem ]n scena, am fost invitati ani la rand, la festivalul romanilor din Sacramento, organizat de “Romanian Community Center of Sacramento” (Centrul Comunitatii Romanesti din Sacramento), precum si la celebrarea aniversarii zilei Romaniei, organizata de Asociatia “Miorita”din Sacramento.

G.T.G.: De ce sunt biserica, limba si cultura de bastina importante pentru
imigrantii romani din SUA secolului XXI ?

D.C.: Aici parerile difera, asa ca o sa-mi exprim punctual meu de vedere, care poate este la fel si pentru romanii din alte tari, nu numai pentru SUA. Din experienta pe care o am ]n strainatate, am ajuns la opinia ca biserica are mai multe roluri decat ]n Romania. Cel mai important este cel spiritual: ne-am nascut crestini si vrem ca si copiii nostri sa fie crestini, cu frica de Dumnezeu. Tot prin biserica de multe ori romanii din strainatate se pot ajuta, oferindu-si locuri de munca unii la altii. La biserica se ]ntalnesc romanii din diferite zone ale tarii si au ocazia sa se ]mprieteneasca, sa-si spuna unele ]ntamplari sau experiente pe care le-au avut aici, sau ]n tara. Biserica ortodoxa din afara Romaniei poate avea si rol social si rol cultural, pe langa cel spiritual.
Limba si cultura sunt importante, deoarece prin ele ne identificam de celelalte natiuni, oriunde ne-am afla. Limba si cultura romaneasca sunt unice. Nici un popor ]n lume nu se poate lauda cu limba, cultura , traditiile si folclorul romanesc, este ceva ce ne reprezinta numai pe noi.

G.T.G.: Cum apreciati multiplicitatea de biserici romanesti de diferite
confesiuni din Portland?

D.C.: Parerea mea este urmatoarea: ]n SUA se recunoaste dreptul de a face parte din orice religie vrei. Fiecare roman din Portland este liber sa mearga unde vrea la biserica. Din experienta mea, bisericile din Portland sunt bune si ]i ajuta pe cei care le frecventeaza si sunt membri la acea biserica. Ceea ce nu consider eu ca e bine, este faptul ca daca vrei sa organizezi ceva pe cale culturala, sociala, sau traditionala, nu este nici un suport si participare din partea bisericilor penticostale, baptiste, sau de la alte religii neo-protestante.


G.T.G.: Ce ati dori ca sa se amelioreze ]n dinamica dintre diferitele sectiuni ale
romanilor din Nord-vestul Americii?

D.C.: Tot ce am declarat ]n acest interviu este parerea mea, bazata pe experienta si relatiile pe care le-am avut cu diferite biserici de cand sunt ]n Portland si ma refer doar la aceasta regiune. Poate ca mai sunt si alte regiuni ]n SUA unde se pot ]ntalni situatiile expuse de mine aici. Am ]ntalnit alte comunitati care sunt mai deschise spre activitati cu caracter cultural, social, folcloric (care ne reprezinta), cum ar fi cea din Sacramento. Poate ]n viitor se vor schimba mentalitatea unor conducatori de biserici din zona Portland si vor lasa copiii lor ca sa participle la activitatile folclorice si culturale organizate deocamdata doar de biserica ortodoxa. Nu vreau sa afirm ca toti conducatorii de biserici fac asta din rautate; poate o fac pentru ca nu sunt documentati ]n acest domeniu. Apostolul Pavel spunea:”cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun”. Cu ce nu sunt bune activitatile culturale si folclorice autentice?
Lansez pe aceasta cale un apel: frati romani, de orice religie sunteti, cultura si folclorul sunt identitatea poporului roman; nici o religie din Romania nu este reprezentativa pentru poporul roman. Ortodocsi, penticostali, baptisti, adventisti si multe alte religii se gasesc peste tot ]n lume, dar cultura, traditiile si folclorul romanesc sunt specifice poporului roman. Nu ]ndemn la schimbarea religiei de apartenenta, ci vreau doar sa cercetati lucrurile, ca sa puteti decide care sunt bune si va garantez ca nu o sa gasiti in dansurile populare romanesti si in cantecele noastre folclorice autentice, nimic de care sa va fie rusine.
Am avut ocazia sa intalnesc si americani, care dupa ce au vazut dansurile noastre populare, au vrut sa vina sa-i ]nvat si pe ei.G.T.G.: Ce planuri aveti pe viitor?

D.C.: Cat o sa am putere si ocazia sa reprezint poporul roman prin dansul si cantecul popular, o voi face mereu. Asi dori sa pot aduna ]n jurul meu mai mult tineret, sa-i pot ]nvata mai multe dansuri din toate zonele tarii si sa putem participa la cat mai multe festivaluri ]n toata America.
Doresc sa multumesc ziarului Meridianul Romanesc pentru publicarea acestui interviu, care prin aceasta da dovada ca e un ziar al romanilor si pentru romani.

G.T.G.: Multumim si noi pentru interviul acordat. Cum puteti fii contactat de catre cititorii nostri?

D.C.: Cei care vor sa ma contacteze pentru diferite ocazii (festivaluri, revelioane, etc.), pot sa ma sune la telefon: (360) 910-7988, sau prin email: dccraciun@hotmail.com

N.R. Observatorul

Multumim dlui Gabriel Teodor Gherasim din New-York care ne-a trimis acest interviu

de Gabriel Teodor Gherasim, New-York    11/18/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian