Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Muzeul tăranului Român la 100 de aniLa primul veac de existentă s-a bătut o medalie aniversară 'Carol I', care a revenit unui număr de peste 200 de persoane - ca 'semn de prietenie vesnică', după cum a remarcat directorului Muzeului Țăranului Român, Vintilă Mihăilescu.
El a ținut să precizeze că la 1 octombrie (stil vechi) 1906 a apărut decretul regal de înființare a muzeului - primul muzeu de artă populară.
Pe lista medaliaților se numără mulți care au lucrat vreme îndelungată la muzeu, cei care au sprijinit această instituție, dar si diplomați, oameni politici sau angajați ai Ministerului Culturii.
De curând, muzeul a fost decorat de presedintele României, Traian Băsescu, iar Ministerul Culturii si Cultelor a pregătit un proiect de hotărâre prin care Muzeului Țăranului Român să i se acorde titulatura de muzeu național alături de alte două muzee din țară - Muzeul Bran și Muzeul Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Muzeul Țăranului Român are un rol primordial în contextul vieții culturale românești, bucurându-se de notorietate pe plan internațional. Funcționând sub această denumire de la 5 februarie 1990, muzeul este continuatorul unor îndelungate tradiții muzeale.
Acestea datează încă din 1875, când, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituie, pe lângă Muzeul Național de Antichități, cea dintâi secție de artă textilă, cu 'lucrări făcute la țară: îmbrăcăminte, covoare, pânzării, postavuri etc.', de la care colecțiile-tezaur ale muzeului păstrează până astăzi mai multe exponate de o incontestabilă valoare documentară.
Mai târziu, la 1 octombrie 1906, se înființează un muzeu autonom al artei țărănești.
În 1912, pe locul fostei Monetării și al Palatului Mavrogheni, se pune piatra de temelie a clădirii 'Muzeului de la Șosea', spre 'a cinsti arta strămoșească, cu un adăpost vrednic de însemnătatea sa', cum stă scris în hrisovul semnat de Regele Carol I și coborât la baza edificiului.
După 1990, pus sub înaltul patronaj al artistului plastic Horia Bernea, Muzeul Țăranului Român devine un autentic segment al memoriei și biografiei naționale, a cărui activitate a fost încununată de numeroase premii naționale si internaționale.
La cei 100 de ani de la înființare, Muzeul Tăranului Român detine un valoros palmares național si internațional.

Indemnam pe cititorii din Nord America ca in drumurile spre Romania, nu ezitati sa vizitati si acest minunat Muzeu.Sabin Popescu    10/30/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian