Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Arta castigului



Zeii au dat moartea omului
Si au tinut viata pentru ei”
Ghilgames, poem mesopotanian

Acum poate mai mult de cinci mii de ani, pe pămîntul răscolit astăzi de bombardamentele americane, un autor sau zece sau poate zece mii, au compus un poem care încă si astăzi, cred eu, le întrece pe toate.
Spusele din „motto-ul” de mai sus au fost rostite de Siduri lui Ghilgames, în vreme ce-i tămăduia trupul frînt de oboseala căutării nemuririi. Cine n-a citit încă povestea lui Ghilgames, rău a făcut.
Poemul este o măsură a inteligentei rasei noastre, o poveste tristă a omului, o mărturie vesnică a celei mai de seamă dintre manifestările umane: arta.
Sînt constient că există un număr înfricosător de mare de oameni pentru care arta este lumea celor care sfidează realitatea, a celor care trăiesc cu capul în nori, dar mănîncă de pe masă. Pentru acestia un muzeu sau o librărie în plus sau în minus e o nimica.
Doar n-o să se oprească lumea în loc dacă Muzeul National din Bagdad e astăzi o ruină! Nu, n-o să se oprească desigur, dar o să se urîtească! Cei care stau cu ochii iesiti din orbite spre puturile de petrol, ar putea să cîstige de-a binelea partida si iritati de cei ce nu-si tin gura, să interzică comentatul, ba chiar, pictatul, sculptatul, cîntatul. Nu am cunostiinte complete despre anvergura distrugerilor din muzeele si bibliotecile irakiene, dar am văzut la televizor o doamnă ce-si zmulgea părul din cap si plîngea prin sălile Muzeului National, privind la statuile decapitate, la vitrinele sparte si golite, la tablourile făcute bucăti, la peretii năruiti.
Doamne de ce? De ce ne dai moartea si ti pentru tine viata? trebuie că-si spunea acea femeie. Pentru ea lumea se oprise în loc. Si sînt sigur că pentru foarte multi alţii. Lumea a existat fără petrol, dar n-a existat fără artă. Sadam Hussein a fost un paranoic ca atîtia alţii, pe care interese mari i-au adus pe scenă, după care tot ele i-au măturat.
Ei au fost erori ale istoriei, dar din păcate nu cred să fi fost ultimele. As vrea însă să cred că viitorul nu va mai face posibile sacrificii din lumea valorilor spirituale ca cele ce s-au întîmplat în muzeele si bibliotecile din Irak, pentru că multe pot fi reconstruite în afara operelor de artă, căci ele poartă în ele duhul vremii si al geniului care le-a născut.
Spre onoarea sa, Martin Sullivan, un expert american în acest delicat subiect, s-a arătat foarte caustic cu guvernul cînd îl critica pentru a nu fi luat suficient de serios în seamă semnalele de alarmă ale UNESCO despre eventualitatea unor astfel de catastrofe culturale în haosul razboiului.
Sarcina de-a păzi ce-a mai rămas, de a repara cumva situatia, a rămas tot pe umărul soldatilor americani, care trebuie să fie nu doar combatanti într-o lume extrem de periculoasă pentru viata lor, dar si politisti, paznici, doctori, etc.
Asta în vreme ce presedintele lor îsi coboară în brate, cu grijă si ostentatie, cătelul din helicopter, la întoarcerea de la resedinta sa.

Viorel Neacsu - Toronto




Viorel Neacsu    10/27/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian