Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Romania de dincolo de vorbe - VIETI, DESTINE, PASIUNI

In urma cu mai bine de 15 ani, mai precis in zilele fierbinti ale Revolutiei romane din Decembrie 1989, doi tineri paseau sfiosi pe treptele unei biserici din Bucuresti, hotarati sa-si uneasca destinele pentru toata viata. Slujitorul Domnului, mirat ca in Capitala devastata de baricade si terorizata de rafale de mitraliera s-au gasit totusi doi idealisti dornici sa se lege intru eternitate prin Sfanta Taina a Cununiei, a savarsit emotionat ritualul, acompaniat de focurile de arma ce faceau sa vibreze vitraliile bisericii, luminand chipurile sfintilor ingroziti parca de venirea Apocalipsei.
Apoi, cei doi tineri proaspat casatoriti, Petre Vascan, inginer la Televiziunea Romana si Ligia Balica, celebra creatoare si dirijoare de ansambluri corale, un fenomen muzical si pedagogic al generatiei sale, si-au luat “la revedere” de la cei cativa prieteni ce sfidasera alaturi de ei pericolele strazilor maturate de gloante si s-au intors la Televiziune, in focul evenimentelor ce aveau sa schimbe din temelii fata Romaniei.
La putina vreme dupa ce s-au stins ecourile pasilor coloanelor de demonstranti ce l-au trimis pe Ceausescu in istorie, increzator in propriile sale forte si in sprijinul moral al sotiei sale, Petre Vascan a plecat in America. Experienta sa profesionala, creativitatea si onestitatea l-au ajutat sa se integreze in societatea americana, sa fie apreciat si sa-si creeze un confort material care sa-l determine sa-si aduca intr-o zi, in “tara tuturor posibilitatilor”, si sotia.
Peste putina vreme, proaspatul emigrant roman a asezat pe biroul de la firma la care lucra, alaturi de portretul drag al sotiei si pe cel al primei lor fetite, Ana Maria.
Timp de cinci ani, Petre Vascan a muncit, a strans din dinti, a scris sotiei sale sute de scrisori in care planuia cum vor imparti impreuna cu fetita lor “visul american”.
In tot acest timp, Ligia Vascan, personalitate artistica de o plurivalenta nemaintalnita, si-a impartit existenta - intr-o Romanie sfasiata de pasiuni politice si sociale nemasurate - intre cresterea micutei Ana Maria si vocatia sa dintotdeauna, muzica – sub toate formele ei de exprimare.

Soprana de mare anvergura, violonista subtila, pianista – concertista recunoscuta, Ligia Vascan este, in egala masura, cea mai talentata dirijoare de formatii corale a generatiei sale. Ligia Vascan poate fi comparata fara nici o exagerare cu celebrul rege Midas, cel care transforma in aur tot ceea ce atingea. Asadar, tot ceea ce intreprinde in plan muzical, pedagogic ori concertistic, este pentru aceasta romanca transplantata peste Ocean, un succes incontestabil, o mina de aur a succesului.
Cand Ligia Vascan a parasit Romania, de dorul sotului sau si dornica sa ofere cele mai bune perspective fiicei sale care, la cinci ani manifesta deja inclinatii artistice si educationale de exceptie, America a castigat un om de o mare cultura muzicala. Dar nici Romania nu a pierdut prea mult, Ligia fiind unul dintre cele mai reprezentative exponente ale scolii muzicale romanesti – e drept, transplantat pe pamant american - dar continuu pastrator al valorilor culturale autentice nationale in cultul carora a cresut si s-a educat.
Pasind cu fruntea sus in tara sa de adoptie, tinand-o de mana pe micuta Ana Maria ce uimise inca de la Bucuresti pe cei din jur cu talentul sau artistic precoce, bucuroasa ca si-a intregit familia, Ligia Vascan a inceput sa faca ceea ce stie cel mai bine – arta de cea mai buna calitate in ansambluri corale, orchestre de muzica clasica, ori ca solist concertist sau profesoara de muzica. Referintele celor cu care a colaborat pana in prezent sunt cea mai buna pledoarie pentru calitatea umana, culturala si profesionala a acestei femei.
Nici nasterea celei de-a doua fete, Iulia, care are si ea acum aproape 10 ani, nu a imblanzit dorinta Ligiei Vascan de a arata concetatenilor sai din Glendale – Wisconsin de ce este in stare o mama romanca atunci cand isi iubeste copiii fara marginire si doreste sa faca din ei oameni adevarati.
Cele doua fete ale Ligiei Vascan sunt deja profesioniste desavarsite – canta, recita versuri, danseaza, joaca in piese de teatru, studiaza limbi straine, scriu literatura.
Totusi, o vorba veche romaneasca spune: “Sa nu-i dea Dumnezeu omului cat poate duce…”.
Tinand ascuns in strafundul inimii dorul de Romania, luptand cu o cultura si civilizatie deosebite la mii de kilometri de propria familie, despartita de prietenii, colegii de facultate si coristii pe care i-a invatat muzica in tara sa, Ligia a fost nevoita ca, in urma cu doar doua luni sa sufere doua mari pierderi, vitale in existenta oricarei femei; dupa suferinte lungi si grele s-au stins fulgerator Petre, sotul sau si cea care a nascut-o a crescut-o si i-a insuflat dragostea de arta, propria mama…
Dar Ligia este o luptatoare! I-a plans crestineste pe cei dragi, a ridicat apoi capul din pamant stergandu-si lacrimile amare, si-a strans langa ea cele doua fete, suficient de mari ca sa inteleaga ca au ramas singure ca intr-un martriarhat modern si a pornit sa paseasca cu incredere inainte.
Are de ce sa fie mandra de vlastarele sale. La 16 ani, Ana Maria este o tanara domnisoara pentru care arta, indiferent de formele sale de exprimare, nu are secrete.
Ana Maria, adolescenta creativa si iscoditoare, se considera deja o persoana matura. Ea si-a mutat papusile copilariei in alta incapere pentru ca in camera sa de lucru, in care studiaza cantul, dansul, literatura, istoria, biologia, artele vizuale, arta grafica computerizata, teatrul, peretii sunt plini cu diplome, iar rafturile gem de numarul cupelor si premiilor.
Ana Maria stie sa faca orice daca lucrul respectiv are o cat de mica tangenta cu arta. Este scenarista, operatoare de film si creatoare de costume pentru piese de teatru si productii cinematografice in care joaca cu o dezinvoltura specifica marilor actori, ilustreaza carti pentru copii, scrie versuri – toate acestea in limbile engleza, germana si romana. Cv-ul sau este impresionant. Daca n-ai vedea-o cat de cocheta este si cu cata mandrie isi poarta tineretea ai spune ca este doar un copil-minune. Datorita educatiei familiale si scolare primite, Ana Maria este deja o certitudine.
Cu siguranta vom mai auzi de ea!
Randurile acestea mi-au fost inspirate de netarmuritul respect pe care l-am nutrit intotdeauna fata de cei care s-au nascut pentru a face ceva deosebit in viata, iar daca acestia sunt romani si starnesc aplauzele publicului pe alte meleaguri, mandria mea este cu atat mai mare.
Astfel de fiinte deosebite sunt tinerele domnisoare, Ana Maria si Iulia Vascan si mama lor Ligia, romance din Glendale – Wisconsin - USA.Marian Tudor    8/19/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian