Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Din nou despre diaspora ...

Ne plangem ca nu suntem cunoscuti si ca dictionarele si atlasele reproduc fotografii cu tigani sau imaginea lui Dracula. Asa este dar... ce am facut noi ca sa nu se ajunga la aceasta situatie ?
Iorga semnala aceasta nepasare condamnabila a romanilor in urma cu 80 ani! Si dadea ca exemplu de cat patriotism dadeau dovada tari mai mici ca a noastra: Ungaria, in special, dar si Noua Iugoslavie (de atunci) si chiar Bulgaria.
Din pacate, nici pana astazi nu ne-am desteptat asa ca Romania este asociata cu numele tiganilor, cu Dracula, Nadia Comaneci si Hagi. Dar nici pe acestia nu stim a-i apara si ii ponegrim.
Spre exemplu, cand Nadia Comaneci a nascut acum o luna un baietel, ce mi-a fast dat sa citesc in comentariile facute de unii..."destepti".
Despre Nadia care in urma cu 30 ani a facut ca numele Romaniei sa fie pe buzele intregii lumi. Despre aceasta femeie ce nu a avut copilarie si adolescenta, care a muncit pana la epuizare de la frageda varsta de 5 anisori (cand altii traiesc o viata intreaga fara sa miste un deget macar pentru propiile familii, deci in nici un caz despre gloria Romaniei !!); care, desigur, cu multiple probleme de sanatate a dus la capat o sarcina la o varsta prea matura pentru o tanara mama; in final, care a adus pe lume un pui de om? Va repet, imi este scarba de unii dintre concetatenii mei in astfel de situatii.
Alt exemplu: in cotidianul ZIUA apare o mica stire data de Centrul Cultural de la Pitesti in care se comunica ca, in toamna, la Pitesti se organizeaza un festival de muzica lautareasca ce va purta numele lui Zavaidoc. Si se adauga: „Vor participa, ca invitate, nepoatele lui Zavaidoc care traiesc de peste 50 ani in Australia”. Cum comenteaza un..."destept": TRANSFUGII. Fara sa stie absolut nimic de odiseea plecarii acelor copile (pe atunci) din Romania. Cinci copii intre 16 si 6 ani, mama moarta in bombardamentul din '44 cand si-au pierdut si locuinta; tatal, muzician, grec de origine si care a fost obligat sa se refugieze din tara pe care o considera a lui si unde fusese adus pe cand avea doar 12 ani, tot in urma unui razboi.
Povestea cu strugurii sunt prea acrii precum la vulpea ce nu ajungea la ei, din fabula lui La Fontaine este evidenta la "patriotul" cu Transfugii. Si m-am hotarat sa scriu despre ce au facut acesti considerati „transfugi” pe unde i-a dus soarta.
Este tare dureros pentru mine sa vad atata nepasare la cei din tara fata de cei , ce dintr-un motiv sau altul , am decis a trai in afara granitelor Romaniei.

Cei ce citesc aceste randuri stiu ca de peste 200 de ani, francezii privesc la Pantheonul din Paris, unde isi au somnul de veci gloriile Frantei, chipul Sf. Genoveva, ocrotitoarea Parisului sub infatisarea unei romance, Maria Cantacuzino? Si doar este scris acest lucru si in ghidul turistic al Pantheonului. Proba de cum fac turistii romani calatoriile. Si doar acest lucru fusese semnalat si de Iorga, si in memoriile lui Giurescu si altii, iarasi o proba care arata cum ne citim proprii memorialisti si scriitori.
Este drept ca TOTI s-au format intr-o noua cultura (daca nu au si contribuit la creiarea ei!) si avand avantajul sa-si poata desfasura geniul, ceea ce la ei acasa nu au putut-o face.
Ati auzit de Petru Movila (Moghila), mitropolitul Kievului care a adus in Rusia cultura clasica greaca si latina cat si cultura vestului? Care este citat in toate cartile despre Rusia si in toate manualele scolare pana in ziua de astazi, iaca-peste 500 ani(!) ca parinte al limbii ruse moderne?
Iar Antioh Cantemir, fiul domnitorului Dimitrie Cantemir se invata in scolile din Rusia si in ziua de astazi ca unul dintre poetii lor clasici.
De Nicolae Olahus, fost cancelar al Ungariei timp de 22 ani, care avea corespondenta cu Spinoza si a fost cofidentul si secretarul regentei Tarilor de Jos, matusa imparatului Carol al V-lea? De o gramatica greceasca scrisa de unul dintre fratii vitregi al lui Mihai Viteazul ati auzit, gramatica ce a servit cam trei sute de ani scolarilor greci si care astazi se afla la Biblioteca din Leiptzic? si inca multe, multe, astfel de exemple...
Astazi va semnalez o opera stiintifico-culturala de o deosebita importanta conceputa sub directa indrumare a lui Mircea Eliade in SUA – „The Encyclopedia of Religion. Are 16 volume in format A3, iar fiecare dintre cele 16 volume are intre 470 si 800 pagini. A fost elaborata in decurs de 15 ani si a avut sase editori, doi editori colaboratori, iar Mircea Eliade a fost editor sef. Tiparita dupa moartea filozofului roman, colaboratorii au scris pe fiecare volum: „Omagiu lui Mircea Eliade”.
Enciclopedia aceasta a religiilor este rezultatul muncii a 1420 de colaboratori dintre care noua sunt personalitati ale culturii romane. Din pacate, doar trei dintre ei locuiau pe teritoriu Romaniei, iar ceilalti din alte parti ale lumii. Vorba fiului meu, cand venea cu o intrebare la mine – ca sa nu murim prosti, sa ii mentionez.
Din Romania: -Ovidiu Barlea din Bucuresti: despre Folklore; - Virgil Candea , de la Asociatia "Romania" din Bucuresti : despre Iconoclasm si Icoane; - Romulus Vulcanescu, Universitatea Bucuresti: Mask, ART and Ritual Mask in Cultura Europei.
Din Diaspora romaneasca :- Ioana Andreescu -Miereanu, Centre National de la Recherche Scientifique, Paris : Despre Magic si Magic in Europa de Est; - Monica Bratulescu, Hebreew University of Jerusalim: Winter Solistice Songs; - Ioan Petru Culianu, Rijksuniversted te Groningen: 16 contributii ; - Mircea Eliade : 13 contributii plus articole; - Ileana Marculesco, International Circle for Research in Philosophy, Houston: 6 contributii.
Ei, ce aveti de spus, domnilor cu renegatii si transfugii ?

Cecilia Serban    7/24/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian