Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sinteze hibernale- pronosticuri la inceput de an

P r o g n o z e o p t i m i s t e

Revista engleza The Economist se lanseaza in niste comentarii cam contradictorii in legatura cu per-spectivele anului in care abia am intrat.Daca se vor adeveri presimtirile sumbre privind razboi civil in Irak sau alte tulburari majore in diverse zone fierbinti,sau daca se va produce caderea catastrofala a dolarului american,sau schimbarea brusca a „mood”-ului publicului american, care continua sa consume cu frenezie intretinand printr-o cerere ridicata prosperitatea econoica mondiala,sau daca se vor produce si alte,nespecificate,nenorociri de proportii,atunci vom avea un 2006 foarte dificil,ca sa nu zicem de-a dreptul rau,cobeste The Economist !? Daca,in schimb,nu se va intampla nimic din toate aceste presimtiri pesimiste,atunci vom avea un 2006 cu cresteri economice decente cam peste tot in lume si cu o evolutie generala pasnica si civilizata.
Bazat pe evolutiile recente,2001-2005,eu sustin cu convingere ca a doua varianta este mult mai probabila si asta nu numai in virtutea atitudinei firesti pentru un „irrepressible optimist” ce ma aflu,dar si avand in vedere evolutiile posibile,cele mai probabile,asa cum se vad privind de pe platforma informatiilor la zi.
Nu este deloc obligatoriu sa se intample nici una dintre catastrofele
de care se sperie revista britanica sau mai precis personalitatile pe care
le-a intrebat The Economist.Eu cred,mai de graba,ca 2006 va fi un an banal,fara evenimente care sa-l marcheze in mod special in istorie,cam in maniera in care a evolut pana la urma si 2005.In plus fata de 2005,in anul viitor,in Iunie-Iulie vom avea si Turneul Final al Campionatelor Mondiale de Fotbal din Germania,eveniment TV de rezonanta mondiala, care va polariza atentia generala de o maniera inegalabila si care, printre altele (ureaza aici un aspect foarte important asupra caruia voi reveni),ca efect secundar,va garanta in plus si un an international pasnic.Si va fi foarte bine asa,deoarece progresele mari si importante in gradul de civilizatie al natiunilor,cat si la nivelul familiilor si al indivizilor,au venit de la acesti ani banali,fara zguduiri sociale notabile, ani in care acumularile treptate si progresul general european nu au fost stanjenite de nimeni si de nimic.

A m b i t i i l a i n c e p u t d e a n

Fiecare individ si fiecare familie,fara exceptii,asteapta,in secret,de la noul an mai mult decat a realizat in anul trecut.Este o nazuinta fireasca,este o regula naturala a progresului general;adica probabil ca este o tendinta pozitiva,spre mai bine,programata si inscrisa undeva adanc,in codurile genetice ale speciei umane,adica ale fiecarui individ in parte si transmisa ereditar,din generatie in generatie.
Deocamdata,in tara noastra adoptiva,Canada,avem si destule motive concrete de optimism,iar oamenii au o baza destul de buna pe care sa-si fundamenteze visurile personale.De exemplu,rata generala a somajului in Canada,pe intreaga tara,un indicator economic sintetic foarte semnificativ,dar si foarte rezilient,a coborat in Noiembrie curent pana la 6.4%,cea mai scazuta valoare de 31 de ani (adica din 1974) !!!
Iar dolarul canadian a trecut,la un moment dat,de 87 cUS,cel mai inalt curs in ultimii 14 ani, dovada sigura pentru o economie robusta si sanatoasa.
Deci - sa afirmam fara ezitare,deoarece nu trebue sa ne temem sa spunem adevarul in nici o circumstanta – parcurgem acum in aceste decenii,cea mai fasta perioada din istoria Canadei,iar generatiile care intra acum in viata sau sunt la inceputul vietii active,acum,in Canada,sunt dintre cele mai norocoase din ultimele secole:fara nici o exagerare !!!
Insist asupra acestui adevar,mai ales cand ma gandesc la generatiile de sacrificiu din secolul trecut,generatii care au infruntat doua teribile razboaie mondiale,plus un razboi rece de o factura ne mai intalnita,si o inrolare fortata a tarii noastre in lagarul socialist,in a doua parte a secolului XX,pe deasupra.
Si inca un aspect care nu este deloc de negijat: Canada,desi este o tara cu multe nationalitati si cu multe culturi care mai de care mai diferite sau chiar opuse,evident incompatibile intre ele,dovedeste la proba practica a vietii de zi cu zi,o coeziune sociala surprinzator de ridicata si o pace interna de invidiat, situatie pe cat de evidenta,pe atat de greu de explicat.Poate numai nivelul ridicat de trai,in special in sudul provinciei Ontario si posibilitatile realmente deosebite sa fie explicatia acestei prosperitati fara precedent.

O c a m p a n i a e l e c t o r a l a h i b e r n a l a

Deci,asa cum anticipam,vom avea alegeri federale anticipate in Canada. Dar ceea ce nu ne asteptam era sa avem alegeri in 23 Ianuarie,in miezul iernii, adica cum este mai rau si mai nerecomandabil sa faci alegeri in Canada ! O graba a opozitiei,complet nejustificata cred eu;ca sa valorifice la maxim efectul raportului Gomery despre scandalul cu sponsorizarile din Quebec.Cred ca partidele de opozitie au rationat si aici,gresit.Scandalul sponsorizarilor nu va avea nici un efect la urne si va rezulta tot un guvern minoritar,tot liberal,dar cu un contingent si mai mare de deputati blockisti din Quebec,circumstanta care inseamna o disfunctionalitate grava in parlamentul federal canadian, deoarece impiedica formarea unor majoritati sau coalitii viabile,garanteaza o permanenta nestabilitate politica si forteaza repetate si inutile alegeri antici-
pate,intempestive,care nu erau deloc necesare si pe care nimeni in tara nu le dorea in afara de opozitie.Sau poate sa se realizeze un scenariu mai optimist in care guvernul liberal va reusi sa obtina o majotritate parlamentara care sa aduca completa stabilitate politica in tara (varianta mai putin probabila,dar nu imposibila).Oricum,este multa apatie politica si prevad ca aflandu-ne si in
miezul iernii,va fi o participare la vot foarte scazuta,pe ansamblu (ceea ce,de regula,nu favorizeaza opozitia).Sa vedem.

In incheiere,un mesaj foarte imporant pentru toti compatriotii nostri, canadieni de origine romana: pe 23 Ianuarie 2006 mergeti cu totii la vot si votati cu cine credeti dvs., dar votati, nu va anulati singuri votul stand acasa !!!
Este important sa votati si din cauza ca aici se stie cine sunt activi electoral si cine nu,adica cine conteaza si cine nu conteaza ! Si daca doriti sa fim luati in serios,sa fim respectati ca natiune,ca alte etnii de exemplu,etnii care nu sunt mult mai numeroase sau mai dotate decat noi,dar care au o coeziune exemplara si care voteaza „in corpore” la fiecare convocare electorala,atunci trebue ca mai intai sa ne luam in serios,noi pe noi insine si sa fim mult mai activi si mai vizibili in societatea canadiana,inclusiv pe plan politic !

Deci,in acord cu inclinatia mea, totdeauna mai optimista, va propun, stimati compatrioti, sa privim cu curaj inainte, catre 2006 si mai departe si sa pasim in noul an cu toata increderea in steaua noastra, a romanilor canadieni.

Good luck to everybody, bonne chance a tous !Mihai Semedrea    1/1/2006


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian