Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Canada are un nou Guvernator General, Dna Michaelle Jean
Marti, 27 septembrie 2005, dna Michaelle Jean a fost numita in functia de Guvernator General al Canadei. Michaelle Jean o inlocuieste in functie pe Adrienne Clarkson, care a detinut aceasta functie timp de sase ani.

Luni, 26 septembrie 2005 au avut loc ceremonia de de ramas bun a lui Adrienne Clarkson, marcata de multe momente artistice, cuvintari si expresii de gratitudine. In cadrul ceremoniiloe de la Parliament Hill, la care au participat Mr. Pau Martin, Prim Ministru al Canadei, precum si alti demnitari ai guvernului Canadian, Adrienne Clarkson a tinut sa multumeasca tuturor celor care au venti sa sarbatoreasca impreuna cu ea aceste ultime momente in functia de guvernator. Dar ceea ce Adrienne Clarkson a tinut sa sublinieze in mod deosebit este importanta majora pe care institutia pe care ea o reprezinta, si implicit pozitia de vice-rege, o au pentru toti cei care traiesc in Canada.

“Sistemul este important, si instutiile sint ceea ce este cu adevarat important.” a subliniat dna Adrianne Clarkson in discursul sau. “Si desi eu ma bucur in mod sincer de urarile voastre de bine si ma bucura caldura cu care le-ati exprimat, vreau sa subliniez inca odata ca aceasta institutia pe care eu o reprezint in acest moment in timp, pina mine, – aceasta institutie are importanta cea mai mare”.

Dna Adrienne Clarkson a fost caracterizata de catre purtatorul de cuvint al Senatului, Dnul Danieil Hays ca fiind “unul dintre cei mai valorosi guvernatori generali ai Canadei in toata istoria ei.”

Ultimele doua saptamini in functie au avut o agenda plina pentru dna Clarkson. Printre multe ceremonii la care a participat demne de amintit sint cele in care a donat un nou trofeu national ce-I poarta numele hocheiului femenin din Canada. Un alt moment reprezentativ a fost prezentarea Medaliei Nordului (the Governor General’s Northern Medal), o medalie care onoreza initiative civice care au dus la intarirea identitatii tinuturilor din nordul Canadei.

Tot luni, 26 septembrie, Prim Ministrul Canadei, Dl. Paul Martin, a anuntat crearea Institutului pentru Cetatenie Canadiana (Institute for Canadian Citizenship), care va fi numit dupa dna Clarkson si la care guvernul Canadian va contribui cu 3 milioane de dolari, urmand ca pe o periada de 10 ani sa contribuie egal pentru fiecare fond privat obtinut de institut, pina la suma de 7 milioane dolari canadieni. Incepind cu anii 60 s-a inscaunat o traditie ca guvernul Canadian sa onoreze fostii guvernatorii generali contribuind la intemeierea unei organizatii caritabile. Pe aceasta linie se inscriu si Institutul Vanier pentru Familie (Varnier Institute for the Family) precum si Fundatia Hnatyshyn pentru Arte. Institutul dnei Clarkson se va dedica integrarii noilor imigranti in societatea candiana, va promova explicarea drepturilor si datoriilor cetateniei canadiane, incercind sa creeze o punte intre imigrantii noi veniti si “cetateni deplin angajati social”.

A doua zi, marti septembrie 27 Dna Adienne Clarkson a participat in mod exceptional (este prima oara in ultimul secol cind un guvernator general primeste aprobare sa participe la ceremonia de investire in functie a celui ce il urmeaza) la ceremonia de numire in functie a dnei Michaelle Jean.

Renumit journalist si reporter din Quebec, dna Michaelle Jean a imigrat in Canada din Haiti impreuna cu familia la o virsta frageda. Vorbeste fluent franceza, engleza, italiana, spaniola si haitiana creola. Este casatorita cu producatorul de filem Jean-Daniel Lafond si are o fata de sase ani.

In cuvintarea sa cu ocazia acestei ceremonii, prim ministrul Canadei, dl Paul Martin a prezentat-o pe Michaelle Jean ca fiind o "femeie de o perspectiva, sensibilitate si intelegere rare, recunoscuta pentru compasiunea sa, dorinta de a asculta - si pentru dorinta ei de a actiona.[...] In tara ei adoptiva, Michaelle Jean a atins culmile succesului, a devenit o figura proeminenta si a construit o familie. Dar indiferent cit de departe a ajuns, indiferent cit de multe rezultate a obtinut, ea a pastrat cu sfintenie amintirile trecutului sau. Prin munca sa ea ne dovedeste ca tocmai privind inapoi in trecutul sau ea a gasit cirma care o va ghida in viitor"

Dar, in ciuda toturor acestor realizari, numirea dnei Jean in functia de Guvernator General a fost o decizie controversata, ea fiind acuzata ca atit ea cit si sotul ei, s-au associat si simpatizeaza cu reprezentanti ai miscarii separatiste din Quebec. De asemeni, faptul ca avea dubla cetatenie, canadiana si franceza, a creat un al val de critica. Ea a devenit cetatean francez prin casatoria sa cu Lafond. Ulterior, ea a renuntat la cetatenia franceza.

Inca inainte de ceremonia de investitura, Michaelle Jean a definit in mare directia pe care doreste sa mearga intimpul mandatului sau. “Astept cu multa speranta intilnirea mea cu concetatenii mei canadieni. Sint convinsa ca Canada va continua sa aiba mari realizari daca vom lucra impreuna pentru o mai buna calitate a vietii noastre – pentru propriul noastru popor si pentru umanitate. Tara noastra este vasta si este binecuvintata cu o bogatie de culori si o multitudine de limbaje si accente. Multi nu au avut norocul sa inteleaga aceasta diversitate prin propria experienta. Eu stiu ce pozitie privilegiata am in acest context. Si tocmai acest fapt imi da nerabdarea si increderea de a ma intilni cu voi si de a incepe dialogul pe care il consider a fi principiul fundamental pe care se bazeaza aceasta tara.

“O Canada fara solitudini” este motto-ul sub care noului Guvernator General al Canadei, dna Michaella Jean a lansat in cuvintarea de debut adresata natiunii. Declarand ca Canada nu mai este pur si simplu o tara a doua traditionale solitudini, cea franceza si cea engleza, Jean a definit noua viziune pe care o intruchipeaza in calitate de guvernator general si anume o Canada in care visurile a milioane de oameni devin realitate, inclusive ale ei.

Familia Jean a scapat regimului dictatorial din Haiti. “Povestea acelei fetite care i-a urmarit pe parintii, familia si prientenii luptind cu oririle unei dictaturi fara scrupule, si care a devenit femeia care sta in fata voastra azi, acea poveste reprezinta o lectie in a invata sa fii liber” a spus dna Michaella Jean. “Eu stiu cit de pretioasa este libertatea, stiu ce mostenire importanta este ea pentru fiecare copil, fiecare cetatean al acestei tari. Eu, cea a caror strabuni au fost sclavi, care am fost nascuta si am crescut in mijlocul unei societati redusa la soapte si plinsete de durere, stiu ceva despre pretul libertatii, si stiu, de asemenea, ce tezaur este ea pentru noi toti.”

Canada a fost creata de atitia care au venit pe tarmul ei cauting libertatea, gata sa munceasca din greu si sa lupte pentru valorile ei. Toti cei care inevitabil si-au adus contributia la configurarea societatii de astazi au reusit sa creze un loc sub soare unde toti oameni sint egali si liberi, un tarim unde toti cei ce vin din alte parti, scapind uneori din ghearele unori regimuri oppressive, pot sa fie ei insusi liberi pentru ca toti ceilalati sint liberi. Iar investitura noului guvernator general al Canadei si directia pe care ea o defineste pentru viitor par a personifica tocmai aceasta ideie a unei Canade libere, fara granite entice, unde personalitatea umana se poate dezvolta in libertate. Dna Michaella Jean, pare a sustine tocmai aceste valori, pare a fi determinate sa le adopte ferm in cadrul mandatului sau. Si pare a fi gata de a sa un suflu nou rolului pe care guvernatorului general il joaca in viata cotidiana a Canadei.

In virsta de 48 de ani, una dintre cele mai tineri guvernatori generali ai Canadei, Dna Michaella Jean se bucura de mult sprijin si buna credinta din partea populatiei tinere canadiene si a populatiei din Quebec. Si aceste tendinte sint oarecum surprinzatoare, avind in vedere ca Quebec este prin traditie opus monarhiei. Sondaje de opinie indica ca dna Jean este o alegere buna ea bucurindu-se de o popularitate extraordinara mai ales in rindurile tineretului Canadei, mai ales a acelor care cunosc detaliile drumului ei de tinar refugiat din Haiti si lupta sa pentru a deveni un journalist de success.
Popularitatea dnei Jean in rindurile Candienilor tinere se poate, probabil, explica si prin aceea ca ea insusi este foarte tinara, si are o fata de sase ani. De mai putine popularitate se bucura insa in vestul Canadei. Cu toate acestea, noul guvernator general al Canadei poseda toate atributele pentru a transforma in realitate viziunea de viitor pentru societatea Canadiana si are o oportunitate istorica de a intari rolul monarhiei in Canda
Observator    9/29/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian