Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


PE TEME DE EDUCAȚIE (VIII) PERSPECTIVE ȘI MOTIVAȚIE

Peste puține zile, toate confesiunile creștine sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Crăciunul.
Cu toții știm ce preocupări au oamenii în această perioadă, în pregătirea și întâmpinarea marii sărbători. Cu deosebire copiii așteaptă cu nerăbdare Crăciunul; școlarii au vacanță; Moș Crăciun sosește cu daruri pentru cei mici și pentru cei mari, inclusiv zilele de concediu în care unele familii merg în stațiuni turistice de pe meleaguri însorite. Această perspectivă apropiată a sărbătorii se constituie într-un motiv de bucurie, de confort sufletesc, de reculegere spirituală, dar și într-un prilej de cunoaștere reciprocă între oameni, vacanța contribuind totodată la împrospătarea forțelor pentru activitatea profesională, de creație sau de studiu a beneficiarilor ei.
La acest început de iarnă, întâmpinând Crăciunul și Anul Nou – pe care-l dorim rodnic și într-adevăr fericit pentru întreaga lume, ne gândim la rolul motivației și al perspectivelor în viața oamenilor, cu trimitere specială la rolul acestor noțiuni în educarea copiilor și tinerilor noștri.
Arătam mai sus că întâmpinarea Crăciunului oferă perspectiva apropiată a îndrăgitei sărbători - cu tradițiile, acțiunile și manifestările ei. O astfel de perspectivă este întotdeauna de natură să ne activizeze, să ne stimuleze în munca noastra curentă. După consumarea evenimentului așteptat, vom avea în față alte perspective – unele apropiate, altele îndepărtate, legate de programul nostru de viață. Copiii noștri sunt dornici să aibă în față mereu lucruri, acțiuni plăcute lor pe care le cunosc și așteaptă să le repete, dar și lucruri noi. Preșcolarii și școlarii mai mici îsi manifestă curiozitatea față de anumite obiecte și fenomene, formându-și interese pentru domeniile lumii înconjurătoare. Formarea acestor interese trebuie să fie stimulată de părinți prin oferirea de jucării adecvate vârstei, de jocuri care să stimuleze cunoașterea, perspicacitatea, inteligența copiilor, spiritul lor de ordine, de organizare. Este important de știut că interesele vor duce la motive, adică la elementele care creează o anumită stare sau la imboldurile care îndeamnă la o anumită acțiune sau activitate, totalitatea motivelor formând motivația. În lumea școlară și universitară, se vorbește frecvent despre motivația la învățătură.Motivele strădaniei la învățătură sunt legate la început de aprecierile profesorilor și părinților, de emulația creată printre colegi, apoi se adaugă treptat interesele superioare, pentru ca adolescenții mari să devină conștienți de necesitatea pregătirii pentru alegerea unui drum în viață, a unei profesii, aceasta constituind o perspectivă mai îndepărtată, dar foarte importantă.
Perspective cu rol stimulativ există la toate vârstele. În cazul perspectivelor apropiate, este vorba, de pildă, despre o anumită confruntare, un anumit examen, o întâlnire cu o persoană agreată, un spectacol, participarea la o reuniune profesională sau culturală, weekendul, vacanța, o călătorie etc.
Sintetizând, motivația, pornind de la interese, este legată de perspective. Ceea ce am arătat până aici se referă la normalitate, la perspective și motivații pozitive.
În educarea copiilor și tinerilor, ca și în educarea permanent㠖 a adulților, sunt deosebit de importante atât perspectivele, cât și motivația. O viață fără perspectivă, fără motivație este o viață searbădă, fără nimic constructiv, o viață de azi pe mâine, în care nu se poate vorbi despre sănătate deplin㠖 psihică și chiar fizică, o viață conducând la ratare, deziluzii și angoase. Este bine să lăsăm copiilor noștri largi inițiative, bineînțeles asigurându-ne de sensul pozitiv al acestor inițiative. Ei nu trebuie să ajungă la plictiseală nici în timpul cursurilor școlare, nici în vacanțe. Plictiseala este un lucru periculos din punctul de vedere exprimat mai sus în legătură cu absența perspectivei și a motivației deoarece îi pune pe copii în situația de a nu ști ce să facă. În sprijinul existenței unor perspective, a folosirii judicioase a timpului liber, poate veni, de pildă, un “hobby” (colecționarea de timbre, de pietre, a altor obiecte, construirea unor aparate etc.), folosirea calculatorului – dar nu în exces și nu numai pentru jocuri, practicarea unui sport.
Atenție asupra unui aspect: perspectivele și motivația, existând, pot îmbrăca și aspecte negative. Este cazul răufăcătorilor, infractorilor, al celor care contravin ordinii de drept, moralei și comit fapte antisociale. Părinții, în calitate de educatori, trebuie să cunoască din timp anturajul copiilor lor, precum și aspirațiile, practicile și intențiile comportamentale, năzuințele, aspirațiile acestora, să-i influențeze printr-o educație de însoțire, din expectativă, fără tutelă măruntă.
De la perspectivă și motivație, se ajunge la ideal ca element diriguitor al programului de viață. Dar despre aceasta, într-un număr viitor al “Observatorului”.
Până atunci, Merry Christmas! Happy New Year!


Silvestru Moraru, Toronto    12/6/2002


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian