Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Panopticum - Enigmele populatiei

Nu știu câți dintre dumneavoastră își mai amintesc acum alarma falsă, stârnită prin decada șaizeci a secolului trecut, despre pericolul iminent al unei explozii demografice. Zarva s-a iscat fiindcă cineva din occident tocmai îl redescoperise pe Malthus. Englezul Thomas Malthus, cleric anglican și economist în timpul liber, publicase la 1798 cartea An Essay on the Principle of Population. În esență el a lansat teoria că posibilitățile de înmulțire a speciei umane depășesc cu mult capacitatea planetei de-a asigura subzistența populației, când aceasta crește peste o aumită limită. Numeroase organizații științifice, administrații guvernamentale și consilieri deveniți peste noapte demografi s-au grăbit imediat să prezinte o pletora de prognoze și scheme preventive, spre deliciul presei și altor forme de media ahtiate după subiecte potențial senzaționale. Specialiștii contemporani s-au străduit atunci să convingă lumea că dacă nu se face nimic concret omenirea va fi curând confruntată cu o “catastrofă malthusiană.”Spre a evita dezastrul în unele țări s-au luat măsuri drastice. China de pildă a decis să controleze creșterea populației prin măsuri represive severe, legiferând obligativitatea avortului pentru mamele care aveau deja un copil. De asemenea în multe alte țări avortul, considerat tradițional o crimă, a fost brusc acceptat ca procedură medicală electivă. Erau și alte motive în favoarea acestor schimbări radicale, dar din lipsă de spațiu nu ne putem ocupa de ele.

Cert este că astăzi, la mai bine de o jumătate de secol, realitatea contrazice Casandrele birocratice și mediatice, deoarece nu asistăm la o explozie ci la o implozie a populației globului. Și acesta este un eveniment contemporan adevărat, nu scenariul imaginar al unui viitor mai mult sau mai puțin probabil. Iar faptul se datorează numărului tot mai mare de femei ce preferă anti-concepționale, o educație superioară și câmpul muncii în loc de creșterea copiilor. În aparență o poveste de succes. Oare așa să fie? Conform unei liste publicate recent de World Bank pentru anul 2019 rata fertilității, adică numărul nașterilor pentru fiecare femeie, este în numeroase țări în scădere și sub 2,1, cifra minimă considerată necesară pentru menținerea populației existente. Iată câteva exemple: Franța 1,870; Republica Cehă 1,710; USA 1,705; Irlanda 1,700; China 1,696; Marea Britanie 1,650; Germania 1,540; Rusia 1,504; Japonia 1,360; Italia 1,270. Declinul însă continuă, rata fertilității scăzând de pildă în USA șase ani la rând, iar China, țara cea mai populată din lume, a anunțat luna trecută că în 2021 numărul nașterilor a coborât la 10.600.000, cu 1.400.000 mai puține decât în anul anterior. De altfel guvernul chinez a și decis închiderea clinicilor ce efectuau avorturi și printr-o cotitură spectaculoasă a ridicat prin decret numărul de copii permis unei famili de la unu la trei.

La prima vedere micșorarea populației este excelentă pentru mediul înconjurător, fiindcă reduce emisiunile de carbon și oprește defrișarea pădurilor. Dar demografic înseamnă că tot mai puțini oameni lucrează pentru întreținerea numărului mereu crescând al bătrânilor ce părăsesc forța de muncă. Este un fenomen social ce produce în mod natural tensiuni între generații și condiții politice prielnice partizanilor eutanasiei ca remediu. Împrejurarea poate ușor conduce la legiferarea eliminării de la o anumită vârstă a persoanelor inutile, așa cum a descris profetic Aldous Huxley în Brave New World (vedeți articolul meu din Observatorul, septembrie 2019). Firește că s-ar putea experimenta și alte soluții. Unele țări, inclusiv Marea Britanie au încercat deja să-și crească populația și să compenseze scăderea natalității prin acceptarea de imigranți. Dar dacă populația tinde să scadă în mai toate țările, într-un viitor apropiat emigrația va înceta de la sine. Alte țări au încercat măsuri politico-sociale ca acordarea de concedii de maternitate și paternitate prelungite, servicii medicale gratuite pentru copii, avantaje bănești și drepturi speciale la locul de muncă pentru angajații cu copii. Dar nu s-au obținut rezultate absolut clare. În ciuda faptului că Suedia a reușit în felul acesta să-și crească rata fertilității de la 1.7 la 1.9 , Singapore se zbate încă să depășească rata de 1.3. Nicholas Eberstadt de la American Enterprise Institute afirmă, deși recunoaște că nu este absolut sigur, că prosperitatea globală, ar putea fi totuși o soluție. Pentru reușită ar fi însă necesar ca omenirea actual㠓să renunțe la pesimism, șovăieli, resentimente, egoism și discordie.” Și mai ales să trateze favorabil căsătoria și să încurajeze nașterile, ceea ce este evident.

Nu de mult însăși Papa Francisc s-a arătat preocupat de iarna demografică, cum dânsul a numit eufemistic impasul. În audiența generală de la Vatican, din 5 ianuarie 2022, papa și-a întrerupt predica dedicată Sfântului Iosif pentru un comentariu impromptu despre problema populației. Pornind de la constatarea c㠓multe cupluri nu au copii fiindcă nu–i doresc, sau au numai unul, dar au în schimb doi câini și două pisici,” suveranul pontif a calificat fenomenul drept o pierdere pentru civilizație. Într-adevăr în numeroase orașe occidentale populația animalelor de companie depășește cu mult numărul copiilor. “Da, câinii și pisicile iau locul copiilor. Da, este nostim, înțeleg, dar este realitatea și această renunțare la paternitate și maternitate ne micșorează, ne știrbește omenia” a continuat Sfântul Părinte. “Egoismul” unora “îmbătrânește civilizația” a mai spus el și a încurajat cuplurile să-și asume “riscul de a deveni părinți.”A doua zi presa mondială a vuit de reacțiile violente a celor ce au considerat comentariul unui “bătrân cicălitor” drept un atentat la libertatea personală. Dar nu animalele de companie sunt de vină ci semenii noștri, care au uitat că în Geneză, Creatorul ne-a dat o singură sarcină: “Creșteți și înmulțiți-vă...”


Gabriel Watermiller, Penticton B.C.





Gabriel Watermiller    2/21/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian