Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Ziua îndrăgostiților în lume

Sărbătoarea Valentine’s Day o găsim marcată în diferite părți ale lumii de peste 1.500 ani. În epoca modernă aceasta a devenit Ziua Îndrăgostiților și este sărbătorită pe data de 14 februarie având semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și prețuire, când oamenii își arată afecțiunea și își trimit felicitări, flori, bomboane, ciocolată alaturi de mesaje de dragoste. În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma. Împăratul Claudiu al II-lea interzicea căsătoriile, deoarece spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, considerând-o nedreaptă, şi oficia căsătorii în secret. În multe țări Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește cu fast, existând tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare care diferă de la caz la caz.

Valentine’s Day se bucură de cea mai mare popularitate în Statele Unite, fiind declarată sărbătoare oficială (zi nelucrătoare) locuitorii având la dispoziție o zi întreagă pentru a-și exprima iubirea și recunoștința fața de persoanele dragi. La nivel național se organizează târguri și festivaluri, petreceri în restaurante, se oferă cadouri, bijuterii fine și diamante, inimioare de pluș, baloane în formă de inimă, flori, bomboane, ciocolată.

In Japonia ,,răsfățatulʼʼ Zilei Îndrăgostiților este bărbatul, femeile fiind cele care fac daruri bărbaților iubiți. Dar... există și ,,dreptul la replică” al bărbaților: ziua de 14 martie este ,,Ziua Albă”, cea în care bărbații care au primit ciocolata de Ziua Îndrăgostiților trebuie să le răspundă femeilor respective cu un cadou, care este de cel puțin doua-trei ori mai scump decât cel pe care l-au primit.

In Finlanda și Estonia Valentine’s Day este mai degrabă o sărbătoare a prieteniei decât una a iubirii, zi în care oamenii obișnuiesc să dăruiască felicitări și mici cadouri prietenilor, dar este și o zi potrivită pentru încheierea logodnelor.

In Filipine de Ziua Îndrăgostiților este o tradiție populara de a se organiza masa nunții, care reunește în spații mari și deschise sute de cupluri de îndrăgostiți, organizându-se ceremonii publice de căsătorie. In 2013, de exemplu, în această zi s-au căsătorit 4.000 de cupluri.

In Danemarca sunt câteva tradiții populare legate de Ziua Îndrăgostiților, precum ,,felicitarea iubitului” prin felicitări colorate sau muzicale, inscripționate cu mesaje de iubire, sau obiceiul ,,ghiocelului” când tinerii trimit ghiocei prietenelor și iubitelor lor, sau obiceiul ,,Gaekkebrev” când tinerii îndrăgostiți scriu poezii de dragoste iar dacă fata ghicește numele expeditorului este răsplătită cu un ou de Pasti.

În Anglia în anumite regiuni se coc delicioasele chifle Valentine cu chimen, stafide sau prune, iar în Franța se trimit cărți poștale ,,cartes d’amities” cu mesaje elegante și ciocolată.

In România până în urmă cu câțiva ani, Ziua Îndrăgostiților era considerată ca fiind una de import, în condițiile în care la noi există deja o sărbătoare tradițională a iubirii „Dragobetele”, sărbătorit pe 24 februarie și apărut în folclorul românesc încă de pe vremea dacilor. In prezent Valentine’s Day a început și la să fie sărbătorită în rândul tinerilor, care obișnuiesc să ofere persoanei iubite flori, bomboane de ciocolată, figurine de pluș.

Valentine's day are și alte denumiri: în Turcia este Sfântul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci. În Egipt se numește Ziua Iubirii Egiptene. În Columbia și Mexic se numește Ziua Iubirii și a Prieteniei. În Brazilia este Ziua Înamoraților sau Ziua Iubitului/Iubitei. In Italia cea mai mare sarbatoare a iubirii este ,,il giorno della festa degli innamorati”.

Sunt și unele țări care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților în alte date : în Egipt pe 4 februarie, în Iran pe 17 februarie, în Brazilia pe 12 iunie, în Mexic pe 30 iulie, în Columbia în a treia vinere și sâmbătă din septembrie, în România Dragobetele în 24 februarie.

În încheiere, cititorule nu uita, Pandemia încă ne impune restricții în toate cele, așa că...de toate cele de mai sus nu ne putem bucura ca în alți ani, dar... să fim optimiști pentru viitor! Culoarea Dragostei este și va rămâne... ROȘU, culoarea lui Cupidon, a dragostei pătimașe și a seducției, si în luna februarie nu ai cum să nu te gândești la iubire, iar Trandafirii rămân un cadou prețios de Valentine’s Day.

arh. Ion Constantinescu - Toronto






arh. Ion Constantinescu     2/13/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian