Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - 28 noiembrie – Ziua Planetei Roșii

In Calendarul zilelor internaționale în 28 noiembrie este consemnată Ziua Planetei Roșii, zi fondată în 1964 de NASA cu prilejul lansării sondei spațiale “Mariner 4” care dupa 228 zile a adus nava la o distanță de 6.118 mile de Marte. Este o celebrare pe care și revista noastră o marchează, este o zi ce reprezintă o ocazie de a ne îmbogăți cunoștințele.

Galileo Galilei, este prima persoană care a văzut Planeta Marte prin telescop în 1610, fiind a patra de la Soare și penultima din sistemul solar ca mărime. Este cea mai depărtată planetă fața de soare, aflându-se la 240 milioane de km. Soarele se vede de două ori mai mic decât de pe pământ. Marte este o planetă telurică învelită într-un strat atmosferic subțire, compus în principal din bioxid de carbon, cu imagini de suprafață care amintesc de deșerturile și calotele glaciare polare precum cele ale Pământului. Temperatura pe Marte atinge + 20 grade C în perioada verii, ajungând până la -70 de grade C în timpul iernii. Planeta găzduiește cel mai înalt munte din sistemul solar, vulcanul Olympus Mons care are o înălțime de aproximativ 22 de km și un diametru de 600 de km, precum si Valles Marineris - unul dintre cele mai mari canioane din sistemul solar. Are doi sateliți, Phobos și Deimos, ambii mici si cu formă neregulată, cu diametrele de 22 si 12 km. Are aproximativ jumătate din diametrul Pământului, iar suprafața este cu puțin mai mică decât suprafața totală a uscatului Pământului. Pe Marte au loc cele mai mari furtuni de praf din sistemul solar, care pot dura luni întregi. O zi de pe Marte durează 24 ore, 39 minute și 35 secunde, iar un an are un 1 an, 320 de zile și 18 ore.

Marte este una dintre cele mai fascinante planete din sistemul nostru solar și poartă denumirea zeului roman al războiului, Mars, prin asociere cu culoarea roșiatică a acesteia, ce ne duce cu gândul la sânge, fapt pentru care se mai numește și Planeta Roșie ! Culoarea roşiatică pe care o vedem în fotografiile şi imaginile lui Marte are la origine cantitatea mare de minereuri de fier conţinută în solul şi rocile de la suprafaţă. Rocile, praful şi solul marţian conţin în general fier, sulfuri şi clor, iar acestea au fost erodate de vânturile care şlefuiesc neîncetat suprafaţa planetei. Cândva, se zice că Planeta a fost de culoare albastră și încă se pare că poate deveni albastră pe viitor.

Cercetătorii cred că pe Marte e posibil să fi existat viață cu foarte mult timp în urmă. Visul de a păși pe Planeta Roșie este vechi, practic de când oamenii au efectuat primii pași pe Lună. Planeta a fost explorată de nave spațiale fără echipaj, 18 misiuni au ajuns pe Marte, și de pe Pământ au fost lansate 40 de misiuni de orbitare și de aterizare. Elon Musk, în vârstă de 49 ani - Director General la SpaceX, cunoscut fizician, inginer, designer și proiectant industrial, inventator și inovator, programator și creator de software, antreprenor tehnologic și filantrop, cetățean al Africii de Sud, al Statelor Unite și al Canadei, intenționează să trimită până în 2050, un milion de oameni, lansând zilnic câte 3 navete spațiale, construind pe Planeta Roșie un oraș permanent. Musk a lăsat de înțeles că aceste călătorii vor fi făcute deocamdată într-un singur sens, doar dus, dar în viitor va trebui depus foarte mult efort pe Marte pentru a produce combustibilul necesar călătoriei de întoarcere. Peste 200 mii de oameni din peste 140 țări sunt înscriși deja pentru obținerea unui tichet, cu un singur sens, către Marte ! Specialiştii Universităţii California din San Diego susțin că praful roșu de pe Marte este foarte bun pentru cărămizi şi va fi de folos când va începe colonizarea planetei. Au fost realizate filme documentare despre planeta Marte, precum Sinopsis Mission to Mars, Red Planet, The Last Days on Mars, Robinson Crusoe on Mars

Cititorule, în Ziua Planetei Roșii sperăm să avem un cer de noapte fără nori și.... ia-ți câteva minute pentru a privi în sus spre cer, spre EA, care va fi ușor de recunoscut după culoarea ei roșie.

arh. Ion Constantinescu - Toronto





arh. Ion Constantinescu - Toronto    11/27/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian