Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sublinieri - RazboiulArticulat!

Nimic simbolic, simpla subliniere a locului pe care si l-a arogat :UNIC. Chiar daca n-a fost singurul.

Si se departeaza vertiginos de noi, intra in arhive, vocile directe sunt din ce in ce mai slabe, mai rare, istoria va deveni curand singura posibilitate de dialog cu ceea ce consideram a fi RAZBOIUL, nu "Cel Mare" ci cel mai desavarsit macel din istoria lumii.

Statistic vorbind asistam la un spectacol militar de proportii inimaginabile: 110 milioane de soldati in actiune, 27 de milioane cazand in bataliile desfasurate din Ardeni pana in stepele rusesti, din deserturile Africii pana in Pacific, de la Polul Nord pana in apele Amazonului, pe pamant, in aer, pe oceane, apocaliptic sacrificiu pe altarul idolatric, doctrinar, paranoic aberant al supeioritatii unora fata de ceilalti.

Si tot statistic vorbind 25 de milioane de civili "ramasi acasa" devin tinta distrugerilor sistematice: raiduri aviatice ocazionale ori "carpet bombing", "curatiri" casa cu casa a "dusmanului " ascuns, executii ale eventualilor "tradatori", internari in lagare ale mortii .

Statistic!

Restul e tragedie umana cu majuscule.

Totul a inceput la 23 August- fatala data, nu-i asa?- cand Ribbentroppsi Molotov semneaza Tratatul de Neagresiune, pact, de fapt, de impartire a Poloniei , "zis si facut" : la 1 Septembrie trupele germane intra in polonia, cele sovietice le urmeaza la !7 Septembrie, la 27 Septembie Polonia capiuleza.

Si gata, calvarul se va derula pana la 8 Mai 1945- cand Germania semneaza Capitularea Neconditionata- in Europa si pana la 2 Septembrie 1945 cand Japonia semneaza un act similar.

Romanul zice: "o belea nu vine niciodata singura", si ce urmeaza ii subliniaza intelepciunea.

Nu stiu de ce nu rezist tentatiei de a rascoli in gunoiul istoriei pe care am trait-o numai pentru ca am avut ghinioanul sa ma nasc cand m-am nascut, e probabil o ascunsa, absurda intentie de a dilua, poate chiar a anula o reala oboseala de a fi, de a fi intr-o lume aberanta, fals alcatuita, fortat altruista, cumsecade la ordin.

Gata! Am zis-o!

Trebuia, altfel n-as fi putut sa ma intorc "la oile noastre"!

Aniversarea celor 60 de ani, vreau sa zic, de la Victoia impotriva Fascismului in Europa .

E Mai ............"si inca ma simt tanar sub inaltimea instelata,

Trecu talazul dusmaniei cu groaza lui de nedescris,

La fund se duse iar gunoiul ce inaltase o secunda

Si stanca tot ramase stanca, si unda tot ramase unda.....

Se lumina intinsa noapte cu poleieli mangaietoare,

Si astazi e parfum de roze si cantec de privighetoare."

Sigur nu despre acel Mai macedonskian vorbesc eu aci, dar n-am rezistat tentaiei de sublinia "din afara" , de alaturi de istorie, capacitatea umana de a se redresa chiar si dupa aceasta sinteza a cruzimii si dorintei de autodistrugere care a fost cel de al II-lea Razboi Mondial.Cam lozincarda elaborare!

Revin deci: Lumea se uita inapoi nu numai recapitulativ ci cu justificata mandrie ca a oprit evolutia raului, paranoicul absolutismului a fost deseori verificat istoriceste si atunci actul distrugerii fortei dictatoriale a hitlerismului trebuie subliniat, continu as zice, memoria sociala fiind defectuoasa pana la stupiditate colectiva si deci nespus de periculoasa.

Sigur, aprecierea Victoriei nu anuleaza reeditarea tragediei, lumea reviziteaza momentele "caderii" si dincolo de bucuria vietii asa cum este ea acum se saluta ceremonios sau personal sacrificiul celor care au cazut ATUNCI.

Canadieni fiind onoram pe cei cazuti si celebram eliberarea Europei de Vest, "vizitam" cu piosenia crestinului cimitirele aliniate ca la parada, impersonale ca soldatul si poate multumim cerului ca suntem aici.

Romani fiind....Eh......Romani fiind e alta poveste.

Infrangerea Germaniei, perfect, trebuia!

Eliberarea?.... Ma gandesc, ca noi trebuie sa fi fost in afara Europei, geografia mea trebuie sa fie defectuoasa de vreme ce granitele Europei s-au mutat din Urali undeva pe langa Austria si atunci "eliberarea" a capatat alte dimensiuni, mai corect s-a metamosfozat . Cum zice romanul: "ce mi-e baba Rada, ce-mi e Rada baba!"

Destinul nostru e de vina suntem romani si avem o istorie parsiva, facem greseli esentiale, ne redresam, castigam si pierdem stoic si poate de aceea rezistam.

Cine stie?!?!

Si e Mai si Germania Nazista s-a dus de mult, nemtii si-au platit tributul cu varf si indesat, Uniunea Sovietica nu mai este si asta e abia o formidabila victorie a vietii noastre, Statele Unite e prima putere a lumii, China are peste un miliard de oameni razboaiele nu se opresc, doar suntem specia desteapta, desteapta de"dam pe afara"- cum stie romanul ce zice!- e Mai si " E cerul inca plin de stele, si campul inca plin de roze"

Maria Cecilia Nicu

Toronto,2005


Maria Cecilia Nicu -     5/10/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian