Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Deshămarea de la pământ

Febra alegerilor? Doar în establishmentul nostru politic, cu partide vechi, cu partide noi, încropite din ideologii vechi, care ideologii au trecut prin operaţii estetice…Aici e febră, mişcare browniană, cu electroni care sar de pe orbita unui partid pe orbita altuia, în funcţie de fes şi de interes.
Poporul, ameţit de iuţeala de …gură a actorilor politici şi de propria nebăgarea de seamă, speră…
Cândva , poetul spunea: “ Între înger şi drac/Trage omul sărac,/Înhămat la pământ.” ( Pământul deocamdată – Adrian Păunescu). Parafrazând, am putea spune astăzi: Între drac şi alt drac/Speră omul buimac/Înhămat la pământ.
Dacă nu s-ar lăsa omul înhămat la pământ, adică la binele şi la mai binele ce ar decurge din rezolvarea grijilor acestei vieţi, dracii ar fi uşor daţi de gol. Sfredelin, Ghiborţ, Bale-lungi, Amărel* şi legiunile de colegi, sunt pe val. Balta globală are aşa de mult peşte, că riscă să li se rupă plasele…
Cu uşile larg deschise,supermaketurile, hipermarketurile, păşuni superbogate, într-un perpetuu “Black Friday”, îşi aşteaptă oile…Sfredelin, Ghiborţ, Bale-lungi, Amărel şi colegii, nevăzuţi, aflaţi printre rafturile doldora de mărfuri, se fac luntre şi punte, frate cu …clientul, ca acesta să nu iasă cu tolba goală…pentru o viaţa mai bună ( filozofia Carrefour), să fim sănătoşi şi la pungă groşi ( filozofia Catena, farmacia inimii)
Aceste “ păşuni” supermoderne, îi fac concurenţă lui Hristos, care spune:
Eu sunt ușa. De va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla./Furul nu vine decât să fure și să'njunghie și să piardă. Eu am venit ca viață să aibă, și din belșug s'o aibă. (Ioan 10, 9-10 BVA)
“Binecuvântează, Doamne, intrările şi ieşirile noastre!” nu se referă la intrarile şi ieşirile templelor comerţului
Viaţa de care vorbeşte Hristos şi belşugul acesteia, sunt cu totul altceva…Nu arareori, creştinii ( şi ortodcşi) fac o regretabilă ( chiar fatală!) confuzie…Cei cu oarecare experienţă bisericească, sunt convinşi că statutul social la care au ajuns şi belşugul din casă este un semn de mântuire, iar cei care, din raţiuni de ambianţă profesională seculară ( sau chiar din convingere!) s-au îndepărtat de Hristos (că dă bine), sunt convinşi că ceea ce au realizat în viaţă şi pentru viaţa aceasta, se datorează tocmai acestei îndepărtări. Întoarcerea ar însemna pierderea acumulărilor. Aşa că se înhamă şi mai tare la pământ, punând icoanele, candelele, cărţile de rugăciuni etc. sub obroc, şi chiar umplându-şi casele cu reprezentări ale lui Sfredelin, Ghiborţ, Bale-lungi, Amărel…În timp, aceștia au efectul unei bombe cu neutroni: ucid tot ce-i viu și lasă lucrurile neînsufleţite intacte.
Hristos se referă la viaţa “ lucrului nemuritor”, a sufletului, iar belșugul acestei vieţi constă în belșugul binecuvântărilor dumnezeiești în această viaţă și mulţumirile pe care le aducem, comoară cu care se “ cumpără” viaţa veșnică. Comoara se adună prin viaţă echilibrată, cumpătată și renunţare întru Hristos, la ce este de prisos, adică la deshămare treptată de la pământ, așa cum fac sfinţii, modelele nostre:
“Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.” (Troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași)
Viaţa este un șir de alegeri, dar singura care ar trebui să ne dea febră este: Lucru cel nemuritor sau înhămarea la pământ?







Nicușor Gliga    11/7/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian