Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv : Cumpăna

Gândesc că dintre toate creațile omului de odinioară, descoperirea balanței a fost la fel de importantă ca și rostogolirea obiectelor grele ce trebuiau mutate de la locul lor.
Rostogolirea l-a ajutat pe om să descopere beneficile roților, iar balanța la învățat avantajele cumpănei.
La vânat, lancea trebuia să fie bine cumpănită în mâna omului ca să țintească de la distanță punctul cel mai letal al animalui năpustit asupra lui.
Mai târziu la schimburile în natură, cumpăna a fost aceea ce echilibra drept ce am eu, cu ce ai tu.
Cumpăna la ajut pe om să scoată apa din inima pământului și mai e întâlnită pe meleagurile tării, și în nostalgica noastră memorie, când dorul derulează imagini dragi de acasă.
Datorită ei suntem înrădăcinați cu simțul cumpănirii moștenit din moși- strămoși, și pe seama acestui simț, numele nostru printre cei în mijlocul cărora trăim are rezonanță sănătoasă ce denotă incredere.

Mă gândeam la cumpănă acum după alegerile electorale canadiene, când rezultatele deciziei alegătorilor arată că aproape două treimi din populație aprobă promovarea unei politici de extremă stângă, ce va da guvernului liberal minoritar mandat să-și continue cu și mai multă forță politica din trecut a taxarii carbonului, a redistribuirii căștigurilor celor ce depășesc anumite venituri, a scumpirii draconice a combustibilului rutier, de încâlzire și de electricitate, și bine înțeles, a sporirii beneficilor celor din sectorul public, a noilor imigranți și-a primei națiuni. Promisiuni electorale ca lucrări dentare, învățământ, creșe și medicamente gratuite, au atras majoritatea alegătorilor din care aproape 8% au votat pentru și mai multe ”cuveniri” gratuite promise de Blocul Quebecoas.

Cum nici una din platformele politicienilor nu au menționat problemele economice, urmează să traversăm o dureroasă reducere a produselor industriale canadiene din lipsa investiților ce a atins deja limite îngrijorătoare. Măsurile propuse de liberali au efect negativ în industrie și inițiativele private, reduce nivelul nostru competitiv, conduce la avantajul exportului de capital în străinătate și facilitează șomaj, scumpiri și taxe mărite
canadienilor.

În 2015, guvernul Harper anunța că în bugetul următor Canada urma să aibe deficit zero după anii de redresare economică urmând crizei globale din 2008. (National Post, oct.31, 2019)
Venind la putere Liberalii au anunțat un deficit modest de 25 de miliarde în primii trei ani ai madatului, urmând ca în cel de-al patrulea an să-l reducă la zero.
Acește 25 de miliarde s-au umflat la suma de 70 de miliarde în 2019 și promisiunea lui Trudeau de buget balansat va atinge un deficit de 93 miliarde, în următorii patru ani. Astăzi datoria națională este de $18,700 pe persoană, încluzând fiecare bărbat, femeie și copil, și continuă să crească cu 54 milioane de dolari în fiecare zi.
Nici un politician nu se arată îngrijorat de acest tablou.

În ansamblu, Canada pare astăzi ca un pacient cu coloana vertebrală frântă în două locuri.
Fără îngrijire atentă și de lungă durată, nu sunt speranțe de ameliorare. Fiecare mișcare poate pricinui dureri acute greu de suportat. Dacă măsuri nu vor fi luate, e posibil ca frânturile să rămână permanente.
În josul țării unde primii exploratori europeni au descins pe Saint Lawrence River până în Quebec, localnicii din zilele noastre râvnesc gloria trecută când simbolul Florii de Crin era celebrat pe malurile fluviului Mississipi până în Golful Mexicului, dar puțini își amintesc astăzi de acele zile. Alianța lor cu restul Canadei arată ca o căsnicie desfuncțională continuată cu nazuri și daruri tot mai scumpe.
În zona mijlocie, prerile scâldate în marea de aur ale spicelor de grâu ondulând pe întinsul zărilor, nemăsurabile bogății zac ascunse în măruntaiele pământului așteptând scoaterea lor la suprafață,. Dar asta nu se poate face fiindcă sunt reguli și procese nerezolvate de multe generații. Populația din Alberta și Saskatchewan ce au ales (cu o singură excepție) doar reprezentanți conservatori, e nemulțumită de faptul că același guvern liberal, darnic în promisiuni neînfăptuite, va guverna țara

în următorii patru ani. Economia lor bazată pe extractia zăcămintelor naturale este împiedicată să profite de pe seama lor de opoziția multor guverne municipale, provinciale și proteste din țară ce-au reușit să blocheze implementarea lucrărilor de infrastructură energetice ca Transmontain Pipeline și Energy East. Deși economia lor suferă pierderi din 2014, participarea acestor provincii la planul de equalizare crează noi nemulțumiri, continuând să subvenționează fondurile de egalizare câtre celelate provincii, între care și Ontario, ce din 2010 nu poate acoperii necesitățiile unei populații crescânde în care industria este neglijată. Văzându-se nedreptățiți, mulți au început să privească posibilitatea despărțirii de restul Canadei solvabilă.

La prima conferință de presă după alegerile din octombrie, Trudeau a declarat: ”Canadienii au emis un mesaj clar că ei suspectează un guvern ce va lucra cu celelate partide pentru rezolvarea problemelor ce sunt importante pentru ei și asta este ce noi urmează să facem” Din păcate, singurul partid a cărui platformă diferă de toate celelalte partide este Partidul Conservator care deși a obținut votul popular în alegeri, se află în opoziție. Ar fi o soluție înțeleaptă din partea Liberalilor să considere punctele de vedere conservative ce se bucură de suportul celor mai mulți alegători. Cumpănind dorințele acestora cu cele ale liberalior dintre care cei mai mulți preferă o politică de centru nealterată de sloganele unor activiști gălăgioși ce asmută mulțimi în stradă cu placarde și violență, ori acelor cu vederi ultranationaliste de separare, Trudeau ar putea crea în Canada unitatea dorită de fiecare.

Altminteri, analizând profilele caracterelor din fruntea celorlalte partide cu care ar putea forma următorul guvern, Trudeau va fi împins spre decizii nepopulare ce vor agrava condiția economică a țării, și va nemulțumii masele de alegători ce au încercat să treacă cu vederea peste greșelile lui trecute.

Cumpăna, dintre toate creațile umane, este aceea care menține echilibrul și astăzi, mai mult ca oricând, Canada
are nevoie de echilibru ca unică solutie ce ne poate menține nealterată unitatea și integritatea națională.

..........................

Toronto. Nov 2019




David Kimel    11/3/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian