Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


“Sfânta Familie” sub asediu

Între oraşele americane cu mulţi catolici, procentual Boston se află pe primul loc, înaintea marilor metropole New York, Los Angeles, Chicago. Statistic, din 3,8 milioane de locuitori, 2 milioane ar fi catolici. (http://ccnmtl.columbia.edu/projects/caseconsortium/casestudies/14/casestudy/www/layout/case_id_14_id_144.html ).
Totuşi nu se simte ambianţa spirituală catolică, deşi există biserici, câteva având ca patron spiritual pe Sf.Iosif, patronul familiei catolice, al “ Sfintei Familii”, şi patronul Bisericii Catolice!

Cultul " Sfintei Familii" este o altă invenţie în cadrul Bisericii Catolice, promovată în contextul restrângerii puterii temporale a Vaticanului şi a industrializării.

În mediile catolice, spune Joan Castellar-Gassol ( vezi: GAUDI - La vie d'un visionnaire- Ediciones de 1984, Barcelona), figura lui pater familias prin excelenţă, " Tatăl Familiei şi al Evangheliilor" era Josif tâmplarul, tatăl putativ ( adoptiv) al lui Iisus.
Josif devine treptat o figură de seamă în repertoriul sfinţilor catolici.
Pentru credincioşii pioşi şi anumiţi lideri religioşi, Josif era considerat garantul “Sfintei Familii” şi deci model de cap de familie pentru familia catolică tradiţională, ameninţată cu dezintegrarea, ca urmare a industrializării.

În sec.XV, numele Josif, era foarte rar printre ibericii catolici, pentru care era un nume din onomastica Vechiului Testament, purtat de cetăţenii evrei. Începând cu sec.XVIII, numele se popularizează şi se răspândeşte atât de mult, încât o zicală populară catalană spunea : De Joseps,Joans i ases, N'hi per totes les cases ( Toate casele sunt pline de Josefi, de Ioani şi de măgari).

Se înmulţesc iniţiativele de promovare a cultului Sfintei Familii.
În Belgia , la Ličge, căpitanul Henri-Hubert Belletable înfiinţează” l'Association de la Sainte Famille”.
În Franţa , un anume Joseph Huguet scoate o revistă intitulată “Propagateur de la dévotion a saint Joseph”. Papa Pius al IX-lea îl proclamă pe Sfântul Josif, patronul Bisericii Catolice!
La Barcelona, librarul catalan, Josep Maria Bocabella, editează o revistă cu același nume ca în Franţa, pe care o distribuie în Catalonia, în provinciile spaniole, în America Latină.
Pe acest fond de entuziasm și efervescenţă spirituală ( stimulate și de apariţia marială de la Lourdes, Franţa 1858), preotul catalan Josep Manyanet are viziunea asupra unei catedrale măreţe dedicată patriarhului Sfântul Josif.

Ṣi așa s-a ajuns la “Sagrada Familia”.
Începută în 1882 ( arhitect Francisco de Paula del Villar), construcţia catedralei este preluată din 1883 ( după moartea lui Paula del Villar) de Anton Gaudi (https://en.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD ), care modifică proiectul conform viziunilor sale.
La moartea lui Gaudi, în 1926, mai puţin de un sfert din proiect era realizat.
Finisajul complet se prevede a se termina în 2026!

În Occident, în magazinele pentru obiecte religioase, se oferă icoane, statuete, reprezentând pe Maica Domnului, pe Josif ( destul de tânăr) și Iisus între ei. Un fel de poză de familie care lasă impresia că Josif este tatăl trupesc al lui Iisus!
Sugestie pe care o regăsim și în cântecul lui Georges Moustaki, “Joseph (Mon Vieux Joseph)” ( https://www.youtube.com/watch?v=0Hpq2eFXp9M)
Ṣi la noi, pe tarabele care vând obiecte de cult ortodoxe, am văzut asemenea " icoane"!

" Sagrada Familia"(https://en.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia) este o construcţie extrem de costisitoare. După aspect, pare mai degrabă un templu din basme
Am impresia că același zeu care l-a inspirat pe Chalermahai Konsitpipat ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chalermchai_Kositpipat ) în construirea “templului alb”, Wat Rong Khun, (https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Rong_ ) l-a inspirat și pe Gaudi...
Dar, nu vreau să atentez la libertatea de credinţă a celor care au construit și a celor care cred.

Ar fi bine ca fiecare familie creștină să fie o “ sagrada familia”.

Poate cultul “Sfintei Familii” a reușit, cât de cât, să apere familia catolică de destrămare în revoluţia industrială, dar au venit revoluţiile sexuale ale sec.XX, revoluţii care continuă, și continuă…
“ Sfânta familie” este dărâmată chiar de creștinii catolici ( și nu numai catolici…).
Opoziţia Bisericii Catolice ( Enciclica Papei Paul al VI-lea din 1968), faţă de controlul artificial al nașterilor, a dus la proteste…Au urmat protestele în favoarea avorturilor…
Supăraţi și supărate, enoriașii și enoriașele au lăsat-o mai moale cu mersul la biserică sau au renunţat, inclusiv în Boston. Au la dispoziţie alte oferte: yoga, zumba, zen, tai chi…

Când se va termina “ Sagrada Familia”, ( dacă se va termina), turiștii care o vor vizita, vor întreba: Ce este aceea o familie ?






Nicuşor Gliga    9/27/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian