Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de emigratie - Express entry si conditii de admisibilitate

Primim adeseori telefoane si mesaje pentru ne a cere informatii despre Express entry.
De obicei intrebarile vin din partea unor posibili candidati entuziasti si nu prea informati care ne spun ``imi place in Canada si vreau sa vin cu Express entry, ca merge repede...``.
Dar nu ``merge repede`` si sint citeva etape ce trebuiesc parcurse pentru pregatirea unei aplicatii. De asemenea, unii candidati isi pot ameliora sansele o data ce inteleg ce inseamna Express entry.
Sistemul Express Entry ( https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry.html ) este o baza de date ce creaza o rezerva de candidaturi cu diferite profile profesionale.

Acest bazin este sursa pentru trei programe federale de imigratie economica:
1 – Programul federal pentru lucratori calificati;
2 – Programul federal pentru lucratori cu specializari in meserii in cerere;
3 – Categoria Experienta canadiana.

Dintre candidatii din Express entry, provinciile si teritoriile canadiene vor selecta si ele profile ce corespund cererilor specifice ale pietei de munca locale ( este vorba de programele pentru candidatii provinciali – Provincial Nominee Program, PNP)
Alcatuirea unui profil Express entry este prima etapa pentru a putea imigra in Canada ca rezident permanent dar faptul de a avea acest profil nu este o garantie ca un candidat va primi o invitatie pentru a prezenta o cerere de rezidenta permanenta.
Express entry utilizeza doua grile de evaluare. Prima grila de evaluare stabileste daca persoana care vrea sa alcatuiasca un profil in Express entry este admisibila. A doua grila este cea care utilizeaza criteriile din SCG (Sistemul de clasament global) si care va clasa candidatura in bazinul Express entry, cei mai buni fiind invitati sa continue demersurile.

Ce inseamna a fi admisibil?
Evaluarile se fac pentru famile (sot, sotie) pentru a determina care persoana va obtine cele mai multe puncte si va fi candidatul principal. Daca vom considera programul cel mai general, Programul federal pentru lucratori calificati, vor fi eligibili cei ce obtin minimum 67 de puncte din 100 (punctaj maxim).
In aceasta prima grila de evaluare sint considerate : competentele lingvistice (maximum 28 de puncte), diplomele obtinute ( maximum de 25 de puncte), experienta de munca (maximum 15 puncte), virsta (maximum 12 puncte), oferta de lucru validata in Canada ( 10 puncte), caracteristici ale candidatului (si ale sotului/sotiei) care faciliteaza adaptarea in Canada (10 puncte).

Candidatii interesati sa-si alcatuiasca un profil in Express entry trebuie sa pregateasca in prealabil documentele necesare : testele de cunostinte linvistice si echivalarea oficiala a diplomelor obtinute (Educational Credential Assessment).
Pentru cele din urma, IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) a desemnat numai cinci organisme canadiene care au exigente diferite in privinta procedurii, a costurilor si a termenului de procesare a cererilor, deci recomandam sa fie consultate inainte de a hotari cu care dintre ele veti lucra (https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/documents/education-assessed/how.html.)

Aceste institutii sint:
• Comparative Education Service – University of Toronto School of Continuing Studies International Credential Assessment Service of Canada
• World Education Services
• International Qualifications Assessment Service
• International Credential Evaluation Service
In ceeace priveste experienta de munca, pentru a fi admisibili in programul pentru lucratori calificati, este foarte importanta exigenta de a calcula perioada cind s-a lucrat la timp plin, adica cel putin 30h/saptamina, platit cu salariu legal, in pozitii calificate considerate la nivelul 0, A si B din Clasificarea nationala a ocupatiilor din Canada (NOC - National Occupational Classification).

Mai sint alte detalii si nu lipsite de importanta in ceea ce priveste tipul de teste lingvistice, definitia factorilor ce intra in capitolul ‘’Adaptabilitate’’ ce inseamna oferta de munca validata etc. Din aceste motive, asistenta unui specialist in imigratie poate fi necesara caci va evita greseli si pierdere de timp.
In final, in evaluarea la acest nivel, daca intr-un cuplu, amindoi sotii obtin 67 de puncte sau mai mult, se va studia care din doi va obtine mai multe puncte in sistemul SCG pentru a maximiza sansele de a primi o invitatie pentru a cere rezidenta permanenta.

Cei ce obtin mai putin de 67 de puncte nu vor putea alcatui un profil in Express entry insa ar putea studia posibilitatea de a-si ameliora candidatura daca isi vor imbunatati cunostintele de franceza/engleza, daca mai obtin o diploma sau daca reusesc sa aiba o oferta de lucru validata in Canada.
Dupa cum am mentionat la inceputu prezentarii, crearea unui profil in Express entry este numai prima etapa. Urmeaza a doua, cea a evaluarii scorului posibil in SCG si a decide in fond daca Express entry este solutia ce va convine si daca nu, care ar fi alte alternative realizabile.

Deci, in numarul urmator revenim cu detalii asupra evaluarii in SCG.

Pina atunci, va dorim numai bine.

........................................................................................
Nota Observator ;
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau 514 - 489 2769.


Anca Tismanariu    9/15/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian