Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Prin Canada- Eseu de vacanță

Cum mi-a salvat Richard Feynman o relatie - Bolero de tRavel, cândva în 2007

"If you do not know what the rules of the games are, all we are allowed to do is to watch the playing.
Of course, if we watch long enough, we may eventually catch on to a few of the rules."
Richard Feynman

Ne-am trezit de dimineață hotarâți să plecam din Collingwood spre Bruce Peninsula. Ne propusesem să vizităm "The Grotto", faimoasă pentru formațiunile de stâncă săpate în piatră de apa albastră-verzuie a golfului Georgian Bay, în Bruce Penisula, Tobermory, din provincia Ontario.
Era pentru prima oară cand íl luam pe Andrei cu noi si toți eram pe un tărâm nou - Andrei experimenta pentru prima data o noua formulă, alta decât în compania tatălui lui; partenerul meu - fațeta mea de mamă, iar eu, undeva la mijloc, sperând ca totul sa iasă bine, gândindu-ma cum am să navighez cu succes printre anxietatile personale şi ale celorlalți.

Dimineața nu a început bine.
Andrei ne-a anunțat, cu un aer hotarât cą el nu merge, ramâne la hotel să joace video games.
Îmi "instruisem" partenerul înainte să nu intervină daca lucrurile nu vor merge bine. O teamă tot timpul vine sa roadă la temelia oricărei proiectări optimiste.
Nu au contat explicațiile logice, rugămințile, promisiunile, Andrei era de neclintit.
Ultima mea carte, cea pe care orice părinte se teme s-o folosească, a fost cea a "amenințării" - am spus ca WII--ul si video games merg cu mine daca nu se urcă în maşină.
Ne-am îmbarcat toți cu un aer nefericit. Nu mai ştiam niciunul pentru ce ne puneam centurile de siguranță, eram în "free fall", tacuți, supărați, fără niciun chef. Fiecare era îndreptațit la propriile sentimente personale şi era greu de găsit o cale de comunicare. Tăcerea agresivă era singura care ne unea la acel moment. Şi probabil a fost o minune că niciunul dintre noi nu a izbucnit intr-un acces de furie.

Printre CD-urile din masina erau si faimoasele conferinte ale lui Richard Feynman, marele fizicist, laureat Nobel in 1965 în fizica atomica.
"The Feynman's Lectures on Physics" au fost susținute în fața studentilor de la California Institute of Technology (Caltech) între anii 1961-1963, pe vremea cand se puneau bazele fizicii cuantice. Conferințele, care au avut drept scop introducerea studenţilor în noile descoperiri ale fizicii atomice într-un mod mai atractiv decat programa existentă, au fost un succes datorita personalității magnetice a lui Richard Feynman. Cei de la Caltech au înțeles importanța momentului şi au înregistrat lecturile.

Am pus prima conferinta din cele referitoare la "cuantum mechanics" în player si am închis ochii golită de orice speranță că lucrurile s-ar putea schimba în bine. Era clar, va fi o zi proastă pentru toți.
Din fericire, niciunul dintre noi nu a protestat, probabil niciunul nu am dat vreo importanță vocii de fundal la început, însă după un timp cuvintele au început să țeasă o pânză invizibilă.
Am mers tăcuţi toti, ore in şir, ascultându-l pe Feynman hipnotizați şi magia lui a început sa lucreze la nivel subatomic

Am ajuns la "The Grotto" şi ceva se schimbase în atitudinea tuturor.
Plimbarea a fost o plăcere, ne-am cățărat pe stânci, am privit apa limpede, am deschis căi de comunicare, am schimbat impresii.
Ajunşi din nou la maşină după o zi minunată, Andrei spune: "îmi pare aşa bine ca am venit aici, este superb, când o sa am o prietena aici am s-o aduc ca s-o impresionez. Acum, hai să îl mai ascultăm pe omul care vorbeşte atat de frumos despre particulele atomice. "
Am schimbat un zâmbet cu partenerul meu, realizând ca la nivel subatomic, particulele lucrează, oricâte ziduri am ridica înaintea lor.

Feynman's "therapy" - faimoasele conferinte de la Caltech- sunt la dispoziția tuturor pe internet din 2013.
Chiar dacă fizica cuantică s-a schimbat şi se schimbă pe zi ce trece, noi particule fiind descoperite şi scindându-se în fiecare moment, pionierii acestui domeniu au crezut intr-o idee şi au incercat să facă lumină într-un domeniu nevăzut ca şi acela al sentimentelor omeneşti. Feynman ramâne un adevarat magician al domeniului fizicii cuantice, un domeniu pe atunci doar imaginat.

Iar la nivel personal, în acea zi, şi un conspirator la magia lumii.
"If you want to solve a problem you have not solved before, you have to leave the door to the unknown ajar."
Richard Feynman

Notă:
Accesul la "Grotto Provincial Park" se face cu rezervarea in avans, numărul locurilor de parcare fiind limitat. Rezervare online din mai până în octombrie la:
wwwreservation.pc.gc.ca

Doriţi să contribuiți cu impresii de vacanţa la "Bolero de tRavel":
isabela.gilcescu@gmail.com

Isabela Gîlcescu
Toronto, 2019

Isabela Gîlcescu     9/8/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian