Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


A venit toamna...

Suntem in septembrie, luna sfarsitului verii, luna echinoctiului de toamna, dar, totodata, luna inceperii cursurilor scolare si universitare intr-un nou an de studii.

A intrat in traditie, aproape in toate tarile, ca pregatirea tinerelor generatii sa devina o problema strategica, iar evenimentele legate de scoala sa capete o importanta nationala.
Inca din timpuri indepartate, diriguitorii tarilor si comunitatilor umane, inteleptii popoarelor au pus pe primul plan al preocuparilor lor necesitatea pregatirii temeinice a tineretului pentru viata, optiunea pentru o instruire pe care astazi o numim formativa.
Reverberatii deosebite pe plan mondial ale unor asemenea preocupari se produc mai ales acum, paralel cu tendintele spre globalizare si fata de starile conflictuale din lume, de amenintarile terorismului, drogurilor, desconsiderarii familiei si moralei traditionale.

In Canada scolile, incep, dupa labor day, marti 3 septembrie.
Despre deschiderea scolilor, s-a scris si s-a vorbit in fiecare an si in Canada, “Back to school” devenind un cuvant de ordine pentru cele mai diferite domenii si niveluri de activitate.
Autoritatea scolara rezolva, pentru fiecare nou an de invatamant, problemele redimensionarii structurii si retelei scolilor – pe tipuri, grade si profiluri, potrivit cerintelor, asigura personalul de predare si innoirea zestrei materiale a unitatilor de invatamant. Firmele comerciale, de transport, cabinetele medicale, institutiile de spectacole, organizatiile sportive nu sunt mai putin implicate, sustinand animatia caracteristica prezentei cotidiene a copiilor si tinerilor in toate localitatile.

Griji deosebite au, desigur, parintii, bunicii, studentii insisi si formatorii lor – teachers and professors.
Fiindca am amintit de formatori, sa spunem, asa cum si altii subliniaza, cu prilejul deschiderii scolilor, in septembrie, ca invatatorul, profesorul, dascalul in general, se dovedeste indispensabil in scoala – si asa va fi perpetuu, caci tehnologia moderna are importanta ei deosebita, dar cel care indruma, care confirma stradania tanarului de a folosi individual tehnica, mijloacele moderne de studiu, cel care comunica de la constiinta la constiinta si de la suflet la suflet cu invatacelul este dascalul.

Prin tinuta morala, prin verticalitate, prin intruchiparea onestitatii si adevarului, venerabilii dascali constituie repere de urmat in viata pentru elevii si studentii pe care i-au format.
Fiecare dintre noi ne aducem aminte, la inceput de toamna, de primul nostru invatator, de profesorii care ne-au descoperit atatea si atatea lucruri minunate si ne-au ajutat sa devenim oameni completi, sa depasim greutatile vietii si sa ne realizam in plan profesional, social si familial.
Dascalii merita omagiul nostru si o astfel de atitudine trebuie s-o insuflam – ca parinti, ca bunici, ca sfatuitori – fiilor nostri, fiicelor noastre, nepotilor, copiilor si tinerilor apropiati.
Marii si neuitatii nostri dascali ne-au dat dragostea lor inainte de toate si asta se cuvine sa dam si noi mai departe ca unica recunostinta posibila.

Sa ne indreptam cu dragoste spre micii “studenti”, scolarii care pasesc in clasa I elementara, mandri de ghiozdanele pe care loe-au primit in dar cu prilejul inceperii scolii.
Sa-i insotim discret, cu intelegere si dragoste pe adolescentii din ultimele clase ale highschools-urilor in preocuparile lor pentru alegerea drumului in viata si pe proaspetii studenti ai colegiilor si universitatilor in dorinta lor de a aprofunda sistematic si asiduu domeniile carora li s-au consacrat.

Suntem in Septembrie din nou, in una dintre lunile cele mai frumoase, mai generoase si parca si mai umane, mai pozitive luni ale anului
Si in Canada, ca si in Romania - si in toata zona temperata a emisferei de nord dispozitia generala, dupa incheierea vacantelor si concediilor de tot felul, este mai favorabila unor noi inceputuri, parca si mai angajanta ca alta data.
Lumea este mai deschisa, mai optimista si mai comunicativa, iar viata ne apare si mai frumoasa.
Septembrie este o luna calma, senina, luminoasa si foarte favorabila oamenilor; vara nu s-a sfarsit de tot, iar toamna, desi in apropiere, nu s-a instalat inca.

Va dorim sa aveti un Septembrie frumos si bogat in toate cele bune !

Dumitru Puiu Popescu    9/3/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian