Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Scrisoare din Timmins, la Nord de Toronto

Dragi Prieteni

Va scriu din Timmins acest frumos oras la Nord de Toronto (nu destul de la Nord, cum ne amuzam uneori cei de-aici) orasul in care s-a nascut, a trait si a lucrat ( la « MacDonald ») celebra SHANIA TWAIN inainte sa devina o supervedeta mondiala. Intimplator o cunosc personal si le spun la unii, cite-odata ca a fost prima mea sotie.
Cind ei se amuza de “poanta” eu scot citeva poze cu noi doi si amicii ingalbenesc !!

La Timmins are loc si traditionalul « Festival Multicultural ».
Ce este acest festival ?
In primul rind va voi scrie citeva generalitati dupa care voi descrie Festivalul din acest an.

Acest festival aduna la un loc reprezentanti din toate (sau din majoritatea) grupurile etnice care traiesc in oras. La festival are loc o parada, au loc manifestari culturale – si fiecare « tara » trebuie sa participe cu mincare traditionala de « acasa » care se vinde numeroselor persoane care vin cu mic cu mare, de ani de zile la acest festival.

ACEST FESTIVAL PRACTIC APROPIE OAMENII INDIFERENT DE UNDE PROVIN SI DEMONSTREAZA FOARTE CLAR CA GRUPURI ETNICE FOARTE DIVERSE POT TRAI IN PERFECTA ARMONIE IN ACELASI ORAS, UNDE TOTI SA STRADUIESC SA CONSTRUIASCA UN ORAS MAI FRUMOS, MAI BOGAT SI MAI DIVERS, PENTRU TOTI SI IN PRIMUL RIND PENTRU COPII SI GENERATIILE VIITOARE.

Localnicii, adica cei nascuti pe-aici- in special anglofoni (Englezi, Irlandezi, Scotieni) si Francofoni (cu “radacini” Franceze) apreciaza enorm acest Festival deoarece au ocazia sa cunoasca « pe viu » reprezentanti din toate comunitatile si invata despre cultura lor. Si- poate mai presus de toate se ospateaza si savureaza toate bunatatile posibile si imposibile pregatite de diversele grupuri etnice. Invatind mai mult despre cultura si traditiile altor tari localnicii devin mai toleranti si mai generosi.

Sa vedem acum cum s-a desfasurat Festivalul Multicultural din Timmins editia 48 (!!)
Comunitatea Romana a anuntat ca va participa la Festival. La fel si citeva tari din Africa (Ghana, Camerun, Africa de Sud ) si din Caraibe (Trinidad, Jamaica, St Vincent, Haiti) si-au anuntat participarea, grupindu-se impreuna .
Citiva reprezentanti au fost invitati la Primarie unde li s-au facut poze.
Printre cei prezenti a fost si reprezentanta noastra, Liliana (‘…”fuge, fuge nadravana,” cum zicea atit de indragitul cintec.....) Brailescu din Tecuci si apoi Galati, casatorita cu un domn de origine Indiana, D-l Raj Mohanty.

A sosit si ziua Festivalului- care a fost intens mediatizat, atragind nu doar public din oras ci si din zone aflate la 3-4 ore de calatorie cu masina.
Festivalul trebuia sa se deschida la ora 12:30, ceea ce s-a si intimplat, dar de pe la ora 11:00 foarte greu puteai gasi parcare si doar la ceva distanta.....(m-am simtit –aproape- ca la Cluj, mergi la opera si parchezi in Floresti-cu deosebirea ca totusi am gasit intr-un final parcare)

Festivalul s-a desfasurat in enormul centru cultural « Mc INTYRE » (din cartierul « Schumacher ») pe care eu il cunosc foarte bine deoarece in marile Sali de bal am cintat cu formatia de big band « The Timmins All Star Big Band” multi ani consecutiv(i) Showul de Anul Nou.
Festivalul a avut loc in Arena de hochei. A fost o zi superba, insorita si calduroasa. La intrare nu se vindeau bilete ; intrarea se facea pe baza unor donatii, mai degraba simbolice.
O data intrati oamenii isi cautau locurile preferate in tribune.
Foarte multa lume a venit sub forma de 3 generatii, bunicii, copii si nepotii.

In incinta patinoarului pe margine, chiar in fata panourilor de plastic transparent ( care-ii protejeaza pe spectatori la meciurile de hochei) s-au instalat standurile diferitelor “TARI” participante.
.Lumea nu avea inca voie sa intre, trebuia sa stea in tribune.
In mijlocul patinoarului s-a construit o scena patrata, asemanatoare cu un ring de box, dar ceva mai mare, pentru programul artistic.

La inceput s-a intonat –fireste- Imnul National al Canadei “O Canada” compus de Calixha Lavalee- care – in mod intimplator a fost strabunicul unei paciente din clinica mea.
In continuare au tinut scurte cuvintari primarul din Timmins si doi Membrii ai Parlamentului care reprezinta orasul si intreaga zona

Apoi a inceput Parada Natiunilor care s-a desfasurat in mod identic cu parazile de la Jocurile Olimpice. Au participat urmatoarele TARI –repreprezentate de grupurile etnice din oras:
Austria, China, Croatia,Filipine, Finlanda, Germania, India, Aborigenii, Grupul Francofon, Italia, Jamaica, Olanda, Peru, Romania, Scotia, Ucraina si Tarile Africane (Ghana, Camerun si Africa de Sud) impreuna cu Tarile din Caraibe (Haiti, St Vincent si Trinidad-Tobago).
S-a scos in evidenta ca pe linga tarile de acuma “consacrate” vor aparea si oaspeti noi- si anume Tarile Africane si Tarile din Caraibe- sub forma unui singur grup compact precum si Romania.

In aceasta afirmatie s-a strecurat o eroare. in sensul ca in trecut, multi ani Romania a participat la acest festival.
Totusi- in ultimii 2-3 ani Romania nu a participat din mai multe motive.
La sfirsit de 2015, extrem de iubitul cuplu Diana si George Stoian – au decedat amindoi in doar 10 zile.
Ulterior a decedat si Parintele Jivcu, de loc din Cluj, la venerabila virsta de 92 de ani.
Aceste decese si lipsa serviciilor religioase pentru comunitatea Romana au dus la scaderea evidenta a moralului comunitatii. Apoi,citeva familii foarte indragite, de Romani s-au mutat in alte orase.
In fine- de parca aceste evenimente nu ar fi fost deajuns, mai multi membrii ai micii comunitati Romanesti s-au imbolnavit foarte grav, viata lor fiind in serios pericol.( unul dintre ei fiind chiar subsemnatul).
Dar – din fericire- toti au trecut cu bine peste boala.

Recent a sosit in oras Parintele Stelian Orlando si moralul comunitatii s-a imbunatatit semnificativ. In aceste conditii am hotarit ca Romania sa revina in rindul participantelor la Festivalul Multicultural.
Pina la urma, desi suntem foarte putini, noi Romanii am adus si continuam sa aducem un aport foarte substantial la bunastarea orasului si a districtului. Si atunci de ce sa ne ascundem ??

La parada fiecare mini-delegatie avea un Port-drapel. Unele comunitati au trimis la parada doar o singura persoana – amintind de unele tari liliputane participante la Olimpiade (Guam, Nauru, Samoa, San Marino,China) etc) in care singurul sportiv era in acelasi timp port-drapel, competitor, antrenor, preparator fizic, manager, psiholog, doctor, spectator, securist , gazetar, bucatar, etc..Fiecare Port-drapel urca pe scena si la sfirsit in aplauzele publicului-pe scena s-au aflat toate tarile cu steagurile respective.
Acum usile s-au deschis larg si multimea a fost indemnata(« slobozita » ca sa nu spun “asmutita” ) in patinoar, pentru a urmari programul artistic si mai ales pentru a se desfata cu bunatatile de pe mese, unele aduse din afara, direct de pe grill.
In doar citeva minute s-au facut cozi la diferitele standuri. Apoi lumea a inceput sa migreze de la stand la stand si cind nu au mai putut minca dar au vazut ceva apetisant au cumparat sa duca acasa la pachet.

La Standul Romanesc, frumos impodobit cu harta Romaniei, un steag tricolor pe masa ( a fost steagul meu care a stat pe biroul cabinetului meu medical timp de 32 de ani !), etc. s-au servit ardei umpluti deliciosi precum si prajituri si cozonaci traditionali. Toate aceste bunatati au facut deliciul clientilor.
Unii cu mai multa « experienta » au fost putin neplacut surprinsi de faptul ca Romanii nu au pregatit minunatele sarmale, ca in urma cu ani…
Acuma ce sa facem, (?) am dorit si noi sa prezentam si alte bunatati de-ale noastre…cu atit mai mult cu cit bunul nostru prieten, distinsul si extrem de apreciatul inginer Iulian Radu ( a nu se confunda cu arbitrul de fotbal cu acelasi nume) care prepara cele mai bune sarmale,(!!!) era plecat sa-si viziteze mama in Romania.
La standul romanesc s-au aflat Anca Radu (avocat) Liliana Mohanty (profesoara), Oana Cristea (avocata care s-a mutat de curind la Timmins), Carmen Radu (profesoara) si subsemnatul George Freundlich (medic, directorul Spitalului « Bingham Memorial »)
Ulterior ni s-a alaturat si Parintele Stelian Orlando care a sosit direct de la Biserica Romaneasca « St Mary’s” dupa slujba religioasa.Nu toti Romanii din Timmins si din zona au venit la acest festival, unii alegind sa-si petreaca Duminica in alte feluri.

Iata si un fapt mai deosebit. Daca Liliana Mohanty s-a aflat la standul Romanesc, sotul ei D-l Raj s-a aflat la Standul Indian. Cind totul s-a terminat si-au strins copii adorabili si –obositi –dar fericiti – au plecat acasa.

Pe tot parcursul fiestei culinare pe scena a avut loc un program artistic cu Ansambluri de dans Ucrainiene,
Traditii Chinezesti, coruri etc.
Comunitatea Romana a fost reprezentata de o eleva de la Liceul de Muzica, Eva Miller (ai carei bunici sunt Romani) care a cintat foarte frumos la vioara.
Festivalul a fost filmat de mai multe televiziuni si gazetarii diverselor ziare -intre cite o gustare- luau de zor interviuri la diferite standuri.....
Au existat numeroase bauturi racoritoare de toate felurile nu insa si alcool.
In felul acesta s-au prevenit posibile momente penibile si fiecare putea sa mearga linistit la masina si sa conduca in siguranta….

La sfirsit spectatorii si-au manifestat bucuria, entuziasmul si aprecierea pentru organizarea acestui foarte popular festival si au promis ca vor reveni cu placere la editiile viitoare.……George V. Freundlich MD    9/2/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian