Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Lucruri despre care nu ştiai că au fost inventate de canadieni

Canadienii sunt "responsabili" de multe invenţii care se folosesc cotidian. Fie că te duci să cumperi ouă, faci curat în casă, mănânci unt de arahide sau admiri sânii perfect conturaţi ai unei tipe, toate acestea sunt posibile datorită inventatorilor din Canada .


1. Untul de arahide

Farmacistul Marcellus Gilmore Edson din Montreal a conceput untul de arahide, patentat în 1884, ca o opţiune alimentară pentru oamenii care nu puteau mesteca.
2. Sutienul Wonderbra

Devenit un accesoriu de bază pentru doamnele cu sânii mici (dar nu numai) are un succes incredibil: în lume se vinde un sutien Wonderbra la fiecare 15 secunde. Puţină lume ştie însă că cel mai popular sutien push-up a fost inventat de compania canadiană Lady Corset Company în 1939. Datorită succesului avut, compania şi-a schimbat numele în cel al produsului, Wonderbra, în 1961.

3. Kilometrajul

Călătoria cu automobilul nu a mai fost aceeaşi după anul 1854, când inventatorul Samule McKeen din Nova Scoţia a inventat dispozitivul de masurare a distanţei parcurse de maşină.

4. Plugul de zăpadă

Aţi fi crezut vreodată că plugul de zăpadă a fost inventat de un... dentist? Ei bine, acesta este adevărul istoric. Doctorul stomatolog J.W. Elliot din Toronto a fost primul care a imaginat un astfel de dispozitiv, pentru curăţarea şinelor de tren. Tot canadienii au inventat snowmobilul şi frezele de zăpadă.
5. Cartonul de ouă

Editorul unui ziar din British Columbia, Joseph Coyle, este cel care a inventat, în 1911, acest simplu dispozitiv care simplifică enorm transportul şi depozitarea ouălor.

6. IMAX

Producătorii de film Graeme Ferguson, Roman Kroiter şi Robert Kerr, alături de inginerul Robert C. Shaw sunt cei care au pus bazele acestui standard şi au fondat compania IMAX Corporation în 1967. Primul film produs cu ajutorul acestei tehnologii a fost realizat în 1970.

7. Merele McIntosh

Celebrele mere McIntosh au avut o "naştere" destul de grea. În 1811, fermierul John McIntosh a început crearea soiului prin altoirea merilor sălbatici la ferma sa din South Dundas, iar recunoaşterea oficială a avut loc 24 de ani mai târziu, în 1835.

8. Walkie-Talkie

Walkie-Talkie-urile au fost inventate de Don Hings în 1937. Doi ani mai târziu, atunci când Canada a decarat război Germaniei, el a adaptat invenţia sa pentru uz militar.

9. Reluarea instantanee

Reluările fazelor sportive (şi nu numai) au fost inventate de George Retzlaff, producător la televiziunea CBC în 1955. Lui i-a venit ideea de a înregistra cu ajutorul unui kinescop imaginile de pe ecranul televizorului în timpul transmisiunii directe şi redarea lor imediat după o fază frumoasă sau controversată. Prima folosire a reluării a fost în timpul transmiterii unui meci de hochei.

10. Sirena pentru ceaţă

Foarte folosită înainte de implementarea radarelor şi a comunicării prin radio, mai ales pe vapoare şi trenuri, sirena de ceaţă acţionată de abur a fost inventată de Robert Foulis în 1854. Foulis a murit sărac, fără a avea niciun beneficiu de pe urma invenţiei sale, pentru că nu a înregistrat-o.

11. Cerneala verde pentru bancnote

Cred că există foarte puţină lume care nu a văzut (fie şi în poze) bancnotele americane. Cerneala folosită la tipărirea "verzişorilor" a fost inventată în 1862 de Thomas Sterry Hunt.

12. Etichetele pentru bagaje

Etichetele pentru bagaje au fost inventate de John Michael Lyons din New Brunswick . Chiar dacă la vremea respectivă nu conţineau coduri de bare, informaţia era suficientă: numele proprietarului, locul de plecare, destinaţia.

13. Rola de zugrăvit (trafaletele)

Istoria acestei utile scule este destul de încurcată. Trafaletele a fost inventat de canadianul Norman Breakey, în 1940, dar inventatorul american Richards C. Adams a îmbunătăţit designul şi a înregistrat patentul.

14. Timpul standard

Inginerul Sandford Fleming a implementat timpul standard în mersul trenurilor în 1883, atât în Canada , cât şi în statele Unite. brought standard time to U.S. and Canadian railways in 1883. Zonele orare (time zones) au fost legalizate în Statele Unite în 1918 şi apoi implementate în întreaga lume în 1929
.
15. Autobuzele cu rampă pentru scaunul cu rotile

Walter Harris Callow, un veteran de război orb şi paraplegic, a inventat în 1947 autobuzul cu rampă pentru cărucioare. Din păcate, prima şi ultima sa călătorie cu un astfel de autobuz a fost după moarte, la funeraliile sale.
16. Scaunul cu rolile electric

Persoanele cu handicap locomotor cunosc, cu siguranţă, faptul că inginerul George Klein le-a făcut lumea mult mai accesibilă şi deplasarea mai uşoară, cu invenţia sa din 1952.

17. Sacii de gunoi

Sacii de gunoi au fost inventaţi de Harry Wasylyk din Manitoba şi Larry Hansen din Ontario , în 1950. Invenşia a fost achiziţionată de Union Carbide Company, care a produs primii saci menajeri pentru uz comercial, Glad.
Nick Popescu    8/14/2019


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian