Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Sf. Papa Ioan Paul II si Papa Francisc viziteaza, ajuta Romania in momente de rascruce.

In 1999 se punea problema, a fi sau nu in Europa. In afara de asta era prima vizita, de la Marea Schisma, 1054, a unui Papa intr-o tara ortodoxa, a unei personalitati carismatice, care a contribuit la prabusirea Lagarului ortodoxo-comunist, care a vorbit romaneste cu un accent inconfundabil de familiar. „Crestinismul respira cu doi plamani, ortodox si catolic.“

Credinta la fel de sarbatorita ca si celebrarea cu Preafericitul Teoctist a liturghiei in Parcul Izvor, unde sute de mii scandau entuziasti, Unitate, Unitate! Sf. Papa Ioan Paul II le deschide apoi larg portile Europei si romanii adera la civilizatia euro-atlantica / acquis communautaire.

In 2019 romanii sunt in UE/NATO, cinci milioane traiesc, muncesc in vest, asa ca motto-ul vizitei papei Francisc raspunde acestor realitati, „Sa mergem impreuna!“ Dupa protocolul vizitei de stat, in Catedrala Mantuirii Neamului, ale caror clopote sunt o donatie a Sf. Papa Ioan Paul II, Preafericitul Daniel si papa Francisc se roaga in romana si latina. Tatal nostru.

Vizita e nu numai in capitala, ca a predecesorului sau, ci un pelerinaj si in Moldova, la Iasi, centrul catolicismului, in Transilvania, la Simleul-Ciuc, un simbol al traditiilor mariane, crestine maghiare si romane, la Blaj, centrul greco-catolicismului, Scolii Ardelene. Beatificarea de catre Papa a sapte episcopi greco-catolici martiri, care au platit cu viata refuzul de a trece la ortodoxie, pe Campia libertatii din Blaj, e un eveniment si national.

In „Roma mica“ s-au pus bazele natiunii romane. Ideea nationala e a greco-catolicilor, nu a ateilor iluministi, tot asa cum Fapta Unirii e a ortodocsilor moldo-valahi.
Credinţa și ordinea lumii se condiţionează. Daca Ideia greco-catolica si Fapta greco-ortodoxa au uneori dificultati de a merge impreuna, cu atat mai dificila e la Bucuresti ideea si infaptuirea, practica statului de drept occidental fără Biserica Romei, pentru ca Uniunea Europeana, urmasa Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, se bazează pe codul canonic romano-catolic actualizat / acquis communautaire.


Bremen

Dr Viorel Roman    6/2/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian