Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Scrisoare deschisă - ,,Muzica " de Sofia dr.Gelman Kiss

A citi o carte pe ecran ,fapt neobișnuit pentru mine, nu era prea simplu. Dar a meritat acest efort . Cartea m-a interesat deoarece am putut cunoaște ,părerile autorizate a unui cronicar muzical, a unei Doamne care trăiește pe deplin și participă la desvăluirea secretelor din spatele partiturilor muzicale și uneori ale vieții iluștrilor compozitori.

Compozitorii romîni de care vă ocupați ,își au fiecare secretul personal în crearea partiturilor.Ele se disting prin însăși coplexitatea sunetelor pe care uneori am avut prilejul să le audiez.Unul din compozitori,recte Sergiu NATRA l-am cunoscut în Israel,datorită unei vizite realizate la invitația stimatei Doamne-soția sa, ea însăși o artistă în domeniul artei plastice..Este vorba de perioada cînd eram Custode al Muzeului ,,BEIT Ha,TANAH ,,(Casa Bibliei,,din Tel-Aviv .Am vizitatt,de altfel și o expoziție de ceramică a doamnei Natra care se deschisese la muzeul din Petach-Tikva. Cît despre compozitorul S.Natra am avut prilejul de a audia unele din compoziții sale și îmi amintesc de un concert în care erau incluse unele partituri,în interpretate ,,Simfonietei,,din Beer-Șeva sub bagheta reposatului Mendi Rodan cu care am colaborat și ne-am împrietenit. În Romînia ,la Direcția Radio aveau loc cenacluri muzicale ,la care uneori participau cronicari a unor gazete ,alături de compozitori și interpreți.

În general ,lecturînd paginile scrise cu sensibilitate artistică,ne putem da seama de modul în care compozitorul își crează opera,căci uneori desvăluiți ,,secrete profesionale,,pe care noi ,,auditorii,,am dori să le cunoaștem.Ne mulțumim ,totuși cu cele cîteva minute de audiție,imaginîndu-ne-fiecare în felul său,a culturii muzicale -,dragostea pentru expresia pe care ne-o oferă interpretarea de către o orchestră sau alta. Învățasem de la Rodan ,chiar posibilitatea de a recunoaște interpretările pe care dirijori le dau acestor partituri.

Desigur ,dvs.ați desvoltat cu precădere modul în care compozitorii și-au creat operele-atunci cînd ați avut prilejul să-i cunoașteți,să –i interpelați. Distinsul ,reposatul maestru Leonard Bernstein,mi-a încîntat sufletul încă pe vremea acelor audiții de duminică dimineața transmise de T.V.Romînia.Am înțeles ,mai profund modul de interpretare al acestui Titan,cînd l-am reaudiat în Israel, citind comentarele unor cronicari, participînd la desbateri publice privind arta dirijorială.
Impresionant este capitolul ,,Pisicile și muzica,,Aici ,autoarea este interpreta principală a distinselor simțuri și sentimente.Ași spune că prin această,,fabulă,,ne permiteți să vă cunoaștem ,să apreciem vibrațiile sufletești,nobile .Capitolul ,,Portretul,,vine în ajutorul ,,lectorului și întregește portretul scriitoarei.Sunt unele afirmații cu caracter aș putea spune,,omenesc,,:A îmbătrînii nu este numai un proces .Este o misiune,,.Dacă sănătatea permite,procesul ,,îmbătrînire,,poate fi rodnic,chiar activ.

M-am bucurat să reîntîlnesc în paginile lucrării dvs.pe Radu Lupu,pianistul de faimă mondială,pe care am avut bucuria de a-l cunoaște personal în cadrul familiei la care adesea era oaspete la București (Filderman Dorian).Ca tineri ,conversțiile nu erau adesea pe teme muzicale .Dar în acest mod am putut să-i disting –la acea vreme ,calitățile spirituale,intlectuale.
În unele capitole precum Requviem ,rolul dirijorului,Polifonia reușiți să introduceți lectorul în unele,,secrete muzicale,,pe care auditorii,în general nu le cunoasc sau poate nici nu sunt interesați,în timp ce audiază concertul,pe cînd atenția le este atrasă de dirijor ,de solist și în general de audierea atentă a partiturii care nu odată trezește sentimente puternice.
Desigur ,ca lector cu oarecare pregătire și în domeniul muzical, apreciez efortul pe care autoarea l-a depus ,pentru a ne da o amplă imagine a muzicii în general și a ne introduce în inima vibrațiilor sunetelor musicale.

Cuvintele tipărite pe paginile unei cărți ,au darul să trezească în sufletul lectorului sentimente diverse. Aș putea să le compar cu acele diversificate sentimente pe care ni le răscolesc unele partituri prin interpretarea orchestrei.
Ajuns la ultima pagină ,printr-o simplă apăsătură,am constata că lucrarea citită pe ecran are deasemeni o nouă apariție la editura ,,SAGA,,a prietenului Adrian Graumfelds,,

Vă doresc un bine meritat succes.


Dr.Paul Leibovici     5/28/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian