Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de emigratie : Programul parenare parinti sau bunici - primirea invitatiilor de a completa aplicatia

Iata ca guvernul canadian a trimis invitatii potentialilor sponsori in programul de parenare a parintilor sau bunicilor (Parents and Grandparents Program – PGP) pentru a completa aplicatia.

Cei ce au primit invitatia au mai putin de 60 de zile ca sa trimita o cerere completa.
Reamintim ca acest program permite cetatenilor canadieni si rezidentilor permanenti care respecta anumite criterii ( despre care am dat detalii in numarul din februarie al ziarului Observatorul) sa sponsoreze parintii sau bunicii in vederea obtinerii statutului de rezident permanent Canadian, cu obligatia de a oferi ingrijire si support financiar membrilor de familie o data ce acestia au sosit in Canada.

Prin ingrijirea oferita membrilor de familie sponsorati, se intelege asigurarea hranei, imbracamintii, produselor de uz personal, asigurarea adapostului (locuintei), benzina (transport) si mobile sau alte obiecte necesare traiului cotidian. La acestea se mai adauga ingrijirile medicale care nu sint asigurate de regimul public de sanatate, de exemplu serviciile dentare sau oftalmo.
Este important de asemenea de mentionat ca sponsorii trebuie sa se asigure ca cei parenati si familiile lor nu vor avea nevoie sa recurga la ajutorul social pentru asigurarea traiului. Daca cei parenati vor primi ajutor social, sponsorul responsabil va trebui sa returneze sumele incasate. Durata responsabilitatii sponsorilor in programul PGP este de 20 de ani.

Obligatiile sponsorului incep din ziua cind persoana sponsorata si, daca e cazul membrii ei de familie, devin rezidenti permanenti canadieni. Schimbarile de situatie, de exemplu separare, divort, somaj, schimbari in situatia finanaciara sau moartea aplicantului principal in cazul cind exista membri de familie care ii insotesc – nu anuleaza responsabilitatile sponsorului. Acesta si co-semnatarul sau (daca este cazul) vor ramine obligati sa furnizeze elementele de baza pentru vietuire pe perioada de 20 de ani specificata de lege.
Profitam de ocazie ca sa amintim ca un ‘’Co-semnatar ‘’ poate fi sotul/sotia sau partenerul (a) de viata care poate semna cererea de sponsorare, indiferent de data casatoriei sau a coabitarii.

In situatia cind exista un co-semnatar, se va calcula venitul celor doi soti/parteneri, deci existenta unui co-semnatar poate facilita atingerea pragului de venit necesar pentru a putea parena. In aceasta situatie, cei doi soti/parteneri vor furniza fiecare dovada de venit eliberata de Canada Revenue Agency (CRA) pentru 3 ani imediat precedenti ai datei cererii de sponsorare.

In Ghidul pentru intocmirea aplicatiei, se vor gasi definitii si criterii detaliate ce trebuiesc intelese si respectate in intocmirea cererii de sponsorare. Utilizarea sfatului unui specialist in imigratie va usura intelegrea demersurilor, evitarea greselilor si a pierderii de timp si bani, mai ales in situatii cind numarul de aplicatii este plafonat si cei ce primesc invitatia a de a continua demersurile nu sint numerosi.

Reamintim ca Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) a propus un plafon de 20 000 aplicatii complete in acest program pentru anul 2019. Au fost acceptate 27 000 formulare ‘’Intentie de sponsorare’’ (Interest to Sponsor form) pe 28 ianuarie, pe baza principiului primul venit – primul servit, si acest numar a fost atins in mai putin de 10 minute.
Mai apoi, invitatiile au fost trimise in aceeasi ordine in care IRCC a primit formele de Intentie de sponsorare, dupa o verificare a eligibilitatii sponsorului si dupa ce au fost eliminate duplicatele (aplicatii facute de doua ori in numele acelorasi persoane). Invitatiile au fost emise intre 24-27 aprilie 2019.

Deci prima etapa pentru a avea posibilitatea de a primi o invitatie de a aplica in programul PGP, este trimiterea formularului ‘’Intentie de sponsorare’’ in perioada cind se primesc aceste formulare, de obicei la incepul anului, in luna ianuarie.
A doua etapa – cei interesati sa sponsoreze si care au primit invitatia de a urma procedurile au 60 de zile de la data primirii invitatiei ca sa trimita o cerere completa, adica formularele si toate documentele necesare.
Cei ce au trimis formularul ‘’Intentie de sponsorare’’ si nu au primit nici o invitatie, IRCC a anuntat ca vor pastra formularele si informatiile de contact. Pe site-ul IRCC se mentioneaza ca s-ar putea trimite un alt rind de invitatii in cursul anului 2019 daca ‘’vor avea nevoie de mai multi sponsori potentiali’’.
Ceea ce nu ar fi imposibil daca ne amintim ca in 2018 a fost un al doilea tur de invitatii in luna iulie si ca plafonul a fost marit de la 10 000 la 17 000 de aplicatii.

Deci, va sfatuim sa pregatiti aplicatiile cu rabdare, cu minutiozitate ca sa fructificati sansa de a primi invitatia si daca nu ati primit invitatia de a continua cu procedura de sponsorare nu pierdeti speranta.

Va dorim succes in proiectele dumneavoastra si sa auzim numai de bine.


Nota Observator ;
Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau 514 - 489 2769.


Anca Tismanari    5/12/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian