Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Aventurieri temerari cutreierand prin lume.

100 de ani de la cucerirea titlului de campion mondial de catre Dumitru Dan, care a parcurs 100000 km pe jos in jurul lumii

Deviza expeditiei a fost:
O tara iubita, o raiul meu drag oriunde voi merge, prin lume pribeag. Descumpa-ti icoana, eu sunt insotit. De glasul tau dulce sint gingas uimit" Vasile Alecsandri polisportiv

Un grup de studenti se aflau la Paris la studii in anul 1908 . Dumitru Dan lider geograf Paul Parvu geograf Gheorghe Negreanu conservator Alexandru Parvu conservator Acestia proveneau din parinti cu venituri modeste. Dumitru Dan a aflat ca Touring Club de France organizeaza excursii pentru globe troteori in jurul lumii. Lui Dumitru Dan i-a venit ideia sa se inscrie la concurs . TCF a propus itinerariul expeditiei si acestia au semnat un contract care prevedea clauze extrem de severe. Temerarii trebuiau sa se autofinanteze.
Se vor acorda suma de 100 De mii de franci, adica un frank pe km, la sfarsitul expeditiei.

Participantii au intocmit un plan deosebit de ingenios pentru a obtine surse financiare pentru toate cheltuielile.
Trebuiau sa munceasca zilnic 10-12 ore
pentru a obtine fondurile necesare asigurarii studilor, cazarii, taxelor precum si bani pentru procuraea echipamentului necesar pentru calatorie- specific tarilor pe care trebuiau sa le parcurga.
Au inceput sa lucreze prin oras pe la restaurante,sa ingrijeasca gradini sa coseasca iarba cu motocositoare, sa cante in pauze in piete. Au gasit solutii pentru a invata ,a face antrenamente sportive parcurgad zilnic 45km, barem strict necesar pentru performanta.
De asemenea au inceput sa se documenteze in domeniile: astronomie, topografie, meteorologie, istorie, gastronomie, medicina si altele.Au inceput sa studieze temeinic limbi straine: franceza germanana engleza italiana spaniola portugheza rusa, araba. Au inceput sa invete cantece populare sa poata prezenta spectacole in tarile care permiteau acest lucru.Timp de 2ani au facut aceste pregatiri; in 1910 au porni in expeditie.
Au asigurat trimiterea imbracamintei din tara, pe masura ce era necesar, in puncte prestabilite pe itinerar, potrivi anotimpului in momentului sosirii , in diversele tari. Inapoi in tara, lazile erau umplute si trimise, cu obiectele primite cadou sau achizitionate. Toate aceste obiecte imbogatesc astazi patrimoniul national.

Aventurierii au parcurs100000km, traversand:3 oceane, 7 marim trecnd de 6 ori Ecuadorul; la nord au atins latitudinea de 67-o, iar la sud paralela de 40-o. Au pornit in expeditie, in ziua de 1 aprilie 1910 din Bucuresti; s-au indreptat spre Brasov, Budapesta,Viena, Berlin continuaind cu Danemarca , Norvegia, Suedia, Finlanda, Petersburg - Moscova Tiflis-Persia -Teheran Bagdad Irak Canalul de Suez Damasc Siria Yerusalim Cairo Mauritania Libia Zanzibar, Sydney traversand India Calcutta in 17 iulie 1911. Pascu s-a intoxicat cu opium si plecat pentru totdeauna. In 1912 au ajuns laRio de Janeiro Montevideo Ouioto Bogota, Lima Columbia Osaka.

La 9 decembrie 1914 echipa a fost primita la Casa Alba.In 1915 feb au vizitat Cuba si a fost primit de Presedintele Mario Garcia Menocal apoi au vizitat China Hong Kong Pekin . Negreanu a cazut de pe o stanca si s a accidentat mortal.Apoi au vizitat Alaska tmperatura -37-0Eschimosii au fost f. primitori.Au ajuns la Vancouver,Montreal,Seatle ,San Francisco,California Siera Nevada. S -au imbarcat la Colon si au plecat spre Gibraltar si Africa de Nord, apoi Tunis Sicilia Italia Elvetia Franta Belgia Olanda Anglia Glasgow. In British Muzeum Thousand Exhibition manechinul lui Dumitru Dan calator prin toata lumea este expus alaturi de Napoleon I si capitanul Scott, fiind descris: " Dumitru Dan - calator prin toata lumea a onorat acest asezamant." De la Glasgow a mers la Quebec apoi la Tampa port si au ajung in golful Mexic.Timp de 6 luni au vizitat numeroase provincii si muzee din America din Canada. Au continuat cu Haiti, Cuba, Jamaica, Republica Domenicana InsulelePuerto Rico Antille.
In 20 aprilie 1915 Dumitru Dan a traversat Atlanticul directia Lisabona prevenindu l pe capitan de torplilarea Expresului de Irlanda. S -au depasit momente dramatice dar In portul LaValletta s a ajuns in siguranta.

Dumitru Dan, singurul supravietuitor al,expeditiei, a ajuns in Malta. De la Salonic a fost trimis la Londra cu tot bagajul, si apoi trimis la Bucuresti. Ultimii patru mii de km din cei 100 de mii de km au fost strabatuti in vara anului1923intre Iugoslavia - Italia, Franta am sosind la Paris la 1 iulie 1923.
In cadru festiv lui Dumitru Dan i s-a inmanat marele premiu, suma de 100000 franci- campion mondial unic ; Sinteza calatoriei: 100000km strabatuti pe jos in jurul lumii, trecerea prin 1500 localitati din 74 de tari, ruperea a 497 perechi de opinci, deteriorarea a 28 costume nationale romanesti,strangerea unei bogate colectii de autografe de la presedinti de tari ,de guverne de personalitati de seama ,numeroase si bogate colectii numismatice, obiecte deosebite.
Mentionam ca in timpul expeditiei, patrupedul Harap i-a insotit.
Dumitru Dan s-a nascut in localitatea Buhusi Bacau 1889 plecat in vesnicie 1978

GLORIE ETERNA ACESTUI MARE PATRIOT ROMAN

Bibliografie: Val Tebeica Strabatand. Lumea Ed.Stiintifica 1962


Oakville Ontario / feb 2019

Vasile Vanta     2/15/2019


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian