Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Slujba de pomenire a eroilor români și canadieni căzuți la datorie în Primul Război Mondial la parohia Sfinții Ștefan cel Mare și Nectarie din Oshawa

Iubiți frați români în Domnul,

Data de 8 decembrie 2018 va rămâne întipărită în memoria multor români din zona Durham, din GTA și din Montreal. Într-o zi însorită de iarnă, cu fulgi de nea care picau din cer unul câte unul ca niște petale de flori albe, în jurul orei 10:00 dimineața, un grup de 13 preoți, alături de PS Sa Ioan Casian, au întâmpinat cu pâine și sare oaspeți importanți din Canada și România:
• Bob Chapman, colonel în rezervă, superintendent Poliția Regională Durham, fost consilier regional și local
• Col. Ing. Marian Florin Ureche, Atașat al Apărării, Militar, Aero și Naval
• Dan Carter, Primar Oshawa
• Jennifer French, MPP Oshawa (Membru al Parlamentului Provincial)
• Dr. Colin Carrie, MP Oshawa (Membru al Parlamentului Canadei)
• John Henry, Durham Regional Chair și fost primar al orașului Oshawa
• Bogdan Mănoiu, Ambasadorul României în Canada, însărcinat cu afaceri a.i.

La eveniment, au fost prezenți și reprezentanți ai ziarelor și televiziunilor românești din Toronto și Montreal.

Întâmpinarea oaspeților a fost urmată de slujba de pomenire a eroilor români și canadieni căzuți la datorie în Primul Război Mondial. La slujba de pomenire au participat un număr semnificativ de enoriași și invitați. Un moment special al slujbei a fost pomenirea ctitorilor bisericii noastre, Sfinții Ștefan cel Mare și Nectarie. Slujba de pomenire oficiată de 13 preoți și de PS Sa Ioan Casian a fost deosebită deoarece, de această dată, s-a cântat "Veșnica Pomenire " în 3 limbi: engleză, franceză și română și s-au tras copotele.

S-a ieșit apoi din biserică în sunetul clopotelor, în frunte cu steagurile României și Canadei, două lumânări și coroane de flori purtate de tineri din biserica noastră.

Placa comemorativă închinată eroilor canadieni și români căzuți în Primul Război Mondial și eroilor români căzuți în lupta pentru făurirea României Mari a fost dezvelită de PS Sa Ioan Casian. S-a citit rugăciunea de sfințire a plăcii comemorative, s-a sfințit placa cu aghiazmă și s-a ținut un moment de reculegere în memoria soldaților români și canadieni.

S-au depus coroane de flori din partea Canadei și din partea României. Corona de flori din partea Canadei a fost depusă de Dl. Bob Chapman, colonel în rezervă, superintendent Poliția Regională Durham, fost consilier regional și local, iar coroana de flori din partea României a fost depusă de Dl. Col. Ing. Marian Florin Ureche, Atașat al Apărării, Militar, Aero și Naval. După acest moment s-a cântat din nou veșnica pomenire. Au urmat de o serie de discursuri. Au luat cuvântul: Dl. Bob Chapman, Dl. Col. Ing. Marian Florin Ureche și Părintele Petre Busuioc. Toate aceste discursuri au fost aplaudate cu mult entuziasm de către cei prezenți la eveniment.

Invitații oficiali precum și toți cei prezenți la eveniment, au fost poftiți în Sala de festivități a bisericii pentru continuarea festivităților și pentru a se bucura de masa festivă organizată de parohia Sfinții Ștefan cel Mare și Nectarie. Oaspeții au fost plăcut impresionați de modul în care a fost ornată sala, cu tricolorul României și cu steagul Canadei, de către familia Sava și de către alți enoriași din parohia noastră.

Festivitățile au început cu intonarea imnurilor naționale, “O Canada” și “Deșteaptă-te române” de către Corul Armonia, invitații oficiali au ținut discursuri iar cei prezenți s-au bucurat de o masa festivă deosebită pregătită de Adrian Calagiul. Meniul foarte bogat a inclus printre altele caviar, sturion, vin alb și vin roșu.

Cu ocazia acestui eveniment, Dr. Colin Carrie, Membru al Parlamentului Canadei din partea electoratului din Oshawa, a acordat o diplomă de apreciere parohiei Sfinții Ștefan cel Mare și Nectarie.

Această zi de neuitat s-a încheiat cu un program de cântece patriotice și colinde trdiționale românești interpretate de către Corul Armonia.

Rugăm pe fiecare dintre voi să-i pomeniți în rugăciunile voastre pe ostașii români și canadieni căzuți la datorie.

Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească sufletele eroilor căzuți în ceata sfinților.

Al vostru preot slujitor,Pr. Petre Busuioc    12/10/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian