Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


"Misiune si marturie crestina ortodoxa contemporana in Canada", lucrarea elaborata de Parintele Nicolae Lapuste.

Sala Comunitara a Bisericii Sfanta Treime din Vancouver gazduieste diverse activitati culturale, educative, cursuri de pictura pe sticla, dar si actiuni prilejuite de marile sarbatori, astfel incat parohia devine un loc social de comuniune, educatie, cultura si ospitalitate.
Ei bine, duminica, 4 noiembrie 2018, dupa Liturghia duminicala, in Sala Comunitara, in prezenta a numerosi enoriasi, a avut loc un eveniment deosebit, pot spune in premiera, lansarea si prezentarea cartii - Misiune si marturie crestina ortodoxa contemporana in Canada, lucrarea elaborata de Parintele Nicolae Lapuste. Aceasta carte constituie teza de doctorat in teologie, sustinuta de autor la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, in iunie 2017.
In acelasi timp a fost lansata si cartea - Reintalnire tarzie - autor domnul doctor Cringulescu Nicolae.

Prezentarea cartii Parintelui Nicolae Lapuste a fost facuta de catre decanul de varsta al comunitatii, domnul Trandafir Teodor, si domnul doctor Cringulescu Nicolae. Cei doi antevorbitori recomanda tuturor aceasta carte document valoroasa si interesanta, o carte de actualitate care te ajuta sa intelegi mai usor cadrul legal al vietii religioase din Canada, o carte care contribuie la imbogatirea literaturii teologice de specialitate. Asadar, suntem in fata unei carti –eveniment, o carte deschizatoare de drumuri, pentru ca in prezent exista putine studii legate de misiunea ortodoxa in Canada.

Eu sunt unul dintre cei care au avut onoarea de a primi in dar aceasta carte, cu putina vreme in urma. Primul pas! Am admirat coperta, prezentarea si am inceput sa o rasfoiesc cu dorinta si speranta ca o voi termina de citit in cateva zile. Dar, n-a fost asa! Nu este o carte usoara din care sa citesti cateva pagini pentru relaxare, ci este o carte asupra careia e nevoie sa-ti concentrezi toata atentia, sa ai o anumita stare in momentul in care incepi sa o citesti. Dar nu-i nici greoaie. Este chiar usor de citit, dar este foarte greu de vorbit despre ea pentru ca are o stacheta destul de ridicata. Este o carte foarte bine documentata din punct de vedere istoric si teologic.

Misiune si marturie crestina ortodoxa contemporana in Canada- este o carte document care-si conduce cititorul de la primele izvoare ale crestinismului in Canada pana la crezurile si practicile religioase ale societatii canadiene de astazi. Niciuna din celelale surse de informatie cum ar fi radioul, televiziunea, sau internetul, nu pot inlocui si nu pot oferi tot ceea ce gasim scris in aceasta carte. In cele 460 de pagini, Parintele Nicolae Lapuste incearcă si reuseste sa ne aduca mai aproape de ceea ce noi dorim sa stim in domenii pe care nu le cunoastem si de care nu ne putem ocupa tot timpul. Este o carte care poate sa lumineze si poate sa ajute foarte mult la intelegerea multor elemente legate de lucrarea misionara a Bisericii ortodoxe in Canada.

Apoi… o frumoasa pledoarie pentru unitate- Sa ne iubim unul pe altul, ca intr-un gand sa marturisim si...... cate alte lucruri interesante gasim in continutul acesti carti! Autorul nu trece cu vederea si ne poarta cu gandul si sufletul catre primele biserici romanesti din Canada, iar toate aceste franturi de istorie bisericeasca romaneasca le gasim prezentate cu multa acuratete si viziune in cartea Parintelui Lapuste.
Tot asa de interesant este si viitorul misiunilor ortodoxe din Canada, iar prezenta lucrare aduce in actualitate cadrul misionar ortodox Canadian, punand in lumina prezenta si activitatea Bisericii Ortodoxe din Canada cu particularitatile ei.
O concluzie personala, legata de obstacolele sociale si realitatile curente cu care Biserica trebuie sa lupte, este ca avem nevoie de tarie si credinta puternica fiindca, nu putem stii cum va arata viitorul. Se pare ca vremurile ce vor veni nu vor fi dintre cele mai bune. De aceea avem nevoie de prezenta permanenta a lui Dumnezeu in viata noastra, de care ne putem apropia doar prin credinta si rugaciune.

Munca stransa in ani, si ani, in multe nopti albe, in sute de pagini ne ajuta pe noi necunoscatorii sa intelegem lucruri ce pareau enigme, date si informatii ale societatii contemporane in care traim. Dupa ce afli atatea lucruri, te simti imbogatit cu inca o LUME. Asa se face ca aceasta carte se bucura de aprecierile credinciosilor ortodocsi cat si a cititorilor indiferent de religie.
Este o carte deosebita, cu informatii mai mult decat interesante pe care cred ca ar trebui sa o avem fiecare in biblioteca. Nu doar sa o avem, evident, ci mai ales sa o citim.
Iata doar cateva dintre motivele pentru care multumim Parintelui Lapuste pentru ideea si demersul de a scrie aceasta carte.


Dorina Cornelia Aldea, Vancouver    11/9/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian