Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Limpezirea apelor

Alegerile parlamentare si prezidentiale din Romania au intrat in istorie datorita faptului ca au reusit sa demonstreze netemeinicia sondajelor de opinie, aducand mult asteptata schimbare. Dupa o campanie electorala deosebit de tensionata in care atmosfera atinsese punctul de efervescenta, apele involburate s-au mai linistit dupa scrutin, noii conducatori ai tarii prezentandu-se in fata natiunii ca veritabili promotori ai unor reforme radicale in toate structurile societatii. Capitalul enorm de popularitate a noului presedinte care a castigat scrutinul datorita unui discurs politic axat pe problemele acute ale societatii, cat si increderea in capacitatea Guvernului Tariceanu de a eradica abuzurile si coruptia existente in tara au redesteptat speranta populatiei in trecerea Romaniei de la o democratie “originala” la o democratie reala, in care toti cetatenii sunt egali in fata Legilor.

Drumul parcurs pana la victoria Aliantei PNL-PD si a candidatului sau la functia suprema in Stat a fost insa deosebit de anevoios. In guvernarea trecuta mijloacele de difuzare in masa erau aservite puterii in favoarea careia duceau o campanie nedisimulata, in timp ce opozitiei i se bloca accesul la aceste mijloace. In acelasi timp electoratul manifesta un sentiment de apatie fata de viata politica, dezamagit de faptul ca nu se intrevedea nici o posibilitate de iesire din cercul vicios al situatiei “de facto”, intrucat independenta si legalitatea Institutiilor Statului de Drept erau inexistente. In plus, in procesul de integrare a Romaniei in structurile euro-atlantice au fost aplicate unele reforme care au afectat nivelul de trai al populatiei, reforme nefinalizate insa de guvernarea psd-ista care nu a putut si nu a vrut sa stopeze proliferarea nemaiintalnita pe meleagurile noastre a fenomenului coruptiei.

In anul 2003 Organizatia “Tramsparency International” considera Romania cea mai corupta tara dintre toate cele 28 de State candidate la aderare, iar “Amnesty International” mentiona intr-un Raport inca din anul 2002 ca “PSD a dat indicatii magistratilor asupra modului in care trebuie solutionate anumite dosare si a numit magistrati in functie de propriile interese”. La capitolul Justitie, Comisia Europeana a cerut tarii noastre sa treaca imedia la aplicarea unei ”reforme serioase” a sistemului judiciar, mentionand ca implicarea executivului in domeniul juridic nu a fost redusa substantial, iar procurorul general are dreptul extraordinar de a introduce recurs in anulare, chiar si asupra sentintelor definitive de condamnare a unor infractiuni.

In aceasta privinta este relevant cazul fostului procuror general Tanase Joita ale carui prerogative au fost largite printr-o Ordonanta de urgenta a fostului premier Adrian Nastase, in urma careia magistratul numit in inalta functie de fostul presedinte Ion Iliescu a lansat o adevarata avalanse de recursuri in anulare, numai in primele 6 luni ale anului 2003 fiind atacate 456 de sentinte definitive si irevocabile. Cu ajutorul acestor controversate recursuri el a desfiintat unele sentinte de condamnare care trecusera prin cate trei Instante Superioare de Judecata si anume Fond, Apel si Recurs, dupa ce se epuizasera toate caile obisnuite de atac. Abuzand de prerogativele acordate el a scos din inchisoare pe toti cei care fusesera condamnati sub guverarea CDR. La timpul respectiv deputatul PD Emil Boc a solicitat in plenul Camerei demiterea acestui procuror deoarece “a transformat Parchetul Curtii Supreme de Justitie intr-o arma de santaj politic”. Acum, cu un ministru independent in fruntea Justitiei care a anuntat aplicarea unei noi strategii a sistemului juridic, precum si cu un nou Ministru de Interne care a promis sa faca ordine atat in departamentul sau cat si in randul celor certati cu legea, apele se vor limpezi si in aceste Institutii de care depinde stabilitatea interna a Romaniei.

In privinta libertatii de expresie, Fundatia “Freedom House” din Statele Unite mentiona in anul 2003 ca Romania nu indeplineste criteriile europene de libertate a presei, iar Comisarul european care motitorizeaza tara noastra, Jonathan Scheele a declarat in luna ianuarie curent ca in anul 2004 s-au inregistrat cele mai multe presiuni si chiar atacuri fizice asupra jurnalistilor in Romania. Aceste trei capitole, Coruptia, Independenta Justitiei si Libertatea Presei constituie conditii “sine qua non” pentru admiterea Romaniei la 1 ianuarie 2007 in marea familie europeana, in cazul nerespectarii lor fiind posibila aplicarea “clauzei de salvgardare” ceace inseamna amanarea primirii tarii noastre in Uniunea Europeana.
Cu o mostenire atat de grea lasata de fostul regim, noului guvern al Romaniei ii revine sarcina de a depune eforturi considerabile pentru indeplinirea obiectivelor care fac obiectul unei monitorizari drastice a tarii noastre din partea UE si anume, eradicarea coruptiei, reforma si independenta Justitiei precum si libertatea de exprimare a mas-media si scoaterea ei de sub influenta factorului politic.Primele masuri de inlaturare a unor reprezentanti incompetenti sau corupti aflati in fruntea unor Institutii ale Statului au fost deja luate de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, iar politia a trecut la arestarea unora dintre marii delapidatori, operatia de purificare a societatii fiind in curs de desfasurare.
La vremuri noi oameni noi neimplicati in afaceri oneroase, dar sunt necesare si legi noi care sa elimine aroganta din raporturile cu populatia tarii, sa redea oamenilor demnitatea si increderea in viitor, siguranta zilei de maine, sa asigure o protectie sociala adecvata categoriilor defavorizate ale populatiei si posibilitatea tuturor cetatenilor tarii de a duce un trai decent. Pe de alta parte trebuie ca adevarul cu privire la crimele Revolutiei si ale mineriadelor sa iasa la suprafata si sa se faca lumina in ceata care s-a lasat asupra acestor evenimente in urma carora peste o mie de nevinovati au fost ucisi. Familiile celor care inca isi mai plang mortii trebuie sa afle cine sunt adevaratii vinovati ai genocidului savarsit in timpul evenimentelor declansate pentru acapararea puterii in decembrie ‘89, precum si autorii morali ai mineriadelor care ne-au prezentat in fata lumii civilizate ca niste primate ramase in urma pe scara evolutiei. Deasemeni trebuie starpite cu desavarsire retelele de tip mafiot care s-au intins pe tot cuprinsul tarii si sa fie adusi in fata instantelor toti cei care au acumulat in mod ilicit averi fabuloase in timp ce unii pensionari nu-si pot permite nici macar luxul de a-si cumpara antinevralgice impotriva durerilor de cap pricinuite de avatarurile tranzitiei. Nu este suficient ca vitrinele luxoaselor magazine sa geama de produse de import de care beneficiaza doar imbogatitii tranzitiei, trebuie sa se creeze posibilitati tuturor categoriilor sociale sa-si poata procura cele necesare existentei.
Intr-adevar, nu este o sarcina usoara pentru noii guvernanti sa realizeze intr-un timp atat de scurt, schimbari de anvergura. In cei cincispreece ani care au trecut de la preluarea parghiilor puterii de catre esalonul doi al fostei nomenclaturi mafia s-a consolidat si a luat proportii inspaimantatoare. Justitia, diplomatia, organele de ordine precum si industria, comertul, agricultura, sistemul financiar-bancar, practic toate sectoarele de activitate au fost acaparate de oameni de incredere ai fostei puteri care nu au nici un interes sa dea socoteala asupra modului in care au devalizat banci si au falimentat intreprinderi rentabile acumuland averi uriase, pentru pastrarea carora sunt capabili de orice.In plus, nu toate cele patru partide care alcatuiesc coalitia guvernamentala si-au dat acordul datorita unor similitudini doctrinare, ci mai de graba pentru a profita de imperativul de moment al obtinerii votului de investitura al noului guvern. Realizarea majoritatii parlamentare, destul de fagile, a fost obtinuta insa in urma unor concesii importante care constituie punctul nevralgic al noului guvern si vor face obiectul unei analize viitoare.
Oricum, apele au inceput sa se limpezeasca si exista speranta unei stabilizari socio-politice. De curand noul sef al Politiei Romane, chestorul Dan Fatuloiu, a declarat ca are in vizor combaterea marii criminalitati organizate, a celei mijlocii si mici, cat si a criminalitatii informatice. In privinta mijloacelor de difuzare in masa, la ora actuala se poate constata o schimbare radicala a manierei in care este prezentata evolutia social politica din tara noastra.
Aceste aspecte l-au determinat pe Olli Rehn, Comisarul insarcinat cu extinderea UE sa declare in cadrul Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European ca are incredere in politica premierului Tariceanu care a stabilit ca prioritate a guvernului sau integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ceace inseamna o garantie pentru indeplinurea obligtiilor impuse. La randul sau, Josep Borell, Presedintele Parlamentului European, a declarat la 25 ianuarie crt, dupa intalnirea de la Bruxelles cu Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu: “Mai sunt inca reforme de facut in domeniul administratiei, justitiei si combaterii coruptiei. Apreciez foarte mult hotararea premierului roman si sunt sigur ca Parlamentul European va fi atent la eforturile Romaniei”.
Pentru ca tara noastra sa-si respecte angajamentele luate, este imperios necesar ca Justitia sa scoata toate dosarele marilor corupti care zac in sertare de ani de zile, Politia, purificata, sa-si ia in primre rolul de aparator al ordinei publiceiar fostul partid de guvernamant care a condus unsprezece ani tara cu rezultatele dezastruoase cunoscute, sa se lepede de toti cei care au coordonat si sprijinit actele de coruptie secatuind bugetul tarii, constientizand in acelasi timp faptul ca reprezinta la ora actuala un capitol depasit al istoriei noastre moderne. Astazi nu mai este de conceput o guvernare aroganta si corupta in care cei ce detin parghiile puterii sfideaza cu cinim legile, pe care au obligatia sa le respecte doar muritorii de rand.
George Georgescu - Ottawa     1/26/2005


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian