Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Pe teme de imigratie : Immigratia si condusul sub influenta alcoolului (sau a drogurilor) – DUI (driving under the influence) sau impaired driving.

Am mentionat citeva cuvinte intr-unul din articolele mai vechi despre acest subiect si revenim cu detalii.
O persoana, cetatean strain care are un DUI sau o acuzatie de conducere imprudenta, cu citva timp in urma, in tara de origine, poate avea probleme sa traverseze frontiera canadiana sau, in cazul unui rezident permanent, chiar sa pastreze dreptul de rezidenta canadiana.

De ce? Acest lucru se datoreaza a ceea ce in legea canadiana de imigratie se numeste inadmisibilitate.
Ce inseamna inadmisibilitate? Termenul defineste situatia in care se considera ca o persoana poate fi o sursa de pericol public o data intrata in Canada. Pentru a fi considerat inadmisibil sint mai multe motive dar aici ne vom referi numai la acuzatia de conducere sub influenta alcoolului. Va aducem detalii caci la prima vedere acestea par acuzatii minore dar pot avea un impact important.
Inadmisibilitatea poate pricinui probleme la frontiera pentru calatorii care au avut acuzatii de conducere sub influenta alcoolului, dar si pentru rezidentii permanenti.

Legea canadiana in privinta DUI a fost actualizata recent. Schimbarile mentionate in Bill C-46 au primit confirmarea oficiala (the Royal Assent) in luna iunie si se vor aplica din 18 decembrie 2018.
Conform noilor prevederi, sentinta pentru conducere sub influenta alcoolului va fi marita de la cinci la zece ani, trecind de la categoria ‘’criminalitate ordinara’’ la categoria ‘’mare criminalitate ’’ .
In acelasi timp, Sectiunea 36 (1) din Canada’s Immigration and Refugee Protection Act (IRPA) stabileste ca un rezident permanent sau un cetatean strain este inadmisibil in Canada daca este acuzat de un act care este considerat ‘’ mare criminalitate’’.

Recent, guvernul canadian a confirmat ca cei care au acuzatii DUI care dateaza dinainte de decembrie 2018 nu vor cadea sub incidenta definitiei de inadmisibilitate, deci riscind refuzul intrarii pe teritotiul Canadei (cazul calatorilor) sau al deportarii (cazul rezidentilor permanenti de exemplu). Dar nu va mai fi cazul pentru cei ce vor fi gasiti vinovati de conducere sub influenta alcoolului incepind cu 18 decembrie 2018.

Sectiunea de imigratie din Canadian Bar Association (CBA) a considerat ca impactul legii asupra rezidentilor permanenti acuzati de DUI e disproportionat si sever, implicind pierderea statutului, si a adresat o scrisoare lui Ahmed Hussen, actualul ministru de imigratie, cerindu-i sa studieze acest aspect si sa gasesca alternative.
In raspunsul sau, ministrul a spus ca legea cu toate implicatiile va fi applicata numai din 18 decembrie 2018, iar in privinta alternativelor cerute a transmis ca acest punct este inca in studiu.
Pentru un cetatean strain care se intreaba cum poate intra in Canada avind un dosar de conducere sub influenta alcoolului, sint totusi citeva posibilitati sa inlature conditia de inadmisibilitate.

O solutie ar fi Temporary Resident Permit (TRP). Daca au trecut mai putin de 5 ani de cind a indeplinit toate conditiile unei sentinte legate de DUI, sau daca a avut mai mult decit o condamnare pentru DUI, poate aplica pentru acest tip de permis. El ii va permite sa intre in Canada pentru o anumita perioada predeterminata de timp.
In aceasta situatie, aplicantul trebuie sa demonstreze ca prezenta sa in Canada aduce mai multe beneficii decit riscuri. Din aceasta cauza TRP est mai degraba acordat celor care vin in Canada pentru afaceri care aduc un avantaj evident canadienilor.

O alta posibilitate este cererea de reabilitare criminala. Aceasta optiune va curata cazierul judiciar din punctul de vedere al autoritatilor de imigratie, dar este oferita numai celor care au avut sentinte CUI in urma cu cinci ani sau mai mult. In acest tip de procedura trebuie demonstrat ca persoana in cauza si-a schimbat modul de viata si ca este putin probabil sa poata fi acuzat din nou pentru acelasi gen de ofensa. Mentionam ca aplicantul nu mai are nevoie sa demonstreze beneficiile aduse Canadei prin calatoria sa, cum este cazul in Temporary Resident Permit (TRP).
Daca au trecut mai mult de zece ani de la executarea unei sentinte si a fost vorba de o singura acuzare DUI, atunci se poate cere considerarea unei ‘’deemed rehabiliation’’. Aceasta inseamna ca timpul scurs fara alte acuzatii de conducere sub influenta alcoolului, dovedeste reabilitarea si se poate cere stergerea cazierului judiciar.

Din luna decembrie cind noua lege va fi aplicata, pentru ca DUI va fi considerata ‘’mare criminalitate’’, nu va mai exista posibilitatea considerarii reabilitarii in timp (‘’deemed rehabilitation’’), dar va ramine posibilitatea cererii unui TRP sau a unei cereri de reabilitare.

Ne-am gindit sa va supunem toate aceste informatii caci am considerat ca este mai bine sa prevenim acest tip de situatii decit sa cautam solutii.
Deci va invitam la moderatie si va dorim sa va bucurati de o toamna frumoasa.Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii va rog scrieti la
agti_recrutement@sympatico.ca
sau ma gasiti la 514 489 2769.Anca Tismanariu    9/15/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian