Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Românii din Boian stabilițí în Alberta (Canada) au sărbătorit 120 de ani de la venirea primilor români în Canada din Boian

Asociația românilor din Alberta a fost gazda evenimentului de sărbătorire a 120 de ani de la venirea primilor români din Boian (astăzi în regiunea Cernăuți) în Canada, acolo unde a fost înființată o localitate cu același nume – notează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

„Am stat de vorba cu descendenți ai primilor români-pionieri, am văzut locuri de o frumusețe greu de descris în cuvinte, am simțit cum amantul, brazii, apele ne vorbesc despre noi, despre cum am trecut peste timp ca neam. Plec de acolo cu un sentiment pe care nu l-am mai trăit niciodată", scrie Marius Balan , adăugând că orice român imigrat în Canada ar trebui sa meargă la Boian de lângă Cernăuți măcar o dată în viață.

Primii imigranți de origine română au sosit în această parte a Canadei la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea lor provenind din provincia istorică Bucovina, un teritoriu românesc care făcea parte în acele vremuri din Imperiul Austro-Ungar. Pioneri au fost locuitorii Boianului.

În toamna anului 1903, comunitatea a construit o biserică ortodoxă românească, care a primit hramul "Sf. Maria", după hramul celei din patrie.

Ea a fost finalizată în vara anului 1905. În preajma anului 1909, necesitatea existenței unei școli de limbă română s-a accentuat și s-a construit o mică clădire în 1910, în care s-au predat toate disciplinele care se predau și în România acelor vremuri.

Românii din Boian și-au încurajat rudele din orașele Edmonton și Calgary să se stabilească aici, datorită existenței unui pământ fertil, unor lacuri și păduri.

În prezent, școala românească este un muzeu care prezintă imigrația românească din provincia Alberta, fotografii ale primelor așezări românești în provincie și viața tipic românească a fermierilor în Canada rurală.
Dan Popa    8/7/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian