Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


25 de ani de existenta, biserica ortodoxa Sfanta Treime din Vancouver

In cei peste 25 de ani de existenta, biserica ortodoxa Sfanta Treime din Vancouver organizeaza in fiecare an, in fiecare vara, o petrecere campeneasca. Asa se face ca si anul acesta, sambata 30 iunie, noi, romanii din Vancouver si imprejurimi, ne-am bucurat de ingemanarea a trei evenimente deosebite: picnicul, Ziua Universala a Iei si Ziua Canadei.
Vremea cam capricioasa nu ne-a oprit sa ne intalnim cu bucurie, la fel ca si anul trecut, la fel ca si in anii anteriori. Briza oceanului ne facea sa ne simtim vii si curati – fizic, emotional si spiritual. Peisajul care arata ca si cum ar fi fost creat in visele copilariei si compania prietenilor mai vechi sau mai noi au fost o recompensa pe masura. Minunatele sarbatori romanesti sunt cele care ne poarta in lumea amintirilor si a unei lumi de basm. Pastram prin ele farmecul unei Romanii neuitate, aceea a traditiilor si a copilariei. Gusturi, culori, zambete, sentimente, se aglomereaza toate si ne duc intr-o fermecatoare existenta imaginara, dupa care tanjim inca.
Ase se face ca toti cei prezenti au fost cei care tanjesc si simt ca au in prezentul sau, in biografia lor, o legatura afectiva cu Romania, iubitori de natura si serbari campenesti. Ne-am bucurat de bucate alese, discutii vesele sau serioase, de copii jucausi. Sub un cort special amenajat, inconjurati de mese frumos decorate, cu gratare incinse, cu muzica populara romaneasca si “castigurile” de la tombola am petrecut, peste opt ore, in minunatul Stanley Park. Ne-a bucurat si ne-a facut o mare onoare prezenta domnului Consul General, Ovidiu Grecea, impreuna cu sotia, imbracati cu frumoase costume populare romanesti.
Pentru ca duminica, 24 iunie, in Romania si in comunitatile romanesti din intreaga lume este marcata Ziua Universala a Iei, si romanii-canadieni prezenti la picnic au purtat cu mandrie ia, camasa traditionala romaneasca, care ne leaga sufleteste, educational, cultural, artistic dar si spiritual de radacinile noastre ancestrale. Ea se impune din ce in ce mai mult in constiinta europeana si mondiala, ca un format vestimentar traditional romanesc de o frumusete unica si originala. Iata o dovada ca si noi, romanii din Tara Artarului, dorim sa ne inscriem pe lista iubitorilor costumului national si intentionam sa promovam IA ca brand de tara.
Si pentru ca, pe 1 iulie este sarbatorita a 151 -a aniversare a Canadei trebuie sa recunostem ca aceasta tara este binecuvantata de Dumnezeu, asa cum suntem binecuvantati si noi cei ce traim aici. Canada este tara unde oamenii se bucura de unul dintre cele mai inalte standarde ale calitatii vietii din lume, este o tara civilizata care stie sa valorifice ceea ce au mai bun; adica oamenii, calitatea lor si resursele naturale. Consider ca un popor poate fi numit civilizat cand isi ocroteste si respecta oamenii. Or, la noi s-a pierdut aceasta calitate. Ne uram unii pe alti, asa cum nicidodata nu s-a intamplat.
Ma bucur pentru nepotii mei care au sansa sa traiesc intr-o tara in care au dreptul de a-si spune parerea, intr-o lume toleranta fata de toate credintele si natiile, pentru ca in nici o alta tara nu exista o ingemanare atat de frumoasa a diverselor culturi, alcatuind astfel o natiune toleranta si iubitoare de pace.
Asadar cu toti putem spune cu sinceritate: Multumim Canada!
PC Parintele Nicolae Lapuste care-si dedica intreaga viata si energie cauzei lui Dumnezeu, care s-a devotat comunitatii noastre si a insuflat in inimilor romanilor de aici, din Canada, dragostea pentru credinta strabuna a vorbit despre insemnatatea celor doua evenimente care au insotit picnicul, a adus multumiri voluntarilor pentru implicare si sprijin cat si celor prezenti pentru bucuria reintalnirii la aceasta serbare campenaesca. “Sa incercam, in fiecare an, sa pastram spiritul de sarbatoare pe care l-am luat cu noi fara sa vrem, atunci cand am plecat din tara. Aceasta sarbatoare de suflet romanesc dovedeste ca Biserica Romaneasca domneste puternic si dincolo de granite, pretutindeni unde sunt stabiliti romanii. Fie ca Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va rasplateasca in Imparatia Sa!” a urat parintele tuturor participantilor.
Domnul Consul General, Ovidiu Grecea, inca de la inceput s-a prins in hora, s-a veselit alaturi de noi, a dinamizat atmosfera, si a transmis un calduros mesaj celor prezenti: “Am petrecut o zi frumoasa, inconjurati de oameni minunati si deosebiti. Meritul Consiliului Parohial si harul PC Parintele Nicolae Lapuste, prezenta si implicarea doamnei doctor - Preotese, abnegatia si eforturile voluntarilor si a oamenilor de bine au demostrat inca o data, ca romanii-canadieni din Vancouver si vecinatate au dorinta de a se bucura impreuna, de a se aduna in jurul Bisericii iar cu credinta, mult bun simt si daruire omagiaza si fac cinste atat radacinilor lor romanesti dar si societatii canadiene, in care traiesc acum. Speram si ne dorim sa mai avem astfel de evenimente, unde cei din comunitate sa se simta bine, sa socializeze, sa petreaca si sa se destinda.”
Cat am stat acolo, a fost neintrerupt in noi un suflu de viata deosebit, o vibratie care ne-a scos din platitudinea zilelor obisnuite. Intr-un climat cald, prietenesc, in care a predominat voia buna si desfasurarea lejera a sentimentelor prietenesti, fara strangerea de inima a invidiei sau urii, cu fetele luminoase si inimile pline de bucurie, am petrecut acolo cateva ore, cu veselie si entuziasm, asa cum stim noi, romanii.
Asadar, pentru romanii din Vancouver, aceasta zi a fost o zi de pauza, de respiratie de aer curat, o zi cu o mare incarcatura emotionala.
A fost o zi binecuvantata in pace si liniste! Multumim, Tie Domne!


Dorina Cornelia Aldea    7/19/2018


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian